Noć kada se Bernabeu naklonio velikom Del Pieru

tačno.net
Autor/ica 22.10.2013. u 07:54

Noć kada se Bernabeu naklonio velikom Del Pieru

U srijedu je na programu veliki duel Lige prvaka između Real Madrida i Juventusa, dva najbolja evropska kluba u 20. stoljeću prema izboru IFFHS-a i sudar divova koji su prethodno odigrali nekoliko nezaboravnih utakmica.

Osamoj historji duela i trenutnoj formi dva evropska velikana vjerovatno će se više govoriti u narednim danima, ali jedan meč se možda pamti više od ostalih. Nije to ni finale Lige prvaka između ova dva tima igrano 1998. godine u Amsterdamu, kada je Mijatović svojim golom nakon 32 godine vratio u Madrid trofej prvaka Evrope, niti legendarne Juventusove pobjede protiv tadašnjih Galaticosa sa Zidaneom, Figom, Carlosom, kasnije Beckhamom i Ronaldom.

Staroj dami je trebalo 46 godina da pobijedi na Santiago Bernabeu najtrofejniji evropski klub, prvi put još nakon 1962. godine. Desilo se to 5. novembra 2008. godine u grupnoj fazi Lige prvaka, kada je ekipa koju je tada sa klupe predvodio Claudio Ranieri na krilima fudbalskog velemajstora i čarobnjaka Alessandra Del Piera slavila u sred Madrida sa 2:0.

Najvoljeniji igrač u dugoj i slavnoj historji Juventusa je te večeri dva puta matirao Casillasa, a trenutak kada je u sudijskoj nadoknadi utakmice napustio teren dugo će se još pamtiti i prepričavati ne samo među navijačima torinskog kluba, nego i među iskrenim ljubiteljima fudbala.

Del Piero je u hramu fudbala kakav je Santiago Bernabeu doživio ovacije prepunog stadiona, kada se objektivna madridska publika duboko nakolinila i aplauzom ispratila jednog od najvećih fudbalskih umjetnika ikada. Navijači Reala ne aplaudirau svima, to je privilegija rijetih, ali definitvno imaju istančan fudbalski ukus. Maradona, Ronaldinho… Del Piero. Da stvar bude i veća, te večeri na tribinama je bio i slavni Diego Maradona, po mnogima najbolji fudbaler svih vremena, koji je mogao uživati u igri poplularnog Pinturicchia i koji ga je bar za trenutak vratio u vrijeme kada je i ”Mali zeleni” u dresu Barcelone dobio aplauz na otvorenoj sceni u Madridu, što je do tada bilo nezamislivo.

”Maradona je bio na tribinama? Sretan sam što sam pred njim postigao golove i ponosan sam što mi je cijeli stadion aplaudirao. Za ovakve trenutke se i živi”, izjavio je Alex nakon utakmice.

I zaista, iako nikada nije dobio Zlatnu loptu, Pinturicchio je još tokom karijere zazlužio status fudbalskog besmrtnika i fudbalske legende, omiljene među svim ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svijetu. Kao što neko več reče, zaslužio  je to među onima koji šarmom svoje igre osvajaju navijače diljem svijeta, a to je najveći kompliment fudbaleru, više od bilo kakve Zlatne lopte ili kopačke.

“Kada postoji ovako veliki igrač koji daje sve za svoj tim, onda, zaista, nije bitno čiji dres nosi. Navijači Reala su aplaudirali fudbalu i ljepoti igre koju je iskazao Del Piero”, riječi su Claudia Ranierija koje možda i najbolje opisuju veličinu Alessandra Del Piera, istinskog fudbalskog umjetnika i ambasadora najvažnije sporedne stvari na svijetu, fudbalera kakav će se teško ponoviti u skorije vrijeme.

REAL MADRID-JUVENTUS 0:2

Stadion: Santiago Bernabeu. Sudija: Vink (Holandija) Strijelci: Del Piero 17, Del Piero 67.

REAL MADRID: Casillas, Sergio Ramos, Cannavaro F., Heinze (Saviola 82), Marcelo, Diarra, Sneijder (Higuain 65), Guti, Drenthe, Raul, Van Nistelrooy (Van der Vaart 82) – Trener: Bernd Schuster

JUVENTUS: Manninger, Mellberg, Legrottaglie, Chiellini, Molinaro, Marchionni, Sissoko, Tiago, Nedved, Del Piero (De Ceglie 90+3), Amauri (Iaquinta 84) – Trener: Claudio Ranieri

scsport.ba

tačno.net
Autor/ica 22.10.2013. u 07:54