Matador u Božijoj misiji

Autor/ica 27.9.2012. u 17:12

Matador u Božijoj misiji

 

Igrači svjetske klase su rijetki i na fudbalskom tržištu su traženi kao suho zlato. Zato nije ni čudno da su gotovo svi evropski klubovi ludi za Edinsonom Cavanijem.
 

Napadači su u fudbalu uvijek u centru pažnje. Igrači koji postižu golove privlače na sebe svjetla pozornice. Cavani je jedan od takvih, napadač svjetske klase i u ovom trenutku jedan od najboljih napadača svijeta, rame uz rame sa Radamelom Falcaom, Robinom Van Persiem ili Davidom Villom.

Religija i golovi

Osim golova, ono što krasi Edinsona Cavanija jeste njegova ogromna posvećenost religiji.

“Bog sam sebe nagrađuje tako što dopušta da Cavani postiže golove”, rekao je nadbiskup napuljski Crescenzio Sepe, aludirajući na Cavanijevu posvećenost religiji.

“Ne, ne, ne! Ja sam sportista Isusa Krista”, odgovorio je Cavani preko španskih novina El Pais.

“Zato ja igram za Njega, da bih Njemu donio slavu, da bih Mu se zahvalio jer mi je dao mogućnost da igram u jednoj ligi kakva je italijanska. Hvala Mu jer mi je dao prekrasan dar, a ja želim postići više”, riječi su Cavanija, koji svaki svoj gol posvećuje Isusu Kristu.

Sugrađanin Luisa Suareza

Cavani je rođen u urugvajskom gradu Salto, u istom mjestu gdje se mjesec dana prije rodio Luis Suarez, napadač Liverpoola i Edinsonov saigrač iz vrha napada reprezentacije Urugvaja.

Fudbal je počeo igrati sa 12 godina u klubu Danubio iz Montevidea, a sa 18 godina je debitovao u prvom timu ove ekipe. U svojoj prvoj sezoni odigrao je 15 utakmica, u kojima je postigao sedam golova.

Međutim, Cavanijevi juniorski dani bili su prilično teški, jer njegova porodica nije bila imućna i teško su uzdržavali sina koji je igrao u prijestolnici Urugvaja, daleko od kuće.

“U to vrijeme moj brat i ja nismo mogli piti Coca Colu i slične stvari jer jednostavno nije bilo novca za takve stvari”, prisjeća se sjajni Urugvajac svojih početaka.

Preko Palerma do zvijezda

Ključni i prelomni trenutak u njegovoj karijeri odigrao se 2007. godine na juniorskom prvenstvu Južne Amerike. Cavani je na tom takmičenju bio prvi strijelac, a konkurencija mu je tada bio Brazilac Alexandre Pato, danas (vječno povrijeđeni) napadač Milana.

U A reprezentaciji Urugvaja debitovao je već naredne, 2008. godine u utakmici protiv Kolumbije. Debi je bio iz snova. Postigao je gol nakon samo tri minute i svima je već tada bilo jasno da je zvijezda rođena.

Najbrži i najkonkretniji u dovođenju Cavanija u Evropu bio je predsjednik italijanske ekipe Palerma Maurizio Zamparini, koji je obezbijedio transfer urugvajskog napadača za iznos od 4,4 miliona eura.

Kada je Amauri napustio Palermo 2008. godine i prešao u Juventus, Cavani je zacementirao sebi mjesto u prvoj ekipi, te je razvio izvanrednu saradnju sa Fabriziom Miccolijem. Sjajne igre privukle su pažnju velikih evropskih ekipa, ali, pomalo iznenađujuće, Cavani je postao član ekipe u stvaranju. Sa Napolijem je u julu 2010. potpisao petogodišnji ugovor, a Palermo je od Napolitanaca inkasirao 17 miliona eura.

U Napoliju procvjetao

Iako je i u Palermu blistao, tek je u Napoliju procvjetao. Cavani može igrati na nekoliko pozicija u ekipi, ali je daleko najubojitiji kao klasični napadač. Trener Napolija Walter Mazzari je to znao, pa je Urugvajca gurnuo u vrh napada, a iza njega stavio Mareka Hamsika i Ezequila Lavezzija. To se pokazalo kao i više nego pun pogodak.

U svojoj prvoj sezoni za Napoli postigao je čak 26 golova, te pomogao ekipi da stigne do Lige prvaka. Do sada je za Napoli odigrao 75 utakmica u kojima je postigao nevjerovatna 54 gola.

I ove je sezone krenuo fenomenalno. Sinoć je praktično sam, sa tri gola, potopio rimski Lazio, a ove je sezone u dresu Napolija odigrao šest utakmica u kojima je postigao isto toliko golova. Iako se za njega interesovao gotovo svaki veliki evropski klub, Cavani je odbio sve ponude, te je u maju ove godine produžio vjernost Napoliju na još šet sezona.

Cavaniju je tek 25 godina, a već se sada može nazvati jednim od najboljih napadača svijeta. Nadimak El Matador sigurno će još dugo vremena puniti naslovnice svjetskih medija.




Autor/ica 27.9.2012. u 17:12