Muslimović: U Kini živim kao šeik

tačno.net
Autor/ica 22.2.2013. u 17:44

Muslimović: U Kini živim kao šeik

Bh. internacionalac, Zlatan Muslimović već neko vrijeme boravi u Kini gdje igra za člana kineske Super lige, Guizhou Renhe. U intervjuu za talijanske medije, Muslimović je otvorio dušu te je govorio o svom djetinjstvu, fudbalskim počecima i karijeri u Kini.
“Ovdje sam već godinu dana i preporučio bih Kinu svima. Društvo se ponaša drugačije, a fudbal je mnogo drugačiji od evropskog. Ljudi su divni, pomažu vam, prate vas i posmatraju vas kao osobu. U Evropi sve interesuje šta radite, kakvo auto vozite, šta imate. Ovdje to nije bitno. Plata je dobra i nema pritiska”, rekao je Muslimović na početku razgovora za talijanske medije te je dodao:
“Ovdje radim iste stvari koje sam radio u Švedskoj, Italiji ili Grčkoj. I ovdje sam ostao sportista. Klub vam obezbijedi smještaj. Živimo kao šeici. Nedostaje mi poroddica, moja kćerka nije mogla ići u školu ovdje jer nema odgovarajuće škole. Ima ih tek u Pekingu i Šangaju. Guiyang je mali provincijski grad iako ima 4.5 miliona stanovnika, a poznat je po proizvodnji municije”.
Muslimović se također osvrnuo na ratno djetinjstvo te fudbalske početke u Švedskoj.
“Otišli smo 94. godine u Švedsku jer je moj otac bio musliman, a majka pravoslavka. U Banja Luci gdje sam živio bilo je dosta sukoba. Izbačeni smo iz stana. Sukobi su postajali sve jači i nismo imali drugog izbora nego da pobjegnemo. Moj otac ne bi otišao ubijati prijatelje sa kojim je pio kafu”, rekao je iskusni napadač dodavši na kraju:
“Švedska je najbolja za sport. Nema korupcije, nepotizma. Ukoliko želite postati neko u sportu možete to uraditi. U Bergamu nisam imao problema, ali nisam igrao mnogo. Čak i nakon dva gola Fiorentini sam sjedio na klupi”
tačno.net
Autor/ica 22.2.2013. u 17:44