Murray dominirao protiv Federera i plasirao se u finale

tačno.net
Autor/ica 25.1.2013. u 13:39

Murray dominirao protiv Federera i plasirao se u finale

Nakon tačno četiri sata britanski teniser Andy Murray je pobijedio Rogera Federera sa 6-4, 6-7(5), 6-3, 6-7(2), 6-2, te se tako plasirao u finale Australian Opena.
Igrat će u finalu Murray protiv prvog svjetskog tenisera Novaka Đokovića, što će ujedno biti repriza posljednjeg Grand Slam finala. Tada, prošle godine u New Yorku na US Openu, Murray je slavio u pet setova i tada je uzeo prvu Grand Slam krunu u karijeri.

Murray je ovom pobjedom poveo s 11-9 protiv Federera u karijeri, ali je prvi put pobijedio Švicarca na nekom od četiri Grand Slam turnira. Prije ovog današnjeg meča je izgubio tri takva susreta.

S obzirom na ovaj polufinalnu meč Murray je možda trebao i ranije zaključiti borbu s Federerom jer je objektivno bio dosta bolji. No, dva puta je padao u dva tie-breaka, a ujedno je propustio servis za pobjedu kod 6-5 u četvrtom setu.

“Kada serviraš za finale protiv ovakvog suparnika ruka se mora malo skratiti”, rekao je nakon meča Murray.

U prva tri seta je Federer imao jednu jedinu break-priliku (u prvom setu) i to najbolje govori da je Murray bio dominantan u tom dijelu meča, ali je to naplatio “samo” s vodstvom 2-1 u setovima. U tie-breaku drugog seta je Murray poveo s mini-breakom 1-0, samo da bi Federer zaredao s četiri poena u nizu (4-1). Ali, Murray je se vratio do 4-4 i stao.

Ipak, gubitak tog seta Murrayja nije izbacio iz ritma, već je suvereno dobio treći set, ali se i našao u problemima na startu četvrtog seta. Kod vodstva 2-1 Federer je napravio prvi break u meču.

I Britanac ne samo da je vratio taj break minus, već je napravio novi i kod 6-5 servirao za meč. No, Federer se nije predao ni u tom trenutku. Vratio se iz zaostatka, a tie-breakom je potpuno dominirao, čime je odveo meč u peti set.

No, nada je za Švicarca trajala kratko jer je Murray odmah napravio break u prvom servis gemu Švicarca u petom setu. Sve je zaključio breakom u zadnjem gemu za zasluženo slavlje.

Recimo da je Murray iskoristio šest od 16 break-lopti, a Federer dvije od šest. Murray je osvojio čak 26 poena više u meču (177-151), imao je više direktnih poena (62-43) i manje neforsiranih grešaka (47-60). Odservirao je Murray čak 21 as u meču.

Đoković će u nedjelju loviti četvrtu titulu najboljeg u Melbourneu, s tim da je ovdje pobijedio u posljednje dvije godine, dok Murray traži premijerni naslov na vrućem australskom suncu.

Australian Open, polufinale tenisera:

Murray (3) – Federer (2) 6-4, 6-7(5), 6-3, 6-7(2), 6-2

 

tačno.net
Autor/ica 25.1.2013. u 13:39