Nadal preokrenuo protiv Del Potra i uzeo 53. naslov karijere!

tačno.net
Autor/ica 18.3.2013. u 09:24

Nadal preokrenuo protiv Del Potra i uzeo 53. naslov karijere!

U finalnom meču ATP Masters 1000 turniru u Indian Wellsu s dva velika preokreta, Španjolac Rafael Nadal pobijedio je Argentinca Juana Martina del Potra 4-6, 6-3 6-4 nakon dva i pol sata igre …

Nadal je odlično krenuo u finale, dobio je prva tri gema i propustio dvije lopte za vodstvo 4-0. Tada je krenuo Del Potro. Osvojio je 8 od sljedećih devet gemova. Uzeo je prvi set i poveo 2-0 u drugom, a onda i 3-1. Tada se dogodio drugi veliki preokret. Nadal je s pet uzastopnih gemova osigurao drugi set.

Argentinac iz Tandila djelovao je u drugom dijelu drugog seta i prvom u trećem setu vrlo umorno, što i nije čudno s obzirom na dva iscrpljujuća meča u četvrtfinalu protiv Andyja Murrayja i polufinalu protiv Novaka Đokovića. Obojicu je dobio u tri seta. U njegovim udarcima u tim trenucima više nije bilo takve siline i Nadal se sve lakše nosio s Del Potrom u izmjenama.

U prvom gemu trećeg seta Del Potro je spasio tri break-lopte, ali je u trećem gemu izgubio još jedan servis. Nadal je sigurno držao svoje servise, te je kod vodstva 5-3 izborio 0-40 na početnom udarcu Argentinca, tri meč-lopte. Del Potro je to izvukao, ali mu Nadal nije pružio nikakvu šansu niti kada je servirao za meč.

Nadal se pobjedi veselio kao da je osvojio Grand Slam naslov. Tu je pobjedu u potpunosti i zaslužio, što potvrđuju i brojke. Izborio je čak 18 break lopti, a Del Potro tri. Razlika je u tome što je Argentinac sve svoje prilike iskoristio, dok je Španjolac napravio samo jedan break više od njega. No, i to mu je bilo dovoljno za trijumf. Imao je 33 izravna poena i 27 neforsiranih pogrešaka, a Del Potro 28 izravnih poena i 38 neforsiranih pogrešaka.

Nadalu je ovo bio prvi finale na tvrdoj podlozi nakon onog koji je izgubio prošle godine na Australian Openu od Novaka Đokovića. Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da je izgubio prethodnih šest finala na tvrdoj podlozi, na kojoj je zadnji naslov osvojio još u listopadu 2010. godine u Tokiju. Nakon prošlogodišnjeg Wimbledona uzeo je sedmomjesečnu stanku zbog ozljede lijevog koljena. Vratio se na impresivan način. Izgubio je finale Vina del Mara od Zeballosa na zemljanoj podlozi, ali je nakon toga na svojoj omiljenoj podlozi osvojio titule u Sao Paulu i Acapulcu, a sada je osvojio i treći uzastopni naslov na betonu u Indian Wellsu, upisavši 14 uzastopnu pobjedu.

Nadal je u svom 75. finalu karijere stigao do 53. titule. Osvojio je 22. naslov na turnirima iz kategorije ATP Masters 1000 i sada je rekorder, s jednim naslovom više od Rogera Federera. Ovo mu je bila jubilarna, 600. pojedinačna pobjeda u karijeri! U Indian Wellsu je osvojio svoj treći naslov u pojedinačnoj konkurenciji, nakon 2007. i 2009. godine. Dvaput je u protekle tri godine osvajao ovaj turnir, koji mu očito iznimno odgovara, i u igri parova sa sunarodnjakom Marcom Lopezom.

Del Potra je Nadal svladao osmi put u 11. međusobnom ogledu, te treći puta uzastopno u Indian Wellsu.

Juan Martin del Potro igrao je 20. finale karijere, ali je ostao na 14 osvojenih naslova. Ovo mu je bio tek drugi finale na Masters 1000 turnirima. Izgubio je i onaj prethodni, 2009. u Montrealu od Andyja Murrayja.

Na kraju, recimo da je Nadal uoči finala otkazao nastup na idućem Masters 1000 turniru u Miamiju, kojeg je još davno ranije otkazao i Roger Federer.

ATP Indian Wells, finale:

Nadal (5) – Del Potro (7) 4-6, 6-3, 6-4

 

jutarnji.hr

tačno.net
Autor/ica 18.3.2013. u 09:24