Michael Jordan je bio otrovan uoči pete utakmice NBA finala 1997. godine

tačno.net
Autor/ica 18.4.2013. u 12:55

Michael Jordan je bio otrovan uoči pete utakmice NBA finala 1997. godine

Prema riječima bivšeg trenera najvećeg košarkaša svih vremena Michaela Jordana, Tima Grovera, igrač Chicago Bullsa bio je otrovan uoči pete utakmice NBA finala 1997. godine.

Bullsi su gostovali kod Utah Jazza spomenute 1997. godine, pri rezultatu 2-2 u finalnoj seriji NBA lige. Dan uoči utakmice Jordan je ogladnio, a njegov trener je naručio pizzu iz obližnjeg restorana.

“Bili smo smješteni u hotelu Park City i svi su znali da je to mjesto gdje odsjedaju Bullsi uoči utakmica protiv Jazza. Michael je ogladnio, a kako posluga u sobu više nije radila nazvao sam obližnji restoran i naručio pizzu”, prisjetio je Grover, te nastavio:

“Pet osoba nam je donijelo pizzu i odmah sam mu rekao da imam loš predosjećaj. Od svih igrača u sobi jedino je Michael jeo. Sve je te večeri bilo u redu, a onda sam dobio telefonski poziv oko dva sata ujutro. Došao sam u sobu, a Michael se na krevetu grčio od bolova. Odmah smo znali da nije gripa, već trovanje hranom. Namjera je bila jasna – onemogućiti da neki od naših igrača nastupe”, rekao je Grover.

Peta utakmica protiv Jazza poznata je i kao “The Flu Game” (gripozna utakmica), a u njoj je nemoćni Jordan svejedno ubacio 38 poena i omogućio svojoj ekipi da pobjedom 90-88 povede u seriji s 3-2. Slika koja je nakon te utakmice obišla svijet je Jordanov “pad” u ruke Scottieja Pippena, koji ga je doslovno iznio s parketa.

“Neviđena hrabrost i sjajna utakmica bolesnog Michaela Jordana”, bile su riječi kojima je komentator Marv Albert komentirao pobjedu Bullsa.

Nekoliko dana kasnije Chicago je slavio i pred svojim navijačima (90-86), čime je osvojio naslov NBA prvaka. Jordanu, koji je ubacio 39 poena te bio proglašen najkorisnijim igračem finala, je to bio peti od šest naslova koliko je osvojio u svojoj sjajnoj karijeri.

 

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 18.4.2013. u 12:55