Kvalifikacije za svjetsko prvenstvo: Favoriti prolaze još poneko mjesto za debitante. U baražu Portugal, Hrvatska, Francuska

tačno.net
Autor/ica 13.10.2013. u 15:34

Kvalifikacije za svjetsko prvenstvo: Favoriti prolaze još poneko mjesto za debitante. U baražu Portugal, Hrvatska, Francuska

Za Brazil nema mnogo mjesta iz Evrope svega trinaest. S obzirom na tradiciju i uspjehe Evropljana malo ili bar oni tako misle. Iza nas je deveto kolo u kojem su prvi bod osvojila Farska ostrva, prvu pobjedu upisao Azerbejdžan, a Bosna i Hercegovina preskočila famoznih 2o bodova koliko je bio njen dosadašnji maksimum u kvalifikacijama. U utorak je posljednje koje će odlučivati o narednih nekoliko putnika za Brazil i četiri mjesta za baraž. Izvjesno je da će ovo doigravanje ponuditi nekoliko vrlo jakih parova te da ćemo gledati odlične utakmice što će biti pravo osvježenje ako se prisjetimo susreta baraža poput Latvija-Turska ili Estonija-Irska.

 Piše: A.Dolmagić

Iako je teoretski moguće iznenađenje izvjesno je da ćemo u razigravanju gledati Portugal, Hrvatsku, Francusku, Švedsku, Rumuniju ili Tursku, Grčku, Ukrajinu, Island te Dansku. Jedna od ovih će da otpadne kao najslabija druga reprezentacija.

Iz grupe A direktno na SP ide Belgija u baraž će Hrvatska, u grupi B bi zbog malo osvojenih bodova druga ekipa mogla propustiti doigravanje Bugarska ili Danska. U grupi C Nijemci su prvi, a Švedska će u baraž. Oni već priželjkuju Island. U grupi D je vrlo napeta situacija. Holanđani su prvi  Turcima za drugo mjesto treba pobjeda nad ovim prvim.U slučaju kiksa Turaka drugi su Rumuni. Vrlo interesantna tabela je u grupi E. Za dugo mjesto Slovencima je potrebna pobjeda nad Švicarskom koja je prva uz kiks Islanda protiv nezainteresovane Norveške.

Grupa F, Portugal nije savladao Izrael ali ima još teorije da bude prvi. Ukoliko osokoljeni Azerbejdžan savlada Rusiju, a Portugalci sa oko 7 golova razlike savladaju Luksemburg.

U grupi G i dalje je prva Bosna i Hercegovina ali joj ostaje glavna i vrlo teška utakmica koja je nešto više od sporta. Plasman na SP za ovu ekipu je tim više važniji što nemaju mnogo izgleda za odlazak na SP u Rusiju 2018. Ovo sada im je istorijska šansa. Grci su drugi. Oni će igrati svoju utakmicu, a osluškuvati dešavanja iz Kaunasa.

U grupi H Crnogorci su poklekli u Londonu, Ukrajina je najvjerovatnije druga kojoj ostaje nada da će u baražu igrati sa Grčkom ili Rumunijom recimo.  Španci u su  grupi I koja jedina ima pet ekipa neprikosnoveni. Francuzi će razigravati. Ove godine  su prilično jači i njihov plasman u Brazil ne bi trebao doći u pitanje. Napomenimo da svi oni koji love prvo ili drugo mjesto u grupi, a fali im po koji bod moraće se dobro namučiti. Takve stvari su se već dešavale u kvalifikacijama ali ipak sačekajmo utorak. Primjer da  svi znaju igrati lopte je i Panama koju je Meksiko minimalno savladao i najvjerovatnije će preko baraža tražiti mjesto za SP.

 Na kraju spomenimo da Afrika već igra baraž Burkina Faso- Alžir, Obala Slonovače-Senegal, Tunis-Kamerun i Gana-Egipat su parovi čiji će pobjednici ići u zemlju sambe i karnevala.

tačno.net
Autor/ica 13.10.2013. u 15:34