Na današnji dan ispisana je historija reprezentacije BiH

tačno.net
Autor/ica 30.11.2013. u 10:03

Na današnji dan ispisana je historija reprezentacije BiH

Na današnji dan 1995. godine u Tirani ispisana je historija fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Naš nacionalni tim predvođen Fuadom Muzurovićem odigrao je prvu utakmicu u historiji protiv Albanije, kada smo poraženi sa 2:0.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se u Zabrebu dan prije utakmice, a zatim se odigrala prvu utakmicu u histoji u Tirani na Qemal Stafa stadionu. Tu je sve počelo, a nakon 18 godina dočekali smo plasman na Svjetsko prvenstvo.

Godinu nakon odigravanja prve utakmice, Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine primljen je u FIFA, a to nam je omogućilo učešće u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998.godine, a igrali smo “domaće utakmice” u Bolonji, na neutralnom terenu.

Albanija – Bosna i Hercegovina 2:0

Strijelci: 1:0 Qendro (30′), 2:0 Dobi (50′). Stadion: Qemal Stafa, Tirana. Gledalaca: 10.000. Sudija: Hristo Danilovski (Makedonija).

Bosna i Hercegovina: Ismir Pintol, Vedin Musić, Ibrahim Duro, Muhamed Konjić, Senad Begić, Nedžad Fazlagić (od 80. minute Said Fazlagić), Esmir Džafić, Enes Demirović, Husref Musemić (Amir Osmanović), Asim Hrnjić, Almir Turković. Selektor: Fuad Muzurović.

 

scsport.ba

tačno.net
Autor/ica 30.11.2013. u 10:03