Na Koševu su padali i veći i jači od Atromitosa: Sarajevo spremno za novi podvig

tačno.net
Autor/ica 31.7.2014. u 11:35

Na Koševu su padali i veći i jači od Atromitosa: Sarajevo spremno za novi podvig

Fudbaleri Sarajeva večeras sa početkom u 20:30 na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase dočekuju grčki Atromitos u okviru 3. pretkola kvalifikacija za Evropsku ligu.

Baš kako je jučer na pres konferenciji pred utakmicu kazao sportski direktor Sarajeva Abdulah Ibraković, veliki je ovo ispit zrelosti za izabranike Dženana Uščuplića i prilika da se vidi koliko stvarno može ova ekipa Sarajeva. Grci su favoriti, ali svjesni su da ih čeka nimalo lagan zadatak. Bordo tim svoju šansu može i treba tražiti upravo u prvoj utakmici s obzirom da je Atromitosu ovo prva takmičarska utakmica na početku nove sezone, a sigurno je da je Sarajevo velika nepoznanica za njih. Uz veliku podšku navijača i veliku želju kod bordo momaka, nije nemoguće da naš tim iznenadi favorizovane goste.

Grci će, gotovo sigurno, igrati veoma oprezno i čvrsto pozadi, o čemu svjedoći i najavljena formacija 3-5-2. Sarajevo ne treba srljati, ali ne treba previše ni respektovati rivala, što bi moglo stvoriti grč u igri i “ziheraški pritup”. Uščuplić i njegovi pomoćnici su prethodnih dana imali priliku dobro analizirati Atromitos i potpuno je jasno da se ovakve utakmice, gledajući samu postavku igre grčke ekipe jedino mogu dobiti bespoštednom trkom i zalaganjem tokom svih 90 minuta. Formacija 3-5-2 se “najlakše” razbija dobrom igrom po bokovima, pa je sasvim jasno da od krilnih napadača Sarajeva i učinka bočnih igrača večeras u najvećoj mjeri zavisi da li tim sa Koševa može ostvariti dobar rezultat. Naš predstavnik mora nadtrčati Grke i uz određenu dozu rizika nadati se najboljem.

Iako dolazi iz lige koja je jača od naše, Atromitos nije bauk. Realno gledajući, izuzev Olympiacosa koji je bio konstantan u Evropi prethodnih sezona, grčki klupski fudbal je u fazi stagniranja i Sarajevo će imati svoju šansu da pokaže stvarni kvalitet. Osim toga, Atromitos je do 2009. godine bio uglavnom niželigaš, klub bez velike tradicije i sa malim brojem navijača, a Sarajevo je pobjeđivalo i mnogo veće i jače klubove u protekloj deceniji. Bordo tim je igrao najbolje upravo onda kada se malo ko nadao i kada mu je malo ko davao šanse.

U vrijeme kada je češki klupski fudbal bio izuzetno jak, te kada su Sparta i Slavija bili skoro redovni učesnici Lige prvaka, Sarajevo je uspjelo izbaciti tada kvalitetnu Sigmu. Bio je to prvi veliki poslijeratni uspjeh tima sa Koševa. Svi navijači Sarajeva se sjećaju i remija u Istanbulu protiv slavnog Bešiktaša, senzacionaalnog prolaza protiv Genka ili velikih taktičkih pobjeda kao što su ona protiv bukureštanskog Rapida koji je te szeone igrao grupnu fazu Kupa UEFA ili protiv Levskog, kada je na krilima navijača Bordo tim odigrao dvije ponajbolje utakmice u novijoj historiji. Koševski ligaš je čak i u velikim problemima, kada je u klubu vladao haos i kada su neki igrači igrali bez ugovora, smogao snage da izbaci švedski Orebro i ipak napravi neki rezultat. Također, poznato je da je Sarajevo jedini tim iz BiH koji je kao nenosioc u žrijebu uspio da izbaci dva nositelja u nizu (Spartak Trnava, Helsingborg), što ga sa pravom etablira kao najuspješniji bh. klub u Evropi u periodu poslije agresije na BiH.

Uščuplić je najavio da promjena u sastavu u odnosu na Haugesund neće biti, osim suspendovanog Berberovića, čije mjesto će zauzeti stameni Mario Barić. Na Koševu se u večerašnjem spektaklu očekuje oko 20 000 gledalaca koji će sasvim sigurno biti 12. igrač svog tima kao i uvijek do sada. U takvoj atmosferi i pozitivnom raspoloženju koje već nekoliko mjeseci vlada u redovima aktuelnog osvajača Kupa BiH, Sarajevo pametnom igrom, velikom trkom i zalaganjem, može napraviti još jedan historisjki rezultat.

A i ulog je veliki. Prolaz u play off bi značajno popravio koeficijent Sarajeva u narednim sezonama u kojim na Koševu žele igrati Ligu prvaka. Priliv finansijskih sredstava, računajjući nagrade od UEFA, računicu od tv prava kao i sponzorskih ugovora bi vjerovatno bio sedmerocifren, pa je večeras, osim rezultatske borbe u fokusu i bitka za 1 000 000 KM, koliko bi Sarajevo otprilike zardilo ulaskom u play off Evropske lige. Razlog više da svi kojima je bordo boja u srcu dođu na Koševo i pomognu svome timu da napravi još jedan rezultatski iskorak i historijski podvig.

Sarajevo-Atromitos

Stadion: Asim Ferhatović Hase. Kapcitet: 37, 5000. Sudija: Ivaylo Stoyanov (Bugarska).

Sarajevo: Bandović, Barić, Tatomirović, Dupovac, Puzigaća, Cimirot, Radovac, Stojčev, Velkoski, Bilbija, Okić.

scsport.ba

tačno.net
Autor/ica 31.7.2014. u 11:35