Maestro Meša: Smjelo preuzimanje i mangupsko vođenje posrnulih Zmajeva

tačno.net
Autor/ica 14.10.2015. u 11:36

Maestro Meša: Smjelo preuzimanje i mangupsko vođenje posrnulih Zmajeva

Reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom u Nikoziji protiv Kipra obezbijedila je plasman u baraž za Evropsko prvenstvo u Francuskoj.

Da ćemo na kraju završiti treći sa četri boda viška u odnosu na četvrtoplasirani Izrael izgledalo je skoro pa nemoguće nakon blamaže u Tel Avivu, ali stvari su se itekako promijenile dolaskom Mehmeda Baždarevića.

O tome šta je i kako radio Safet Sušić ne treba diskutovati, a mišljenja oko bivšeg selektora su različita. Na kraju krajeva, više nije ni bitno. Popularni Pape odveo nas je u Brazil na veliku smotru i takav uspjeh jednostavno ne može da se zaboravi. Sušić je postavio temelj današnje ekipe i za plasman u baraž i sada on ima velike zasluge.

No “šok terapija” očigledno je bila potrebna našim Zmajevima, a savršenu dozu pred operaciju zvana baraž dao je Meša Baždarević.

Igrom nismo napredovali i to je činjenica, ali zalaganje i borba na terenu je nešto sasvim novo što smo mogli da vidimo od dolaska novog trenera. Igrači su postali drugačiji, u njihovim očima vidjela se želja.

Prva utakmica i sigurna pobjeda protiv Andore Mehmedu je dala početno ubrzanje, a onda sjajna predstava i vraćanje samopouzdanja uslijedilo je remijem protiv fantastične ekipe Austije u centru Beča.

Pobjeda protiv Izraela u Zenici jednostavno je vratila nadu, a Meša je već tada pridobio veliki broj simpatija i dobio dodatni vjerat u leđa.

Ruku na srce, poraz od ekipe Belgije je bio i očekivan, a sam podatak da je ista ta Belgija prvoplasirana ekipa na svijetu dovoljno govori sa kakvim protivnikom smo ukrstili koplja.

No, i u svim tim okolnostima i protiv tako jakog protivnika mogla se vidjeti želja i borba. Imali smo vodstvo, ali kvalitet je presudio. Teško je očekivati pobjedu u Briselu protiv ekipe koja će biti vodeća na sljedećoj FIFA-inoj rang listi i Mehmedu se može sve, samo ne zamjeriti taj poraz.

Nakon toga tri utakmice i tri pobjede. Andora i Vels u Zenici, kao i krunisanje i ovjera baraža u Nikoziji.

Gledajući sa fudbalske strane, Mehmed Baždarević uradio je fantastičnu stvar obje utakmice i pokazao da je veliki trener i budućnost ove reprezentacije, a evo i zašto.

Dobro analizirajući ekipu Velsa smjelo je stavio “gotovog” Seada Salihovića u sredinu,a kao potporu i leđa igraču na kraju igračke karijere stavio je trkača Anela Hadžića. Na taj način zatvorio je nevjerovatnog Garetha Balea i Aarona Ramseya od kojih je prijetila najveća opasnost.

Igra u prvom poluvremenu je bila sve, samo ne obećavajuća i lijepa za oko, a onda novi potez i šah bivšeg fudbalera Željezničara na klupi reprezentacije BiH.

Ubacivanje Milana Đurića, prvotimca Cesene koja igra Seriu B ispostavilo se kao vrlo pametan potez, a ovaj igrač svojim ulaskom unio je dodatnu svježinu i na sjajan način nadoknadio nedostatak kapitena Edina Džeke. Njegovim ulaskom proigrao je i Vedad Ibišević koji je nakon dugo vremena postigao pogodak za reprezentaciju.

Takođe treba napomenuti “mangupsku” izmjenu na poluvremenu kada je nervoznog i kartoniranog Spahića zamijenio Edinom Cocalićem koji je odigrao jednu od najboljih utakmica u svojoj karijeri.

Bivši igrač Željezničara pokazao je potrebnu sigurnost na lopti, ali u isto vrijeme donio je čvrstinu u skoku. Rutinski zatvorena utakmica i još jedan pogodak kao nagrada za veliku trud i zalaganje dovela nas je na samo korak od baraža, a posljednji stepenik je bila Nikozija.

A onda, još trenerske magije u vidu prilike Harisu Medunjaninu u paru sa “back-up” funkcijom Ognjena Vranješa. Medunjanin, fudbaler koji u Primeri jednostavno ne postoji i koji za svoj Deportivo nije ni na radaru postigao je dva pogotka i nosio reprezentaciju prema baražu.

Kipar je bio opasan, ali Vranješ na poziciji destruktivca igre sa stalnim pomjeranjem na centralnog štopera svoj zadatak je definitivno ispunio. “Jare i pare” ne idu zajedno, a upravo igranjem ovog fudbalera u centru igrališta značilo je i ubijanje naše prepoznatljive pass igre, a upravo iz tih razloga na terenu je bio Hare.

Nespretno primljeni prvo pogodak ne ide na dušu nikome, a čak ni Asmiru Begoviću koji je toliko toga dao za repreznetaciju ne može se zamjeriti ovaj pogodak. Ono ispadanje lopte golmanu kalibra ‘ Ministra odbrane’ dešava se jednom, ili nijednom u karijeri.

A onda, rezultat u egalu i ulazak šah mat Mehmeda Baždarevića. Kockati se sa ubacivanjem rovitog Edina Džeke nije bio pametan potez, a na teren je poslao “Tihog heroja” koji je u svojoj prvoj prilici opet zabio pogodak vrijedan pobjede i plasmana u baraž.

No, da skratimo priču, mi smo tu. BiH se plasirala u toliko željeni baraž i sada sa nestrpljenjem očekuje protivnika u istom, sa nadom da će svi igrači biti spremni za novi rat i novu misiju, a to je plasman na Euro.

Mehmed Baždarević prema ugovoru nije više trener reprezentacije, ali će Nogometni savez BiH gotovo sigurno produžiti mandat bh. spasitelju koji sprema novu šahovsku bitku, novi neočekivani potez i možda novo ubacivanje “tihog heroja”.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 14.10.2015. u 11:36