Mourinho konačno kažnjen za sramotni antinogomet

tačno.net
Autor/ica 12.3.2015. u 10:46

Mourinho konačno kažnjen za sramotni antinogomet

CHELSEA – PSG 2:2 u produžecima uzvrata osmine finala Lige prvaka, nakon što je regularni dio završio 1:1, kao i prvi susret u Parizu. Francuski prvak prolazi u četvrtfinale zbog golova u gostima.

PSG je bio osjetno bolji od domaćina, iako je od 31. minute, dakle sat i pol vremena, igrao s igračem manje nakon što mu je isključen najbolji igrač i strijelac Zlatan Ibrahimović.

Mourinho prepustio PSG-u igru od početka, ali i nakon brojčanog manjka

Mourinhu se konačno osvetila negativna taktika i čekanje, bez želje za igrom, pobjedom i nadvladavanjem suparnika. Jer nakon što je iz prve utakmice donio aktivan rezultat još je i logično bilo da nije navalio nego pustio inicijativu gostima, ali s istom igrom nastavio je i nakon Ibrahimovićevog isključenja.

Desetorica iza lopte, prema naprijed samo na kontre i duge lopte, a jedini u momčadi koji igra nogomet je Hazard. Osim njega, u Chelseaju je na razini bio tek golman Courtois jer je tri puta spasio mrežu kod velikih prilika PSG-a, koji je usred Londona pokazao Englezima što je borbeni duh.

Bijedne provokacije Posebnog

Podsjećamo, prije tri tjedna Chelsea se izvukao kod PSG-a koji je trebao slaviti, ali sjajne Courtoisove obrane, Cavanijevi promašaji, te tko zna koji gol u velikoj utakmici obrambenog velikana Ivanovića, omogućili su Mourinhovoj momčadi remi. Uzvrat mu je olakšalo što se u momčad vratio njegov miljenik Matić, pa je Chelsea igrao u najjačem sastavu.

Mourinhu sve ovo nije bilo dovoljno, pa je prije uzvrata krenuo s njemu omiljenim “psihološkim igricama”, što je samo sintagma za njegova prilično bijedna podbadanja i provokacije protivnika kako bi ga se izbacilo iz takta i stvorilo dodatni pritisak sucima, te mobiliziralo navijače. To mu je uspjelo tek manjim dijelom, jer na kraju su terenom i tribinama vladali gosti iz Pariza, koji su na svim dijelovima Stamford Brdigea odnijeli zasluženu pobjedu.

Mobilizacija navijača i pritisak na suce pričama o nasilnicima iz PSG-a

Posebni se u predigri odlučio zgražati nad kostolmcima iz PSG-a, koji su u prvoj utakmici na Parku Prinčeva navodno masakrirali njegove izabranike i posebno najboljeg među njima, Hazarda; “Ove sezone igrali smo protiv engleskih niželigaša i nijedna od tih momčadi ne može se po grubosti usporediti s PSG-om. Hazarda su lomili po cijelom terenu tijekom cijelog susreta.”

Novinari nisu mogli odoljeti da ga ne podsjete kako je PSG na svom terenu bio daleko bolja momčad, koja je inzistirala na igri i nadigravanju i imala neusporedivo više prilika, na što je Morinho odgovorio: “Ako dominacija znači imati više šansi, onda je istina da je PSG dominirao. Ako to znači ne dati protivniku igrati tako da ga se stalno faulira, onda je i po tome PSG dominirao.”

Spin je upalio: Ibra je isključen

Želite li u obzir uzeti činjenice, a ne Mourinhove trikove, poslužit će vam podatak da su u prvoj utakmici obje momčadi napravile po 20 prekršaja. Toliko o nasilnom PSG-u.

Ipak, jeftini Mourinhovi spinovi u nogometnom svijetu čije je sudionike lako impresionirati, imaju odličnu prođu, pokazala je to jedna od samo tri uzbudljive situacije u prvom poluvremenu:

PSG je nakon pola sata ostao bez najboljeg igrača i strijelca. pa mu ionako težak zadatak prolaska postaje gotovo nemoguć – Zlatan je nenamjerno, ali grubo, umjesto na loptu, startao na Oscarov gležanj u pokušaju oba igrača da klizećim startovima dođu do lopte. Kuipers mu pokazuje crveni karton prestrogo, jer start nije bio namjeran, niti s dvije noge, nego nepažljiv u pokušaju dolaska do lopte prije igrača koji je isto tako mogao zakačiti njega.

Čini se kako su Oscarova gluma, koja je pojačala dojam, kao i napad svih igrača Chelseaja na suca pomogli pri donošenu odluke, a Mourinho je došao na svoje. Zlobnici će reći kako ovo i nije bio neki hendikep za PSG, jer se Ibro ionako do tada nije vidio.

Simuliranje, prljavštine, žicanje od sudaca i njihove greške

Gluma, prljavštine, koškanja igrača, žicanje od sudaca i njihove velike greške, bili su glavna obilježja ove utakmice sve do zadnjih deset minuta regularnog dijela. Pred kraj prvog poluvremena Chelsea je oštećen za nedosuđeni penal. Diego Costa se odličnim dribilingom oslobodio dva suparnika, ušao u kazneni prostor, gdje ga ruši Cavani. Kuijpers par sekundi gleda, razmišlja, ali zatim širi ruke. Pogrešno, penal čist kao suza!

Ostali smo vam dužni treći trenutak uzbuđenja u prvom poluvremenu, a odnosi se na veliku priliku za PSG u 2. minuti. Gosti su lako prošli kroz blok Chelseaja, Cavani je sam pred Courtoisom, ali Terry dolijeće i ulaskom u šut spašava gol svoje momčadi.

