Mirza Teletović otkrio zašto je izgubio samopouzdanje

tačno.net
Autor/ica 28.8.2013. u 11:20

Mirza Teletović otkrio zašto je izgubio samopouzdanje

Glavna zvijezda turnira u Ulmu, na kojem je bosanskohercegovačka košarkaška reprezentacija savladala domaćina Njemačku (73:62) i Grčku (90:84), a izgubila od Makedonije (84:93), nesumnjivo je bio Mirza Teletović.

Kapiten našeg tima u tri je utakmice prosječno ubacivao 24,7 poena uz devet skokova, podsjetio zašto se prošle godine kao jedan od najboljih evropskih strijelaca iz španskog Kaha Laborala otisnuo u američku NBA.

No, debitantska sezona u dresu Bruklin netsa u najjačoj svjetskoj ligi nije donijela ni približno dobre nastupe kao na Starom kontinentu (tek nešto više od devet minuta i tri poena u prosjeku), o čemu je Mirza govorio i njemačkim novinarima.

Teško ući u ritam

– Svim Evropljanima je teško u prvoj sezoni u NBA ligi, naročito ako ne dobiješ previše prostora. Ne možeš steći samopouzdanje niti ući u ritam. Nisam mogao odigrati pet-šest mečeva u seriji. Uvijek bih jedan susret “ispadao”.

Nedostaje ti samopouzdanja, tvoj stil igre. Zbog toga mislim da je za mene bilo važno vratiti se u Evropu, imati dosta minuta, jake treninge i slične stvari – rekao je 27-godišnji krilni centar, koji se nada da će naredna sezona u NBA biti mnogo bolja.

Novi igrači

Govoreći o pripremama za Evropsko prvenstvo u Sloveniji, ali i rivalima na EP-u, Teletović je naglasio da je pred našim timom težak zadatak jer ćemo igrati u veoma jakoj grupi.

– Važno je imati ovakve provjere, dobiti samopouzdanje i uvesti nove igrače u sistem. Naša grupa nije lagana. Srbija uvijek ima dobar tim, a tu su i Litvanija, Makedonija… To je jaka grupa, svaki meč bit će težak – rekao je Teletović.

Danas s Italijom

Bh. košarkaši sinoć su protiv domaćina Grčke igrali prvi meč na Akropolis kupu. Danas je na rasporedu susret s Italijom (20.30 sati). Nastup u Atini zaključit ćemo sutra protiv Litvanije (17.30).

Bit će nam to posljednja provjera uoči povratka u Sarajevo, gdje će naši reprezentativci u revijalnom susretu u subotu (31. avgust) odmjeriti snage s bh. legendama. Dan kasnije reprezentacija putuje na Eurobasket u Sloveniju. Prvi meč u grupi B u Jesenicama protiv Latvije na rasporedu je 4. septembra.

izvor:sport.ba

tačno.net
Autor/ica 28.8.2013. u 11:20