Najmasovniji biciklistički događaj u BiH Giro di Sarajevo 4. septembra

tačno.net
Autor/ica 22.8.2016. u 12:40

Najmasovniji biciklistički događaj u BiH Giro di Sarajevo 4. septembra

Tokom jedne cijele godine, ako živite u Sarajevu, imate priliku uživati u gradskoj gužvi, mirisu izduvnih gasova i cijelom aranžmanu psovki i vozačkih frustracija koje je posljedica preopterećenog saobraćaja, ali i težnje građana i gostiju našeg glavnog grada da svugdje idu automobilom. Tristošezdesetpet dana gužva je identična, osim jednog. Tog dana u godini automobili u cijelom gradu, od Dobrinje do Vijećnice ne voze glavnim saobraćajnicama. Razlog je jednostavan – one taj dan pripadaju biciklistima.

“Mi mislimo da biciklisti barem taj jedan dan imaju potpuno pravo da zauzmu gradske ulice i koriste ih kao ravnopravni učesnici u saobraćaju. S obzirom na to da ih automobili okupiraju kontinuirano tokom dvanaest mjeseci i uz to svima nama truju živote, valjda je korektno da mi, čak ni jedan cijeli dan, nego desetak minuta po jednom segmentu kolovoza iskoristimo te ulice koje se grade i našim novcem da barem na trenutak uljepšamo živote svih građana Sarajeva”, govori za Klix.ba Nisad Selimović, predsjednik udruženja Giro di Sarajevo, koje na mnogobrojne načine pokušava promovisati biciklizam u urbanoj sredini.

Oni to rade kroz razne događaje, škole biciklizma za najmlađe, promotivne aktivnosti, sport ali i rekreativne vožnje od kojih je najpoznatija ona po kojoj je Udruženje dobilo ime, a organizuje se svake prve nedjelje u septembru. To je inače najmasovniji biciklistički događaj u državi i u njemu svake godine učestvuje preko 2.000 biciklista.

“Prošle godine smo oborili rekord i bilo nas je više od 2.500. Ta brojka nije bitna ni u čemu drugom osim u samom osjećaju masovnosti koji jasno pokazuje koliko biciklista aktivno učestvuje u saobraćaju u Sarajevu. Njihov glas se mora čuti i mi smo tu samo da prenosimo njihova nastojanja, želje i probleme. Jedan od najvećih je hronični nedostatak infrastrukture, što se počelo mijenjati prošle godine. Ponosni smo što smo pokrenuli tu pozitivnu priču o izgradnji biciklističkih staza, a potpuno samostalno smo krenuli u osmišljavanje i modernih parking prostora, što je već i realizovano sa gradskim općinama, a rezultiralo je značajnim unaprijeđenjem i modernizacijom biciklističkih parkinga u gradu, objašnjava naš sagovornik.

Giro di Sarajevo 2016. bit će održan 4. septembra i pratit će uobičajenu rutu – od Dobrinje do Vijećnice i onda nazad do Vilsonovog šetališta, ukupne dužine od 16 kilometara. Prethodna registracija nije potrebna i ona se vrši na licu mjesta, dva sata prije početka vožnje (od 15 do 17 sati), a svi sa ispravnim biciklom, osim djece do 12 godina starosti, su dobrodošli.

“Veoma je lijep osjećaj kada hiljade ljudi zajedno voze bicikl, to je jedno neuobičajeno i jedinstveno iskustvo koje postaje još ljepše kada vidite da su biciklisti oko vas sretni i nasmijani. Zašto takvim ljudima ne pružiti uslove da žive onako kako žele, a to je jednostavno da putuju biciklom po cijelom gradu, bez opstrukcija koje su rezultat loše infrastrukture? Vlasti sada, nakon osam godina lobiranja, pomalo i stidljivo razmišljaju o potrebama biciklista, ali još smo daleko od kvalitetnog posvećivanja problemu. Ipak, bez obzira na sve, mi nećemo odustati i drago nam je da se biciklizam razvija sam od sebe i da mnoge lijepe priče polaze od Gira. Mi ćemo te lijepe priče nastaviti pisati, zajedno sa svim biciklistima Sarajeva”, govori Selimović.

Iz Udruženja pozivaju i sve koji žele da budu volonteri na Giro di Sarajevo 2016 da se prijave. Više informacija može se naći putem web stranice (Giro.ba) i facebook stranice udruženja (fb.com/girodisarajevo).

Najveća biciklistička vožnja u BiH i ove godine u saradnji sa Coca-Colom HBC donosi vrijedne poklone najsretnijima, kao i osvježenje na startu i cilju. Kompanije Porsche Sarajevo, Ciklo-Centar, Konzum BiH i Dukat Fit također će uveličati manifestaciju svojim poklonima i promotivnim štandovima, dok posebno iznenađenje donosi partnerstvo sa Next Bike BiH. Naime, ovaj bike servis obezbijedit će, samo za registrovane korisnike, besplatno korištenje svojih bicikala na dan održavanja Gira, od 6 ujutro pa sve do ponoći.

Giro di Sarajevo 2016. realizuje se i uz podršku prijatelja udruženja, kompanija Kakanj Cement, Hotel Bristol, Muscle Freak, BC Bicycles, BBI Centra, Caffea Tito i Franz & Sophie – Svijeta organskog čaja. Medijski pokrovitelji su Klix.ba, Antena Sarajevo i Bike Magazin.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 22.8.2016. u 12:40