Ljupko Petrović: Želim pobjedu u svakoj utakmici

tačno.net
Autor/ica 9.4.2014. u 08:10

Ljupko Petrović: Želim pobjedu u svakoj utakmici

Iskusni stručnjak Ljupko Petrović preuzeo je FK Sarajevo nakon što je Upravni odbor otkazao saradnju u ponedjeljak naveče sa Robertom Jarnijem. Trofejni trener dogovorio je saradnju sa bordo klubom u trajanju od godinu i po.

Petrović, koji je sa Crvenom zvezdom osvojio titulu prvaka Evrope 1991. godine, treći je trener u ovoj sezoni nakon Husrefa Musemića i Jarnija.

Bez prava na grešku

Petrović, koji je rođen 15. maja 1947. u Velikoj Brusnici (općina Bosanski Brod), ima bogatu trenersku karijeru. Sa Vojvodinom je osvojio naslov prvaka bivše Jugoslavije 1989, a prije toga vodio je Spartak, Vojvodinu i Rad. Trenirao je Crvenu zvezdu drugi put 1994/95. kada je osvojio duplu krunu, a u trećem mandatu na klupi ovog beogradskog kluba koji je počeo u junu 2004. bio je neuspješan. U inostranstvu je radio u španskom Espanyolu, urugvajskom Penarolu, grčkom PAOK-u, saudijskom Al-Ahliju, kineskim Shangai Shenhui i Beijing Guoanu. Sa sofijskim Levskim bio je prvak 2001, dok je sa Litexom postao pobjednik Kupa Bugarske 2004. U Hrvatskoj je bio trener Croatije Sesvete i zagrebačke Lokomotive.

“Došao sam u Sarajevo. Klub ima velike ambicije, kao i ja. Moja želja je osvajanje trofeja. Postoje šanse u oba takmičenja. Potrebno je maksimalno odigrati utakmice do kraja sezone. Niko u klubu nema pravo na grešku, pogotovo igrači i trener. Cilj je izlazak na evropsku scenu, a sve više od toga bilo bi super”, izjavio je Petrović.

Pet kola prije kraja prvenstva Sarajevo zaostaje četiri boda za vodećim Zrinjskim.

“Lako se može stići taj zaostatak kada se za pobjedu dobija tri boda. Ima još neizvjesnih utakmica koji mogu poremetiti planove Zrinjskog, Željezničara, ali i Sarajeva.”

Aktivan rezultat u Kupu

U prvom polufinalnom meču Kupa BiH Sarajevo je remiziralo sa Zrinjskim bez golova na domaćem terenu i slijedi mu težak posao u revanšu na stadionu pod Bijelim brijegom.

“Kada se sastaju dva tima istog kvaliteta, rezultat 0:0 za goste je dobar uoči revanša jer nije primio gol. Sarajevo može proći u finale. Da bismo uspjeli, u klubu svi zajedno moramo raditi na ostvarenju cilja. Trener sam koji ne trpi prosječnost i slab učinak. Želim pobjedu u svakoj utakmici. Djelimično sam upoznat sa igračkim kadrom. On je dobar i pokušaćemo izvući najbolje iz njega”, zaključio je Petrović.

Po riječima sportskog direktora koševskog premijerligaša Abdulaha Ibrakovića, uz Petrovića, kandidati za novog šefa struke bili su legenda bordo kluba i nekadašnji selektor BiH Faruk Hadžibegić, kao i još jedan eks-selektor bh. tima Meho Kodro.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor/ica 9.4.2014. u 08:10