Michel Platini razmišlja o kandidaturi za predsjednika FIFA-e

tačno.net
Autor/ica 17.9.2013. u 12:04

Michel Platini razmišlja o kandidaturi za predsjednika FIFA-e

Na sastanku članova UEFA u Dubrovniku razgovara se o Svjetskom prvenstvu 2022. te o mogućem novom predsjedniku FIFA i UEFA

DUBROVNIK (AP) — Predsjednik UEFA Michel Platini će sačekati do sljedeće godine kako bi donio odluku da li će se kandidovati za predsjednika FIFA-e.

“Donijet ću odluku za vrijeme Svjetskog kupa u Brazilu, ne prije”, rekao je Platini u utorak.

“Nisam još odlučio šta bih radio u budućnosti i želim da imamo još nekoliko mjeseci za razmišljanje. Izbor za FIFA-u je u maju 2015. godine, a predsjendik Sepp Blatter bi mogao ići na peti mandat”, rekao je Platini.

Blatter je rekao članovima UEFA 2011. godine da neće ostati u uredu nakon 2015. godine, kada će mu biti 79, ali od tada je sugerisao u par navrata da bi se mogao ponovo kandidovati.

Platini, nekada Blatterov štićenik, viđen je kao nasljednik u FIFA-i, ali sam smatra da bi bilo previše “egoistično” da svoju potencijalnu kandidaturu postavi kao prioritet u svijetu fudbala.

Razgovor o mogućoj kandidaturi odvija se u Dubrovniku tokom četverodnevnog sastanka članova izvršnog komiteta UEFA. Na sastanku će se razmatrati pozicija Europe u vezi sa odlukom FIFA koja se očekuje sljedećeg mjeseca, a tiče se pomjeranja Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine iz ljetnog u zimski period, što bi mogla biti radikalna promjena u fudbalskoj sezoni.

Platini, koji predvodi UEFA od 2007. godine, mogao bi biti ponovo izabran na istu poziciju u martu 2015. godine.

“Izbori su za dvije godine i mislim da bi bilo egoistično da to bude tema razgovora sada kada ima puno važnijih problema u fudbalu”, rekao je u svom govoru. “Zaista volim UEFA i slomilo bi mi srce da izaberem drugi put. Istovremeno, to pitanje se često ponavlja i na mjestu je. To je razlog zašto mi je bitno da uzmem još vremena, da budem siguran da ću donijeti pravu odluku”.

tačno.net
Autor/ica 17.9.2013. u 12:04