Kao moguće iznenađenje na Euru u Francuskoj tipovao bih na Poljsku

tačno.net
Autor/ica 23.4.2016. u 18:27

Kao moguće iznenađenje na Euru u Francuskoj tipovao bih na Poljsku

Poljacima se isplaćuje ogromno ulaganje u infrastrukturu, domaćinstvo Eura, studiozan rad sa mladim kategorijama, i forsiranje svojih igrača umjesto kupovine stranaca bez zadrške.

Piše: Muamer  Brekalo

Kao moguće iznenađenje na Euru u Francuskoj tipovao bih na Poljsku. Ne mislim da će osvojiti Euro, ali da mogu napraviti zapažen rezultat – mogu. Zašto? Razloga je više. Ako sada kažem da bi ova reprezentacija uskoro mogla da ima jedan od jačih timova u Evropi, vjerovatno bi me malo ko shvatio.

Nije to samo zbog sjajnog napadačkog dvojca, Borusijinog Lewandowskog i Ajaksovog Milika. Ili zbog velikog izbora dobrih golmana kao što su Szczesny (Roma), Boruc (Bournemouth), Tyton (Stuttgart) i Fabianski (Swansea), ili zbog iskustva i kvaliteta dugogodišnjih internacionalaca Krychowiaka (Sevilla), Blaszczykowskog (Fiorentina), Pisczeka (Dortmund), Glika (Torino), Grosickog (Rennes), Rybusa (Terek), i ostalih, nego zbog potencijala mladih igrača koji su ponikli i koji nastupaju u poljskoj ligi. Svi oni su standaradni igrači u svojim klubovima, neki i više sezona zaredom, uprkos njihovoj mladosti.

Prije svih tu se izdvaja ekstra talentovani veznjak Cracovie, Kapustka (19) koji je iz U19 direktno prekomandovan u A tim Poljske i u debiju odmah postigao gol. Inter Milano, Borussia Dortmund, Galatasaray i Roma su se javili kao mogući kupci. Tu treba dodati izuzetno talentovani trojac Lecha iz Poznana, veznjaka Karola Linettya (21), braniča Kedzioru (21) i napadača Kownackog (19). Linettya se već duže vrijeme povezuje sa Arsenalom, a za Kownackog je interes pokazao Liverpool. Za napadača Ruch Chorzowa, Mariusza Stępinskog (20) tvrde da je drugi Lewandowski.

Prije par mjeseci engleski Daily Star je objavio da Jose Mourinho želi novog Lewandowskog u Chelseau. Dragowski (18), golman, i Swiderski (19), napadač, oba iz Jagiellonije Bialistok su tražena roba van Poljske. Dragowski je već drugu sezonu zaredom standardni golman svog tima. Benfica, PSV, Feyenoord i ekipe sa Ostrva su jedni od zainteresovanih. Gore pomenuti mladi fudbaleri uz mlade internacionalce, Arsenalovog Bielika (18), Twenteovog Zawadu (20) i Benfikinog Dawidowicza (20) ovo je više nego ozbiljan ulog za stvaranje jedne respektabilne reprezentacije u bliskoj budućnosti. Imena koja još treba upamtiti su Zielinski (Empoli), Kucharczyk (Legia), Wszolek i Furman (Verona), Zyro (Wolverhampton), Wolski (Wisla Krakow), Teodorczyk (Dynamo Kiev), Borysiuk (Legia), Pawlowski (Korona Kielce), Janicki (Lechia Gdansk), Golla (NEC Nijmegen), Kaminski (Lech Poznan), Starzynski (Zaglebie Lubin), Salamon (Cagliari). Svi oni imaju između dvadesetjedne i dvadesetpet godina, i svi su nastupali ili nastupaju za A tim Poljske. Poljacima se isplaćuje ogromno ulaganje u infrastrukturu, domaćinstvo Eura, studiozan rad sa mladim kategorijama, i forsiranje svojih igrača umjesto kupovine stranaca bez zadrške.

tačno.net
Autor/ica 23.4.2016. u 18:27