Ljubinko Drulović: Hrvatska i BiH proći će u drugi krug Mundijala

tačno.net
Autor/ica 19.4.2014. u 09:23

Ljubinko Drulović: Hrvatska i BiH proći će u drugi krug Mundijala

Pratit ću Hrvatsku i Bosnu, ali na SP navijat ću za Portugal. Proveo sam 16 divnih godina u toj zemlji za koju sam izuzetno životno i emotivno vezan, rekao je za Anadolu Agency Ljubinko Drulović, v.d. selektora fudbalske reprezentacije Srbije

Bakir Tiro

Fudbalske reprezentacije Hrvatske i Bosne i Hercegovine mogu proći u drugi krug predstojećeg Svjetskog prvenstva u Brazilu, istakao je u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA) Ljubinko Drulović, vršilac dužnosti selektora fudbalske reprezentacije Srbije.

Smatra da selekcije učesnice Mundijala sa prostora zapadnog Balkana mogu napraviti dobar rezultat, shodno igračima koje posjeduju u državnim timovima.

„Hrvatska na otvaranju šampionata ima izuzetno tešku utakmicu sa domaćinom Brazilom i jednim od glavnih favorita za titulu. Ipak, Hrvati imaju iskustvo igranja na SP. Bili su treći u Francuskoj 1998. godine, kada su napravili fantastičan uspjeh. Imaju dobro motivisanu ekipu koja će dati maksimum  i željeti da se dokaže“, rekao je Drulović, te dodao:

„Bosna i Hercegovina je skup izuzetno kvalitetnih igrača predvođenih odličnim selektorom Safetom Sušićem, koji je napravio veliki uspjeh. I BiH će biti izuzetno motivisana u Brazilu. Hrvatska i Bosna borit će se da prođu grupu, što bi bio dobar rezultat. Poslije toga sve zavisi od protivnika. Kako takmičenje prolazi sve je teže i teže u eliminacijama“.

– Sa Srbijom želi na EURO 2016 u Francusku –

Ipak, Drulović na šampionatu u Južnoj Americi neće navijati za komšije.

„Iskreno da kažem, pratit ću Hrvatsku i Bosnu, jer su reprezentacije iz bivše Jugoslavije, ali najviše volim Portugal. Navijat ću za Portugal. Proveo sam 16 divnih godina u toj zemlji za koju sam izuzetno životno i emotivno vezan. Portugal ima izuzetan kvalitet i očekujem da na SP dođe najmanje do četvrtfinala ili polufinala. Njihova reprezentacija je za velike domete“, kaže Drulović.

I nacionalni tim Srbije u junu će u Brazil, iako nije izborio plasman na SP. Bit će sparing partner Brazilcima u prijateljskom meču 6. juna u Sao Paulu. Srbija će tada glumiti Hrvatsku, sa kojom će popularno zvane „karioke“ igrati šest dana kasnije u prvoj utakmici Mundijala.

„Nas su i pozvali zbog Hrvata. Sličnog smo kvaliteta, te nam je zadovoljstvo i čast što ćemo odmjeriti snage sa jednom od najboljih reprezentacija svijeta, koja ima sjajnog selektora Scolarija, a kojeg poznajem iz vremena dok je radio u Portugalu. Vjerujem da ćemo im parirati i na najbolji način predstaviti državu Srbiju“, pričao je Drulović.

Kao glavnog favorita za osvajanje titule prvaka svijeta, uz Brazil, Drulović vidi Argentinu. Šanse daje i evropskim reprezentacijama.

„Pošto se SP igra u Južnoj Americi, Brazil i Argentina su u blagoj prednosti nad ostalima, mada bi se na tronu mogli naći i Portugal, Španija ili Njemačka. Ni drugi nisu otpisani. Može biti i iznenađenja. Ako nekoga krene, pa napravi pravu stvar… Argentina nije najveći favorit, no ima sjajne pojedince, baš kao Portugal za koji igra Ronaldo, najbolji fudbaler svijeta, mašina za koju nemate rješenja“, mišljenja je Drulović.

Tvrdi i da Lionel Messi nije u formi „što se vidi iz posljednjih nastupa za Barcelonu“, ali i da će se Argentinac popraviti nivo igre do SP.

„Messi nije u formi. Cristiano Ronaldo ove godine zasluženo je proglašen za najboljeg na svijetu. Ta dva igrača su bez premca. Prave ogromnu razliku“, govorio je Drulović za Anadolu Agency.

Drulovićeve ambicije su da ostane selektor „A“ reprezentacije Srbije, na čijoj je klupi debitovao pobjedom u prijateljskoj utakmici sa Irskom (2:1), odigranoj 5. marta u Dablinu.

„Želim nastaviti raditi bez prefiksa v.d. Međutim, to je prije svega na najodgovornijim ljudima u Fudbalskom savezu Srbije, predsjedniku Tomislavu Karadžiću i generalnom selektoru Zoranu Lakoviću. Uvijek sam imao velike ambicije, i kao igrač, i sada kao trener. Mogu napraviti fantastične stvari sa ovom generacijom spoja iskustva i mladosti“, rekao je Drulović.

