Nedim Fejzić: Euroliga drugi dio

Autor/ica 21.10.2011. u 20:26

Nedim Fejzić: Euroliga drugi dio

Unaprijed se izvinjavam jer je došlo do kašnjenja drugog dijela pregleda rostera i dolaske/odlaske igrača iz najboljih europskih klubova.

Razlog je početak takmičenja u Euroligi, i pregledavanja snimka i utakmica u direktnom prenosu. Fanatici ove plemenite igre pokušavaju da „uhvate“ što je veći broj utakmica, pa makar i u snimku.

Grupa C nam donosi vjerovatno i najjače duele. Real Madrid, u kojem će do kraja prekida u NBA ligi da igra Rudy Fernandez, u koji su došli Carroll, Pocius, a ostali Tomić, Llull, Rodriguez, Reyes, Mirotić, Suarez. Ekipa koja svake godine ima najveće ambicije, ali su se prošle godine našli na F4 nakon mnogo vremena. Vidjet ćemo šta može Pablo Laso sa ovim timom, koji su napustili Prigioni, D’or Fischer. Maccabi, izraelski ponos, na čijem čelu se nalazi jedan od najboljih trenera u Europi u ovom trenutku. Doveli su Papaloukasa, Smitha, Farmara, Shawna. Špekulisalo se sa imenima poput Amare – a, i još mnogih NBA zvijezda. Blatt je imao sukob sa Baby Shaqom, ali čini se da će ovaj Grk ostati do daljnjeg u Tel Avivu i igrati utakmice u NOKIA Areni. Prošle godine su izgubili finale u Barceloni od „Panathe“, ali prošle godine su imali Eidsona, Parga. Pargo je napravio jedan od najbizarnijih rastanaka sa klubom. Naime odlučio je da se ne vraća u klub iako je imao ugovor još za ovu sezonu?! Ali, možemo samo reći tipični američki način razmišljanja. Efes, i njihov novi sponzor Anadolu. Jedan od najskupljih i najboljih rostera po imenima posjeduju. Vujačić, Ilyasova, Savanović, Barać, Batista, Kinsey Gonlum, Ilievski. Ove godine se završnica igra u Istanbulu, pa samim tim Sarica i tim kojeg on predvodi imaju veliku želju da se plasiraju na isti. Hendikep je neiskustvo Ufuka, ali opet ovakav roster je suviše skup da ne bi prošao minimalno do četvrtfinala. Partizan, ostali su bez Veselog, Gista, Jerrelsa. Povratnik je Peković, koji je tu samo privremeno. Mačvan i Raduljica su došli u Partizan, da vrate svoju karijeru na pravi put. Anđušić je došao iz Hemofarma, Čakarević iz Radničkog, Milosavljević i Lučić ove godine trebaju da potvrde potencijal koji posjeduju. Došao je Law iz NBA lige, ali nekako vanjska linija Partizana djeluje suviše tanko. Kecman je godinu dana stariji, Božić bi puno bolji bio na mjesto pomoćnog trenera. Armani, jedan od timova koji je ove godine najviše trgovao. Došli su sjajni igrači: Bourousis, Fotsis, Drew, Hairston, Cook, Radošević, Giachetti, i trener Scariolo. Galinari se vratio i igrat će za tim do nastavka takmičenja u NBA ligi. „Šminkeri“ iz Milana imaju velike ambicije u Euroligi i te ambicije su i opravdane kada se pogleda spisak imena koji će da igra ove godine u Milanu. Ali, papir nije mjerilo, vidjet ćemo kako će Sergio da uklopi sve zvijezde u tim. Spirou,  već su drugi put zaredom u elitnom društvu. Bilo je špekulacija o tome da bi veliki Shaq mogao doći u Belgiji da odigra par utakmica, međutim to je sve propalo. Navodno, Demond Mallet je njegov rođak i on je trebao tu da odigra ključnu ulogu. Ali, pošto su u Americi gotovo svi „rođaci“, ništa od toga. Imaju u rosteru još Welscha, Broylesa, Riddicka, Hamiltona. Nemaju šanse u ovoj grupi za prolaz dalje.  

Grupa D, u kojoj se nalaze Barcelona, Unics, Montpaschi, Prokom, Galatasaray i Olimpija. Barcelona, sigurno po imenima najbolji roster Europe u ovom trenutku. Predvođeni fantastičnim MVP – em nedavno završenog EP Juanom Carlosom Navarrom, all round igračem Eidsonom, pristiglim iz Maccabi – a. Također tu su još Huertas koji je došao iz Caje Laboral, N’Dong, Vazquez, Mickeal, Lorbek. Zastrašujući roster tima iz Blaugrane. Siena, Simone Pianigani ove godine ima bolji tim od prošlogodišnjeg. Tu su Mc Calleb, Zisis, Andersen, Lavrinović, Kaukenas, Stonerook. Njihov trademark je monstruozna odbrana, savršena linija pomoći i kontranapad koji predvodi Mc Calleb. Unics,  tim kojeg predvodi Pashutin sa klupe. Terrell Lyday, Domercant, Greer, Jawai, su samo neka od imena koji će da igraju za ovaj tim iz Rusije. Olimpija, sigurno najslabiji tim ove grupe. Ćapin, Varda, Jagodnik, Markota, Green, Salin. Nema tu više Ilievskog, nema Gregory – a, novi je trener Filipovski. Prokom, uvijek u svom rosteru imaju veliki broj Amerikanaca, pa je tako i ovaj put. Tu su Lafayette, Brown, Kuebler, Gee, sa Litvancem Motiejunasom i domaćim Lapetom. Galatasaray, opet su u najjačem klupskom takmičenju u Europi. Predvođeni Mahmutijem sa klupe su izborili plasman u Euroligu i to na gostujućem terenu protiv Ritasa u Litvaniji. Lakovič, Shumpert, Pachulia, Lucas, Songaila, Arslan, će vjerovatno da obezbijede plasman u drugu fazu ovog takmičenja.

 

Autor/ica 21.10.2011. u 20:26