PSG je konkretnije i brže ušao u meč, imao je daleko veći posjed lopte, dok je najbolji Mourinhov čovjek bio presretač Nemanja Matić. Nešto kasnije PSG je pritiskao Chelsea prilikom iznošenja lopte, a oni presing nastojali oslabiti brzim kontrama. I to je bilo sve u prvom dijelu.

PSG-ova junačka borba i Chelsea u kojem je samo Hazard igrao nogomet

U drugom poluvremenu opet gledamo Chelsea koji nije niti pokušao nametnuti inicijativu iako je imao igrača više, ali teško da bi se netko kladio da će zbog toga biti kažnjen, posebno nakon što je u 58. minuti Cavani umjesto praznog gola pogodio njegov okvir – Odlično je ušao u kazneni prostor s lijeve strane, driblingom povaljao Courtoisa na travu, namjestio se na ljevicu i opalio u bliži kut, a lopta se odbila od desne stative na drugu stranu.

Verrati, Cavani i Pastore nastavili su opsjedati domaćine, koji su izgledali kao da oni, a ne gosti, imaju igrača manje. U 70. minuti, nova velika prilika za PSG; Pastore dobro puca, ali Courtois još bolje vadi loptu iz svog lijevog kuta.

Nije prestajalo ni ono što je utakmicu činilo odvratnom; sitne i veće prljavštine, simuliranja, naguravanja…Diego Costa dobiva žuti za grubi faul na Thiagu Silvi, a David Luiz također je požutio zbog loše odglumljenog primanja udarca glavom. Igrači PSG-a su bijesni, kako zbog toga što Costa nije dobio crveni, tako i zbog kartona za njihovog braniča. Odmah zatim. Verratti je dobio žuti karton zbog oštrog starta na Hazardu i opet naguravanje i gužva oko suca Kuipersa.

Kakva utakmica, takav i prvi gol

I onda, deset minuta prije kraja, čudo neviđeno – Chelsea je zaprijetio PSG-u. Ramires se provukao iza leđa obrani gostiju, došao pred gol s desne strane, puca u bliži kut, ali Sirigu sjajno brani za korner.

Kakva utakmica, takav i gol; Diego Costa je promašio loptu iz kornera, koju ne uspijeva blokirati Marquinhos, a Matuidi umjesto da je izbije, gleda Cahilla kako zakucava poluvolej s desetak metara i Chelsea vodi 1:0 i svi osim igrača PSG-a misle kako se Mourinho po tko zna koji put izvukao s ubojstvom nogometa.

Ali, pet minuta kasnije i pet minuta prije kraja utakmice, Lavezzi je sjajno ubacio iz kornera, a Luiz skače poput Ronalda večer ranije. Ivanović je ostao ispod njega, a Brazilac šalje loptu od prečke u gol svog bivšeg kluba!

Ovakvom Chelseaju ni dva vodstva protiv brojčano slabijeg protivnika nisu bila dovoljna

Chelsea je opet poveo iz ničega u produžecima: Glupost Thiaga Silve – s ispruženom rukom odnio je loptu u skoku na desetak metara od gola i to je jedanaesterac za Chelsea, koji sigurno realizira Hazard. Pričekao je da Sirigu odabere stranu i onda loptu poslao po sredini gola. Ni tada više nitko nije vjerovao da se PSG opet može vratiti.

Ubrzo poslije, još jedna u nizu bijednih simulacija na ovoj utakmici – Hazard se valja tražeći penal iako ga Sirigu nije ni dotaknuo i još jedna sudačka pogreška, jer Kuipers mu ne daje žuti karton.

Do gola kojim je Thiago Silva postavio konačnih 2:2, PSG ima još dvije velike prilike, koje maestralno brani Courtois. David Luiz namjestio je loptu na 35 metara od gola, bliže centru nego kaznenom prostoru, uzeo veliki zalet i pod prečku poslao loptu koju od tamo vadi belgijski vratar.

Mourinhova momčad primila dva gola iz prekida, a trebala je i treći

U 113. minuti Lavezzi sjajno centrira iz kornera, Thiago Silva puca u donji desni Courtoisov kut, ali on fantastično brani. Još jedan korner za PSG i konačno, Motta nabacuje iz kuta, a Thiago Costa, koji je onako glupo skrivio penal, nevjerojatno poentira glavom iz ravnine bijele točke u gornji desni kut.

Teško je povjerovati da je Chelsea primio dva gola glavom nakon prekida u tako malo vremena, a trebao je i treći, ali to je još jedan u nizu dokaza koliko je PSG bio sjajan, a domaćin i favorit za prolazak očajan.

Veliki trener i provokator, ali mali čovjek i nikakav sportaš

Ali, veliki trener Mourinho je nikakav sportaš i mali čovjek, u suprotnom ne bi nakon utakmice izjavio: “PSG je bio agresivan, mi to na kontinentu zovemo pametan, ali u Engleskoj se to tako ne smatra i to je ljepota engleskog nogometa. Ipak, na kontinentu su momčadi spremnije nositi se s mentalnom, neću reći prljavom, nego drugom stranom igre. Nakon što je PSG postigao gol, više uopće nije bilo igre, samo su simulirali…”

Kao i svim manipulatorima i provokatorima, Mourinhu je najljepše odgovoriti egzaktnim pokazateljima: PSG je utakmicu završio s 54 posto posjeda lopte, iako je igrao kod lidera engleskog prvenstva i od 31. minute s igračem manje. To se ne uspijeva prljavštinom i simulacijom.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 12.3.2015. u 10:46