Nedim Fejzić: Titula prvaka Europe se odlučuje u Barseloni, ali bez branioca naslova

Autor/ica 6.5.2011. u 09:10

Nedim Fejzić: Titula prvaka Europe se odlučuje u Barseloni, ali bez branioca naslova

Umjesto Torina koji nije mogao da obezbijedi dovoljna finansijska sredstva, uskočila je Barcelona kao domaćin, ni ne sluteći da će njihovi igrači završnicu posmatrati sa tribina. Barem nakratko, NBA liga će biti u drugom planu, jer se ovog vikenda igra završnica Eurolige u Barceloni.

 Ono što je sigurno je da će Evropa dobiti novog šampiona u košarci, jer je domaćina „Barcelonu“ eliminisao grčki „Panathinaikos“. U prvom dijelu vam donosimo par informacija o samom F4, dok u drugom dijelu ćemo pokušati da se više bavimo analizama, prognozama, mogućem pobjedniku, MVP – u i statističkim pokazateljima. F4 u Barseloni će biti prenošen u 171 zemlji svijeta, 18 naslova prvaka imaju ukupno učesnici, s tim da  „Montepaschi Siena“ nikada nije osvojila naslov prvaka, iako su bili na tri završnice, dok Željko Obradović ide po svoj osmi naslov prvaka. Ovo je ujedno i sezona kada je Turkish Airlines postao sponzor lige.

Ovo je bila sezona koja je bila specifična po nekoliko stvari. „CSKA“ ili „Ruska Armija“ kako želite, je odigrala katastrofalnu sezonu, jedna slavna generacija je otišla u historiju. Doveli su Vujoševića koji je imao fenomenalnu sezonu u Partizanu, da pokušaju napasti titulu prvaka ponovo, ali jednostavno nisu bili ni sjena od one ekipe koja je dominirala evropskim parketima u proteklom periodu. Ozljede, zasićenost, umor sve se nakupilo i ispali su odmah u prvom dijelu. „Pamesa Valencia“ je ekipa koja je bila na ivici ponora, a onda ju je preuzeo Kari Pešić, i doveo na prag najvećeg uspjeha u historiji kluba, doveo ih među kremu košarke, ali nisu uspjeli jer su poraženi od Reala u petoj utakmici za prolaz na F4.

„Cibona“ je imala katastrofalnu sezonu u EL, nisu imali pobjede u 10 utakmica. Ostali su bez trenera Perasovića koji je prešao u Efes, i poslije je došlo do razlaza. „Fenerbahce“ je bio nadomak TOP 8 da nisu izgubili u Kaunasu od „Žalgirisa“ u produžetku, a poslije i od „Pamese.“ Partizan“ sa nikada većim budžetom i nikada skupljim rosterom.,otišao je Vujošević također i Marić, Rašić, Mc Calleb, Roberts, ali „Partizan“ je prošao prvi krug i napravio solidan rezultat. Hit prvog dijela je svakako bila Ljubljanska „Olimpija“. Poslije dugo vremena su bili ravnopravni u Euroligi, i napravili su odlične stvari ove godine u novoj dvorani u Stožicama. Na klupu „Olimpijakosa“ se vratio Duda Ivković, i nije uspio da ih odvede na još jedan F4. Očekivalo se da bi mogli do titule, doveden je Spanoulis, doveden je i Nesterovič, ali nisu uspjeli.

 Dodajmo i to da se ove godine dosta mladih igrača profilisalo u nosioce igre svojih timova. Mirotić u Realu, Veseli u Partizanu, Llull definitivno potvrdio da posjeduje kvalitet, zašto ne dodati i našeg Đedovića koji je po prvi puta zaigrao na ovom nivou i dobio pravu šansu, iako je imao debi za Barcelonu. Mnogo je bilo konkurenata i  ove godine, ali postoje samo 4 mjesta na raspolaganju, i ta četiri mjesta pripadaju :“Sieni“, „PAO“, „Maccabiju“, „Realu“.

Ovo je sezona i kada će finale da se igra u popodnevnom terminu od 16. 30. Mnogo je kontraverzi bilo oko termina, zato što „Maccabi“ ne želi da igra u večernjem terminu zbog praznika. Vođstvo Eurolige je popustilo i termini su promijenjeni.

Neka pobijedi košarka, lijepi potezi, i neka  titula ode u ruke najboljeg tima Europe u ovom trenutku. Kao što smo rekli na početku, u drugom dijelu vas očekuju sve informacije o učesnicima, i njihovom putu ka Barceloni.

Autor/ica 6.5.2011. u 09:10