Nema više “Dream teama”: NBA igrači više neće igrati za SAD

tačno.net
Autor/ica 16.9.2014. u 09:27

Nema više “Dream teama”: NBA igrači više neće igrati za SAD

Košarkaška reprezentacija SAD superiorno je osvojila zlatnu medalju na Mundobasketu u Španiji, ne davajući ni gram nade protivniku da može do eventualnog iznenađenja. Podatak da su svakog rivala procentualno tukli sa preko 30 poena razlike jasno govori da su NBA igrači ”vanzemaljci” za sve ostale.

Mnogo puta tokom ovog prvenstva moglo se čuti kako bi bilo pravično da se NBA igrači povuku i dozvole ostalima da igraju, a upravo nešto tako moglo bi da se dogodi već na sljedećem velikom takmičenju. Takav zaključak se izvodi nakon čitanja jedne kolumne američkog novinara, koji je analizirao zlato svoje zemlje u Španiji.

Doduše, to se moglo naslutiti i nakon odustajanja većih zvijezda ”dream team” kao što su James, Anthony, Durant i drugi, ali i ostalih NBA igrača iz drugih reprezentacija. Toni Parker je nedostajao Francuzima, Manu Ginobili Argentincima.

Razlog leži u tome da Svjetsko prvenstvo i reprezentacija uopšte nisu prioritet Amerima, koliko NBA liga. Biznis, biznis, i samo biznis, a kao početak kraja ”dream teama” navodi se povreda Paula Georgea neposredno pred polazak u Španiju.

Košarkaš Indijane praktično je izgubio sezonu, a lom njegove noge odzvanjao je u ušima Amerikanaca i tokom finala sa Srbijom. Rizik koji je bio koban po Georga je preveliki i za igrače i za vlasnike klubova. Upravo ubog toga Amerika bi mogla da se okrene košarkašima sa koledža, koji bi trebali u narednom periodu da predstavljaju nacionalni tim.

– Mi moramo da eliminišemo uzaludan trud NBA igrača i u nacionalni tim uvedemo mlađe. Tada će i podrška biti veća – rekao je za ”Yahoo” jedan od generalnih menadžera NBA lige.

Izvor na koji se poziva ”Yahoo” je također istakao da u NBA ljetnoj ligi ima više talenata, nego na Svjetskom prvenstvu i da će vlasnici i rukovodioci najjače košarkaške lige tražiti peticiju kako bi FIBA preoblikovala budućnost međunarodne košarke.

Kolumnista ovog sajta je i mišljenja da ostale selekcije nisu toliko jake i da bi mlađi košarkaši i tada bili favoriti, kao da će ljudi prije ili kasnije shvatiti da bi to bio odličan potez. A, ko bi bio najbolje riješenje da vodi američke klince nego trenutni selektor Mike Krzyzewski, čovjek koji brine o košarkašima ”Duke Univerziteta”.

Da li je na pomolu revolucija američke reprezentativne košarke i otvaranje mogućnosti za sve ostale da ravnopravno konkurišu za zlato na Olimpijskim igrama i Svjetskom prvenstvu?

 

 

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 16.9.2014. u 09:27