Može li Edin Džeko prestići svog idola Andrija Ševčenka?

tačno.net
Autor/ica 9.10.2013. u 09:04

Može li Edin Džeko prestići svog idola Andrija Ševčenka?

Andrij Ševčenko, nekadašnji ukrajinski nogometni as, najbolji je strijelac evropskih kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo svih vremena sa 26 postignutih golova. Kako piše portal Futbolprimera.es, jedini koji bi mogao prestići popularnog Ševu je bh. napadač Edin Džeko.

Džeko je uz Robina van Periseja prvi strijelac evropskih kvalifikacija za Mundijal u Brazilu naredne godine.

Dijamant je u osam utakmica postigao isto toliko golova i na dobrom je putu da kvalifikacije završi kao najbolji golgeter uoči dvije odlučujuće utakmice protiv Lihtenštajna i Litvanije.

“Džeko bi zbog svojih godina i forme posljednjih godina mogao ubrzo ugroziti Ševčenka na poziciji najboljeg strijelca Evrope u kvalifikacijama za Svjetska nogometna prvenstva. Vjerovatno će to biti u kvalifikacijama za Svjetko prvenstvo u Rusiji 2018. godine”, piše navedeni portal.

Na drugom mjestu najboljih strijelaca kvalifikacija je Portugalac Pauleta sa 20 golova, koji igra šest godina u nacionalnom dresu.

Osim pomenutih osam golova u ovim kvalifikacijama, Džeko je postigao još devet u prethodnim, što ga uz Freia, Türkyilmaza, Berbatova i Robbieja Keanea svrstava na treću poziciju najboljih evropskih strijelaca za SP.

Nakon nabrojane četvorke, na poziciji broj pet se nalazi Zlatan Ibrahimović, koji je postigao 16 golova. Gol manje postigli su Polster, Hagi i Larsson.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 9.10.2013. u 09:04