Na pitanje da li to podrazumijeva plasman na EURO 2016 u Francusku, odgovorio je:

„U zahtjevnoj smo grupi (Portugal, Danska, Armenija, Albanija, op.a.) iz koje nikome neće biti lako da se plasira na EURO. Izjednačena grupa. U svakoj utakmici morat ćemo dati svoj maksimum i igrati na najvišem nivou. U svakom slučaju, cilj je osvojiti jedno od prva dva mjesta i plasirali se direktno na šampionat u Francusku, jer smo propustili posljednja dva velika takmičenja. Srpsku reprezentaciju želimo vratimo tamo gdje joj je i mjesto na velikim takmičenjima“, istakao je Drulović.

– Život i karijera vezani za brojke –

Drulovićev život, ali i karijera vezani su za brojke, možda kao niti jednog sportiste i sportskog radnika sa prostora našeg regiona.

„Rođen sam 11. septembra u 11 sati. Cijeli život na dresu nosio sam broj 11. U Angoli sam bio trener kluba “1. avgust” sa kojim sam osvojio prvi trenerski trofej. Selektorom ‘U-19’ reprezentacije Srbije postao sam 1. avgusta 2012., a istog datuma godinu dana kasnije osvojili smo titulu evropskog prvaka u Litvaniji. Nekako sam vezan za tu jedinicu“, pojasnio je Drulović, te se prisjetio najsretnijih trenutaka u dosadašnjoj trenerskoj karijeri:

„I danas, osam mjeseci kasnije, naježim se kada se sjetim osvajanja titule prvaka Evrope sa omladinskom reprezentacijom Srbije. Taj osjećaj ostat će u meni do kraja života. Sport je divan! Obradovali smo veliki broj navijača Srbije u zemlji i vani, te dali motiv novim generacijama da treba da nastave dobro da rade i takmiče se ravnopravno sa velikim fudbalskim silama“.

A Drulović kao igrač nadmetao se sa svjetskim zvijezdama nastupajući za dva portugalska velikana Porto i Benficu, ljute rivale čiji su ga navijača itekako cijenili.

„Imao sam sreću da skoro 10 godina igram za dvije velike institucije. Porto me definisao kao igrača, kao čovjeka i sada kao trenera. Prve četiri godina u ovom klubu trenirao sam sa šest krampona i kostobranima. Treninzi su bili jači nego i same utakmice. Moja deviza u životu od tada je da bi dobro igrali morate dobro i trenirati. Porto i Benfica označili su i moj trenerski put. To su klubovi među 15, 20 najboljih na svijetu. Fudbal u Portugalu je religija. U toj zemlji samo pričaju o fudbalu i hrani“, kazao je Drulović.

– Regionalna liga kada se promijeni svijest –

Vjeruje da bi se i kvalitet klupskog fudbala u državama nastalim raspadom nekadašnje SFR Jugoslavije poboljšao kada bi se formirala regionalna liga.

„Zbog svih dešavanja iz prošlosti na našim prostorima možda je još rano za regionalnu ligu. Bilo bi idealno kada bi se mogla igrati. Kvalitet liga BiH, Hrvatske i Srbije mnogo je manji nego kada smo igrali nekada u ligi zajedničke Jugoslavije. Međutim, problem su i huligani koji sport koriste za neke druge stvari. Kada se promijeni svijest mladih ljudi, da shvate da je sport – sport, može se igrati regionalna fudbalska liga“, decidan je Drulović.

Sa sjetom govorio je o Prvoj ligi bivše SFR Jugoslavije u kojoj se i afirmisao za kasniju izvanrednu internacionalnu karijeru.

„Mnogo vrhunskih igrača. Svaka generacija bila je odlična. Recimo, samo iz Srbije i Crne Gore od igrača koji su igrali sa mnom tu su bili Predrag Mijatović, Dragan Stojković, Dejan Savićević, u Hrvatskoj Robert Prosinečki, Zvonimir Boban. Iz Bosne uvijek se sjetim Željine ekipe, predvođene Ivicom Osimom, u kojoj su bili Mehmed Baždarević, Mirsad Baljić, Radmilo Mihajlovć, Rade Paprica, Ismet Štilić, Nikola Nikić, Edin Bahtić. Oni su obilježili eru u bivšoj Jugoslaviji“, prisjećao se Drulović.

Konstatovao je i „to su bile briljantne  ekipe“.

„Sjećam se svaki klub imao je po dva, tri vrhunska igrača, kao što su u Veležu bili Sead Kajtac, Semir Tuce, jedan i drugi Jurić, Anel Karabeg. U Sarajevu su igrali Predrag Pašić i Husref Musemić. U Crvenu zvezdu i Partizan dolazili su samo najbolji iz cijele zemlje. Mijatović najbolji u Budućnosti, pa dođe u Partizan, Savićević u Zvezdu, Darko Pančev iz Vardara u Zvezdu… Svi ti igrači bili su simboli svojih klubova“, zaključio je Drulović u intervjuu za Anadolu Agency.

AA

tačno.net
Autor/ica 19.4.2014. u 09:23