Mirza Teletović: Dok god me noge budu nosile, igrat ću za BiH

tačno.net
Autor/ica 12.9.2013. u 07:44

Mirza Teletović: Dok god me noge budu nosile, igrat ću za BiH

Ovakav rasplet niko nije mogao zamisliti ni u najluđim snovima. U jednom smo momentu pomislili da nemamo ništa, u drugom smo imali sve… Na kraju, odlazimo s Evropskog prvenstva prije vremena iako smo postigli tri uzastopne pobjede, oborili na pleća rivale poput Crne Gore, Makedonije i Litvanije.

Ko nije Bosanac i Hercegovac, a uz to nije ljubitelj košarke, teško će shvatiti da se u isto vrijeme možemo osjećati i poraženi, ali i nepobijeđeni.

Kiks sa Grčkom

Zbog toga smo i našeg kapitena Mirzu Teletovića u hotelu “Kompas” u Kranjskoj Gori, prilično staloženog i pored teškog razočarenja koje smo svi zajedno neposredno prije toga doživjeli u dvorani Podmežakla, pitali kako je uopće moguća takva metamorfoza tima u samo nekoliko dana?

Kako je uzdrmana, fizički i psihički iscijeđena ekipa uspjela iz igre za drugi krug izbaciti Crnu Goru i Makedoniju, a onda u meču odluke dovesti na rub provalije i moćnu Litvaniju, kojoj su sreća i naklonost sudija sačuvali mjesto među prva tri u grupi B?

– Uvijek gledam problem u korijenu, malo smo preforsirali s određenim pripremnim utakmicama u Grčkoj. Kasno smo došli u Sarajevo, nismo se baš adekvatno odmorili. Sada smo u sličnoj formi kao na turniru u Njemačkoj, ali nas je tada poremetila Grčka, pa ni start u Sloveniji nije bio kako treba. Kasnije smo počeli dobivati isključivo na rad, disciplinu i borbu – kaže Teletović na početku razgovora za „Dnevni avaz”.

Šta Vam je prolazilo kroz glavu kad ste vidjeli da vodimo sa 16 poena razlike protiv Litvanije, odnosno da smo probili tu granicu od deset, koliko nam je bilo potrebno za prolaz (na kraju je bilo 78:72)?

– Nakon što smo poveli sa 16 razlike, govorio sam: „Treba da smirimo, treba da smirimo”. Međutim, imali smo nekoliko ishitrenih šuteva, izgubili smo loptu na čistom polaganju, vidjelo se da je pojedinim igračima nedostajalo iskustva.

Pokušao sam i ja jednom, vjerovao sam da mogu pogoditi, zaista sam se osjećao dobro. Poslije su se nadovezale i odluke sudija. Šta su sve radili u ovoj i ostalim utakmicama ne bih komentirao, ali moram reći da je odnos prema meni bio katastrofalan.

U nekoliko sekundi svirali su mi dva faula, od toga su ovaj drugi dosudili iako je mene litvanski igrač držao sa dvije ruke. Deset godina sam igrao u evropskoj košarci, nikada nisam glumio i ovakav odnos nisam zaslužio. Mislim da su svoj posao mogli obaviti mnogo profesionalnije.

Razočarani smo

Kako ste prihvatili ovu šokantnu eliminaciju s obzirom na to da su nas minute dijelile od rezultata koji sanjamo dvije decenije?

– Teško, veoma teško. Svi smo razočarani. Posljednje tri utakmice igrali smo fenomenalno, i borbenost i atmosfera bili su fantastični. Vjerujte, kad smo izlazili iz autobusa pred dvoranom, znali smo koliko nam je razlike potrebno da pobijedimo, ali niko ni na trenutak nije pomislio da to ne možemo učiniti. Zaslužili smo da prođemo u drugi krug, mnogo mi je krivo zbog momaka i navijača koji vjeruju u ovu reprezentaciju.

Ipak, ovogodišnje reprezentativno ljeto uskoro će biti prošlost. Pred Vama je nova NBA sezona. S obzirom na napore, koliko je realno očekivati Vas i dogodine u dresu BiH u kvalifikacijama za EP 2015.?

– Ja ću igrati za reprezentaciju dok god me noge budu nosile i selektor mislio da mogu pomoći. To je moja dužnost.

Aco je zaslužio da bude na našoj klupi

Vaš odnos sa Aleksandrom Petrovićem prolazio je različite faze. Kako sada gledate na saradnju sa selektorom?

– Aco zna da isprovocira sve najbolje u igraču. Razumije košarku, dugo je trener, bio je igrač, ima ogromno iskustvo… Njegova računica kako bismo trebali igrati bila je na pravom mjestu. Pokazao je to rezultatima kroz kvalifikacije, pokazao je i na Evropskom prvenstvu. Zaslužio je da bude na klupi BiH ne znam još koliko godina. Tako ja mislim.

Što prije u Ameriku

NBA pripreme tradicionalno startuju početkom oktobra. Kada planirate putovati u Sjedinjene Američke Države?

– Iz mog kluba Bruklin netsa su me kontaktirali, neki igrači su već počeli da rade, bilo bi dobro da i ja što prije budem tu i počnem se uklapati. Mislim da ću vrlo brzo otputovati u Ameriku.

intervju je objavljen u Dnevnom Avazu

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 12.9.2013. u 07:44