Manchester City: Džeko će se prvi ukrcati na avion za Brazil

tačno.net
Autor/ica 20.6.2013. u 12:32

Manchester City: Džeko će se prvi ukrcati na avion za Brazil

Reprezentacija Bosne i Hercegovine svojim igrama oduševila je mnoge, a Zmajevi se nalaze na korak do plasmana na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Zvanična stranica Manchester Cityja objavila je tekst o šansama naše repreznetacije, koju predvodi Džeko, za plasman u Brazil.

“Poznat kao Dijamant u svojoj zemlji, Edin Džeko je eksplodirao na međunarodnoj sceni nakon gola iz voleja na svom debiju protiv Turske 2007. godine.

Iako je njegova reprezentacija završila kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo slomljenog srca porazom u baražu protiv Portugala, Edin je postigao devet golova u kvalifikacijama, a završio je kao drugi najbolji strijelac evropske zone kvalifikacija.

 

Sada je na putu da napravi bolji rezultat, trenutno je na vrhu ljestvice najbolji strijelaca kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. godine s osam golova iz šest utakmica – a on je ubilježio i pet asistencija.

Napadač Cityja je također osvojio nagradu za najboljeg igrača Bosne i Hercegovine za 2009., 2010. i 2012. godinu.

Njegova reprezentacija, Bosna i Hercegovina, ne smatra se nogometnom velesilom, ali je na dobrom putu da se plasira na Svjetsko prvenstvo prvi put u historiji.

Na vrhu su grupe G s tri boda prednosti i znatno većom gol razlikom do najbližeg pratitelja – Grčke, u čemu je znatan značaj imao Džeko.

Ukoliko ne bude povreda, Edin će se prvi ukrcati u avion za Brazil i očekuje se da odigra svaku utakmicu za svoju reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu.

Formirao je smrtonosno prartnerstvo s Vedadom Ibiševićem, a do sada je odigrao svaku utakmicu u ovim kvalifikacijama.

Edin je prvi hat-trick za repreznetaciju postigao u pobjedi nad Lihtenštajnom od 8:1 u septembru prošle godine, te je prestigao Elvira Bolića na listi najboljih strijelaca njegove reprezentacije – bila je to sjajna noć za njega!

Do sada postigao je 29 golova za reprezentacija, a s obzirom da ima 27 godina, pred njim je mnogo sezona da poboljša taj učinak”, stoji na zvaničnoj stranici Manchester Cityja.

 

 

 

izvor: scsport.ba

 

tačno.net
Autor/ica 20.6.2013. u 12:32