“Mogao sam igrati za Hrvatsku, ali odlučio sam se za BiH”

tačno.net
Autor/ica 9.4.2013. u 11:37

“Mogao sam igrati za Hrvatsku, ali odlučio sam se za BiH”

Toni Šunjić je član ukrajinske Zorye i reprezentativac Bosne i Hercegovine.
Šunjic je za ukrajinski portal Football Sport govorio o svojim fudbalskim počecima, porodici, ZOryi, reprezentaciji, Brazilu…
Toni reci nam malo o svojim počecima. 
“Rođen sam u malom gradu Mostaru u Bosni i Hercegovini. Moj prvi klub bio je mostarski Zrinjski. Fudbal igram od desete godine. Nakon Zrinjskog otišao sam u Belgiju, a potom u Ukrajinu.”
Kako komentirate šanse Bosne i Hercegovine za odlazak na Svjetsko prvenstvo?
“Imamo veliku priliku da odemo u Brazil. Pobijedili smo u posljednjoj utakmici Grčku i tako smo se učvrstili na vrhu tabele. Utakmica je bila vrlo teška. Ostalo je još pet utakmica do kraja kvalifikacija. Važno je da se ne opustimo, da odigramo ozbiljno preostale utakmice i izborimo plasman.”
Nije tajna da imate dvojno državljanstvo, hrvatsko i bosansko, kako ste se odlučili za koga da igrate?
“U mojoj zemlji je moguće imati dvojno državljanstvo. Imam i bosanski i hrvatski pasoš. Mogao sam igrati i u Hrvatskoj reprezentaciji, ali sam se odlučio za Bosnu i Hercegovinu i nisam požalio.”
Kakvi su momci Ibišević, Salihović, Misimović, Džeko. Veliki igrači često imaju precijenjeno mišljenje o sebi. Kakvi su oni u svakodnevnom životu?
“Ja sam ih upoznao nedavno, jer sam dobio poziv u reprezentaciju tek prošle godine. Oni su zvijezde na nogometnom terenu, ali ne i u životu. U životu su to obični dečki i bahatost u njiovom ponašanju nisam primijetio. Emir Spahić je na primjer jako dobar čovjek. Svi mi želimo kada se skupimo da se osjećamo ugodno. Jednom riječju oni su jednostavni momci.”
Zamislite da vaš tim igra u finalu Svjetskog prvenstva 2014. Ostaje posljednji udarac sa bijele tačke za pobjedu Bosne i Hercegovine. Da li bi dali priliku nekome drugom, ili bi preuzeli odgovornost?
“Ne vjerovatno bih dao priliku suigraču. Ja sam odbrambeni igrač i penali nisu moja jača strana. Na treningu sam izvodio penale, ali na utakmici nikada.”
tačno.net
Autor/ica 9.4.2013. u 11:37