Meho Kodro: BiH može napraviti čudo, ali mogu nas i poniziti u Brazilu

tačno.net
Autor/ica 21.3.2014. u 08:55

Meho Kodro: BiH može napraviti čudo, ali mogu nas i poniziti u Brazilu

“Igrati sa Figom bila je strašna stvar. Nisu me iznenadili trenerski uspjesi vrhunskog čovjeka Guardiole. Messi je najbolji igrač svijeta svih vremena. Tužan sam zbog posljednjih dešavanja u reprezentaciji BiH”, rekao je u razgovoru za agenciju Anadolija Meho Kodro, bivši slavni napadač Barcelone

 Hercegovac Meho Kodro (47) istinska je živa legenda najvećeg derbija na svijetu španskog El Clasica, “sudara” ljutih rivala Reala iz Madrida i Barcelone.

“El Clasico je u meni i dok budem disao dueli Reala i Barcelone bit će sastavni dio mog života”, istakao je Kodro u razgovoru za Anadoliju (AA).

Ovaj bivši reprezentativac BiH, nakratko i selektor svoje zemlje, u historiju svjetskog fudbala ušao je 11. februara 1996. godine. Tog dana je Barcelona na Camp Nou u 132. El Clasicu pobijedila Real rezultatom 3:0, a Kodro je bio dvostruki strijelac. Slavnog golmana Francisca Paco Buya matirao je u 37. minuti i sudijskom vremenu meča. Drugi gol za tim katalonskog giganta u nezaboravnoj utakmici postigao je Luis Figo sredinom drugog poluvremena.

Najveća utakmica na svijetu

“Teško je objasniti kako je igrati pred 100.000 ili 115.000 gledalaca. Impresivno! To je najveći fudbalski događaja u svijetu. Rivalitet Barcelone i Real je neopisiv. Njihovi dueli jednostavno su planetarni spektakl”, rekao je Kodro, prisjetivši se 11. februara 1996. godine:

“Bila je to sjajna utakmica. Pamtit ću je čitav život. Sjetim se nekog od detalja gotovo svaki dan”.

Ipak, Kodro kaže da i pored velike časti igračima nije nimalo lako igrati El Clasico.

“Svih mogućih naboja i pritisaka ima u utakmicama Barcelone i Reala. I političkih i socijalnih i medijskih. Imajući u vidu da je Katalonija, španska pokrajina koja traži nezavisnost, da su Katalonci posljednjih godina malo ogrezli u nacionalizam, mogu misliti kako će biti igračima Barcelone narednog vikenda u Madridu”, pričao je Kodro.

Bilo je “žestoko” i u sezoni 1995/96, s tim da je politička situacija u Španiji bila mirnija nego danas, u godini u kojoj Katalonija želi raspisati referendum o nezavisnosti. Međutim, ljepša strana priče iz Kodrinih igračkih dana je što je u istom timu igrao, osim sa Figom, i sa Pepom Guardiolom, tada slavnim fudbalerom, posljednjih sezona najtrofejnijim svjetskim trenerom.

“Igrati sa Figom bila je strašna stvar. On je jedan od najvećih portugalskih i svjetskih igrača svih vremena. Bio je brz, jak momak, izvanredno smo sarađivali na terenu. Guardiolu je i kao igrača krasila disciplina i perfekcija, baš kao i danas. Pep se nije promijenio ni kako starimo. Nije me iznenadilo da je tako puno uradio kao trener. Možda jeste što je to učinio za kratko vrijeme, ali znao sam da je rođen za trenerski posao. Sa Guardiolom sam puno drugovao i van terena. Za njega mogu reći da je bio vrhunski fudbaler, danas vrhunski trener, a uvijek bio i ostao vrhunski čovjek”, otkrio je Kodro za Anadoliju, te dodao kako i danas ima kontakte sa pojedinim saigračima i čelnicima Barcelone:

“Barcelona je dio mog života. Puno mi je dala, nemam dvojbe. Bio sam dio tog velikog sistema i to je čast koja se rijetkima ukaže. Veležovo sam dijete i uvijek sam volio timove koji se žele nadigravati, takvu igru je gajio Velež, tako igra i Barcelona”.

Real Madrid u prednosti

Glede nedjeljnog El Clasica u Madridu, Kodro se nada najboljem po Katalonce, ali blagu prednost daje “kraljevskom klubu”.

“Teško je prognozirati. Lagani favorit je Madrid, zato što igraju kući i Real je u malo boljoj formi. Ipak, Barca je emotivno jača, hoće svi da je skinu sa trona, pa se nadam da će izvući dodatnu snagu i na stadionu Santiago Berbnabeu slaviti iz buntovništva, te svima reći ‘nismo za bacanje’. Jedno je sigurno, ukoliko Barcelona pobijedi, trka za prvaka Španije ostaje otvorena, a ako bi Real došao do tri boda pitanje šampiona bilo bi vrlo blizu odgovora”, smatra Kodro.

Na pitanje ko je bolji igrač Lionel Messi ili Cristiano Ronaldo, Kodro je odgovorio:

“Teško da se mogu usporediti, jer imaju različite stilove igre. Obojica su vrhu. Ako se moram opredijeliti, kada sve saberem i oduzmem, onda je Messi jači igrač. Ustvari on je najbolji fudbaler svijeta svih vremena. Ovo što je on uradio u fudbalu u sedam, osam posljednjih godina nije niko nikada. Sa druge strane, Ronaldo je fenomen fizičke spreme i tehnički je odličan, ali je igrač kojem treba više prostora u odnosu na Messija”, mišljenja je Kodro.

Bivši prvoklasni napadač Veleža iz Mostara doskora je radio kao trener u Španiji, ali trenutno je bez angažmana. Tvrdi da je “u fudbalu na čekanju”, ali bavi se poslom koji nije vezan za najpopularniji svjetski sport. Ipak, posebno prati sva dešavanja u vezi s reprezentacijom BiH.

“Presretan sam zbog prvog plasmana BiH na SP. Isto tako, tužan sam i zbog posljednjih dešavanja u reprezentaciji. Možemo napraviti čudo na Mundijalu u Brazilu, jer smo kvalitetna reprezentacija, imamo izvanredne igrače. Možemo se i obrukati, ukoliko bude ‘bune’ u timu i svega što se dešavalo zadnjih dana. Mentalitet nam je možda i najveći suparnik. Svako mora shvatiti da kolektivno uspješno možemo djelovati. Ukoliko bude ‘povuci, potegni’, ko će više i jače, imat ćemo problema sa svakim. Kao što sam rekao mogu nas i poniziti! Vjerujem u dobar rezultat, ali ako ne izroni neka naša, da ne kažem šta…”, istakao je Kodro.

Volio bih da je sve drugačije u Mostaru

Barceloni svaka čast, ali Mostar i Velež su dvije njegove najveće ljubavi, decidan je Kodro.

“Drago mi je da je Velež našao pravac i vjerujem da klub može konstantno napredovati. Radujem se svakoj pobjedi svog voljenog kluba. Mostar je druga priča. Volio bih da sve bude drugačije. Često razmišljam srcem i tako kontam sve će se sutra to srediti u našem Mostaru, cijeloj BiH”, kaže Kodro.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 21.3.2014. u 08:55