Mirni i optimistični: Željo uz podršku s tribina želi eliminisati Standard

tačno.net
Autor/ica 6.8.2015. u 09:11

Mirni i optimistični: Željo uz podršku s tribina želi eliminisati Standard

Željezničar će večeras na stadionu Asim Ferhatović Hase odigrati uzvratnu utakmicu 3. pretkola Evropske lige protiv Standarda.

Utakmica u Liegeu je prije sedam dana završena pobjedom belgijskog tima rezultatom 2:1. Plavi će uz podršku s tribina pokušati izboriti plasman u play-off.

Da bi ostavrili cilj moraju igrati čvrsto, agresivno, kompaktno i požrtvovano. Uostalom, onako kako su to i radili u evropskim utakmicama. Vrlo je važno da svi nogometaši Željezničara daju optimalan učinak. Također, izuzetno je bitno da se ne ponovi loše prvo poluvrijeme iz prvog dvoboja.

Odbrana gostiju je šansa Željezničara

Strateg tima sa Grbavice Milomir Odović naglašava kako će njegovi izabranici pokušati nametnuti veći posjed lopte nego u prvom meču. Otkrio je gdje vidi šansu svog tima.

“Standard ima velikih problema u odbrani. Tu vidim priliku Željezničara. Raduje me činjenica da imam na raspolaganju sve igrače”, kazao je prvi šef struke Plavih sa Grbavice.

Nogometaši Željezničara mirni i sa puno optimizma čekaju okršaj s Belgijancima. Pobjedom i eliminiacijom Standarda napravili bi veliki uspjeh, dok bi i eventualnom eliminacijom teren napustili uzdignuta čela i punog srca. Ne razmišljaju previše o dva prvenstvena poraza u nacionalnom prvenstvu.

“Onako kako smo odigrali drugo poluvrijeme u Belgiji, trebamo igrati na Koševu. To je recept za uspjeh. Imamo dobar rezultat iz prvog dvoboja i dat ćemo sve od sebe da prođemo dalje”, kazao je Jovan Blagojević, čovjek od kojeg polaze sve akcije Željezničara.

U dosadašnjim partijama bh. predstavnika bilo je kreacije, odlučnosti i požrtvovanosti. Stoga navijači večeras očekuju isti stil igre, vitešku borbu za svaki centimentar terena. Ustalom, samo tako se i može savladati kvalitetan suparnik.

Kontrolisani rizik

I u gostujućem taboru s puno optimizma čekaju sudar na Koševu. Strateg Standarda Slavoljub Muslin kaže kako ne može računati na usluge nekoliko igrača iz odbrane. Ipak, vjeruje u plasman u play-off Evropske lige.

“Svi u Belgiji očekuju da ćemo proći. Na papiru smo favoriti, ali to trebamo opravdati. No, ja sam optimista”, kazao je Muslin.

Dakako, gostima nedostaje nekoliko nogometaša, ali takve situacije dodatno homogeniziraju ekipu. Uostalom, svi igrači koji nastupaju za Standard pokazali su kvalitet u prvom dvoboju. Stoga u Željezničaru trebaju biti itekako oprezni. S druge strane, Plavima treba pobjeda i traže rezultat, a to podrazumijeva kontrolisani rizik. Težit će da postignu pogodak i dođu do pobjede. Bez dvojbe, bit će vrlo važno ne primiti gol. Kada protivnik ima loptu, treba se igrati plitko i što više izlaziti, a ne trčati u krilo Antoloviću.

Također, gosti će pokušavati gušiti igru Željezničara u sredini terena, to su konstantno radili u prvom poluvremenu prvog dvoboja. Takva formacija može se rušiti igrom preko bokova, prodorima i centaršutevima. To je najlakši način da se razbije njihova zgusnuta formacija. Ključnu ulogu će imati igrači iz sredine terena.

U zaključku, važna je kontrola lopte i uspostavljanje tečne pas igre. Kada su bez lopte, Belgijanci postaju nervozni. To se vidjelo u drugom poluvremenu u Liegeu.
Utakmica na najvećem bh. stadionu počinje u 20:00 sati uz direktan prijenos na Face TV.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 6.8.2015. u 09:11