Magath želi dugoročnu saradnju, još samo Barbarez na razgovorima

tačno.net
Autor/ica 7.12.2014. u 10:58

Magath želi dugoročnu saradnju, još samo Barbarez na razgovorima

“Čast mi je što sam u prilici razgovarati o mogućnosti da preuzmem reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Poznajem vaše fudbalere i spreman sam na dugoročnu saradnju.”

Ovim riječima proslavljeni njemački stručnjak Feliks Magat (Felix Magath) obratio se delegaciji Nogometnog saveza BiH tokom jučerašnjeg sastanka u Beču u još jednom u nizu razgovora čelnika naše kuće nogometa s trenerima koji su uputili zvanične kandidature za upražnjenu stolicu selektora BiH.

Razgovori su, tvrde iz NSBiH, bili korektni, ali kakav će biti njihov epilog, ne zna se. Naime, nakon razgovora, tokom kojeg su obje strane iznijele svoje stajalište, zaključeno je da se za dva-tri dana među njima ostvari novi kontakt.

Kamen spoticanja

Prema zaključcima sa sastanka, očito je da su obje strane zainteresirane, ali bi kamen spoticanja mogao biti – novac.

Predstavnici NSBiH upoznali su Magata sa svojim finansijskim mogućnostima, ali Nijemac nije direktno rekao šta traži. Dogovoreno je da se u narednih nekoliko dana Magat putem advokata pismeno izjasni o svojim uvjetima.

Njemački stručnjak, koji je svojevremeno doveo Volfsburg s Edinom Džekom i Zvjezdanom Misimovićem do titule prvaka Njemačke, rekao je da je upoznat s našim mentalitetom, jer je tokom karijere imao priliku raditi s većim brojem igrača s naših prostora. Također, dodao je da ga privlači činjenica da BiH ima izražen igrački potencijal, kao i ambicija da s njom zabilježi uspjeh, piše “Avaz”.

Plan i filozofija

Magat je izrazio spremnost da se bori za plasman na Evropsko prvenstvo 2016., ali i da predvodi ekipu u kvalifikacijama koje slijede poslije toga, za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Upravo je to jedan od njegovih uvjeta, da dobije ugovor do Mundijala u Rusiji. Sljedeći je da u stručni štab dovede najmanje dva svoja čovjeka.

Njemački trener govorio je o svojoj fudbalskoj filozofiji, viziji i programu rada, kao i o planu praćenja naših fudbalera i protivničkih selekcija.

Predstavnici NSBiH saopćit će informacije sa sastanka komisiji nadležnoj za definiranje prijedloga kandidata za selektora, nakon čega će se prijedlog razmotriti na sastanku Izvršnog odbora 11. decembra.

Još samo Barbarez

Do sjednice Izvršnog odbora NSBiH 11. decembra predstavnici Saveza vjerovatno će obaviti razgovore s još samo jednim kandidatom. Bivši kapiten selekcije BiH Sergej Barbarez, koji uživa veliki ugled kod navijača, pozvan je na razgovore koji bi se mogli obaviti u naredna dva-tri dana. I time će se krug najozbiljnijih kandidata, vjerovatno, zatvoriti.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 7.12.2014. u 10:58