Na pravom putu

Crvena hronika
Autor 18.10.2019. u 16:45

Na pravom putu

S vremena na vrijeme svakom je potrebno da potvrdi ono što i od ranije zna, da pojača dojam i dokaže da je nekad ranije odabrao pravi put. Veležova zaslužena pobjeda protiv gradskog rivala takav je trijumf, nije niti jedno novo saznanje, samo je potvrdio ono što od ranije znamo. Opet, važni su bodovi, čast pobjede protiv gradskih suparnika, ali je još važnije saznanje da ide, i dobro ide.

Velež je s Feđom Dudićem dobio trenera kakvog je trebao i to smo već jednom ili dva puta napisali. To naravno ne znači da će ova ekipa pobijediti sve do kraja, već znači da se pogodilo s najdelikatnijom od svih nogometnih odluka te da će Feđa maksimizirati ono što današnji, krhki i ponosni Velež nosi. Pobjeda protiv Zrinjskog je zaslužena, vrijedna tri boda i onog slavlja i euforije koja je nastupila nakon posljednjeg sudijskog zvižduka. Dudić je protiv Harija Vukasa, trenera sličnih nogometnih svjetonazora, uradio ono što smo predvidjeli i očekivali, igrao je bez Denisa Zvonića u zadnjoj liniji.

Kosta Manev i Samir Zeljković na stoperskim pozicijama mogli su iznijeti zadnju liniju skoro na centar, udaljiti Miljana Govedaricu i Stanišu Mandića što dalje od kaznenog prostora. Dudić je forsirajući skoro uobičajenih 4-4-2 gotovo čitavo vrijeme u sredini terena imao igrača više protiv 4-3-2-1 Zrinjskog.  Na nekom kvalitetnijem nivou značilo bi to dominaciju, ali u Premijer ligi je donijelo stabilnost, što je bilo sasvim dovoljno.

Dovoljno da te realno igrački kvalitetniji protivnik ne pritisne onako kako bi mogao te da pogotkom iz neke od prilika, koje uvijek dođu, prije ili kasnije, odeš do pobjede. I desilo se upravo to. Velež je dobru utakmicu i nadogradio golom u njenom smiraju i slavlje je moglo početi.

Nogomet je nekad veći od života, a priča kapitena Zvonića jedan je od dokaza baš te tvrdnje. U dva gradska derbija zabiti po gol različitog predznaka, biti tragičar i junak, može samo u ovom i nijednom drugom sportu. Denis je zaslužio da uđe u igru i da baš on donese pobjedu.

Velež je pobijedio u najtežoj utakmici sezone, onoj koja određuje nastavak jeseni. Ide ovo dobro i nek samo ide.

Crvena hronika

Crvena hronika
Autor 18.10.2019. u 16:45