Na današnji dan: Jedan od najemotivnijih trenutaka u savremenom nogometu

tačno.net
Autor/ica 9.1.2014. u 14:51

Na današnji dan: Jedan od najemotivnijih trenutaka u savremenom nogometu

Na današnji dan, prije dvije godine stadion Emirates u Londonu bio je poprište jednog od najemotivnijih trenutaka u historiji nogometa.

Riječ je o povratku legendarnog francuskog napadača i najboljeg strijelca Arsenala svih vremena, Thierryja Henryja u dres ‘Topnika’. Podsjetimo, Francuz je igrao za Arsenal osam sezona, a za to vrijeme postigao je 226 golova. S Arsenalom je osvojio dvije titule prvaka, tri FA kupa i igrao je u finalu Lige prvaka 2006. godine.

Godinama je bio noćna mora za golmane u Engleskoj, ljubimac publike na legendarnom Highbury stadionu. Međutim, nakon sezone 2006/07 došlo je vrijeme za rastanak Arsenala i Henryja.Francuski golgeter je za 16 miliona funti prešao u redove Barcelone. Nakon tri sezone provedene na Nou Campu Henry je prešao u New York Red Bullse.

No, godine 2012. Henry se, na oduševljenje navijača, ponovo vratio u dres Arsenala. Menadžer Arsene Wenger doveo ga je na dvomjesečnu posudbu iz New York Red Bulla kako bi popunio rupu u napadu nastalu odlascima afričkih napadača na Afrički kup nacija.

Taj potez se pokazao dobitnim već u prvom nastupu, 1.9. 2012 godine.

Naime, Arsenal se dugo vremena mučio sa žilavim Leedsom u okviru 3. kola FA kupa unatoč nadmoći u posjedu lopte i više stvorenih prilika, a tada je na scenu stupio Henry i jednim potezom, kao u najbolja vremena, riješio utakmicu. U igru je ušao u 68. minuti uz ovacije publike na Emiratesu, a u strijelce se upisao deset minuta kasnije.

Loptu u prostor iskosa odigrao je Alex Song, a Henry je izbjegao ofsajd i odmjerenim zavrnutim prizemnim udarcem u dalji ugao iskosa s lijeve strane zatresao mrežu Leedsa.

Bio je to njegov 227. gol ukupno u dresu Arsenala, a proslavio ga je jako emotivno, otrčavši u zagrljaj menadžeru Wengeru uz erupciju oduševljenja s tribina.

(Bportal.ba)
tačno.net
Autor/ica 9.1.2014. u 14:51