Kralj, Sotona, Virtuoz…

Autor 12.3.2011. u 02:28

Kralj, Sotona, Virtuoz…

2000. godine, promašio je šut za pobjedu protiv USA u Sydneyu, 2003. je postao osvajač zlatne medalje na EP u Švedskoj, iste godine je postao europski prvak, naredne dvije godine sa različitim timom je odbranio tu titulu, 2009 je postao europski prvak po četvrti put..

Igrač koji nikada ne prestaje da se bori, vuče ekipu, daje joj dodatnu energiju…
Naravno, radi se o Šarunasu Jasikevičiusu..

Čovjek, za kojeg jedni tvrde da je doktor košarke, treneri protivničkih timova tvrde da je jedan od najprljavijih igrača koji je igrao košarku..

Rođen je u Kaunasu, prije nešto više od 34 godine, i da ne bi išli duboko u njegovu prošlost, tj. da ne bi prepisivali njegove podatke, ja ću pokušati da ponudim par nekih njegovih fenomenalnih partija koje su meni ostale u sjećanju…

Prve koje se ja sjećam je bila finalna utakmica protiv Španije na EP u Švedskoj, tada je maestralno vodio tim do titule, mada tadašnja košarka koju su Litvanci igrali je bila nešto slično kao da su došli sa druge planete, pogotovo u finalu. Petorka u sastavu Šaras, Macijauskas, Šiškauskas, Štombergas, Žukauskas je bila fenomenalna. Nije se znalo odakle prijeti veća opasnost..

Također se sjećam njegovih sjajnih izvedbi u dresu Makabija, zajedno sa Vujom, Bastonom, Sharpom, Parkerom, i ostalim igračima te vjerovatno  najdominantnije ekipe koja je igrala u modernoj košarci..
2008. godine se vratio iz NBA lige i došao u PAO.
Potpisao je ugovor na dvije godine vrijedan 7 miliona dolara..

Čovjek, koji je do tada imao 3 Final Foura odigrana i tri osvojena, spremao se za četvrti. Godinu prije ih je eliminisao Partizan, mada u toj utakmici Šaras se borio, ali nije moglo, sam nije mogao.

Polufinale, vjerovatno najteži mogući protivnik, gradski rival Olympiacos. Prvo poluvrijeme se tražio, a u drugom je došla maltene kruna karijere. “No – look” pasovi za Pekovića, igra 2 na 2 sa Batistom,  slobodna bacanja, šuterski odlično. U finalu se pamti ono njegovo postavljanje odbrane, kada se Obradović izmakao i pustio njega, tada je zadužio  ključeve srca svih navijača PAO – a..
Šiškauskas je promašio zadnji šut. Vrlo je teško pobrojati sve njegove uspjehe, sve njegove titule…
Dodajmo još i to da nije prošao na draftu, onda se vratio u Litvaniju, potpisao za Ritas, poslije toga je igrao i za Union Olimpiju. Završio je Univerzitet Maryland.
Prije polaska na Zlatibor Obradović mu se zahvalio, iako je Šarunas bio voljan da pristane da igra za puno manju platu.

Ostat će zlatnim slovima upisan kao igrač koji je u 8 godina uspio da osvoji 4 titule Europskog prvaka…

Ima i onih koji ga mrze zbog toga što često ulazi u verbalni sukob sa sudijama, buni se na svaku odluku, ali čovjek je rođeni pobjednik, bez obzira igra li protiv velikana ili prosječnih ekipa, želja uvijek postoji. Ja lično žalim što nije uspio sve da pokaže i u NBA ligi, ali ovo što je napravio u karijeri do ovog trenutka koja traje i dalje..

Majstore, veliki naklon do poda…

Autor 12.3.2011. u 02:28