Nermin Bise: Dobili smo sport DŽUMHUR ČASNO IZGUBIO OD BERDYCHA I DOŠAO DO REZULTATA KARIJERE

tačno.net
Autor/ica 17.1.2014. u 07:51

Nermin Bise: Dobili smo sport DŽUMHUR ČASNO IZGUBIO OD BERDYCHA I DOŠAO DO REZULTATA KARIJERE

U Melbourne je prije dva tjedna stigao kao 188. igrač svijeta, a poslije prvog ovoseznoskog Grand Slam turnira, Damir Džumhur će biti unutar 150 najboljih igrača svijeta. Kako se i očekivalo, Čeh Tomas Berdych pobjedio je Džumhura u trećem kolu Australian Opena. Sedmi igrač svijeta slavio je s 3:0 u setovima (6:4, 6:2, 6:2). 

 Piše: Nermin Bise

Najbolji bh. tenisač je odlično odigrao prvi set. Držao je svoj servis sve do desetog gema, kada je Berdych uspio doći do brejka i osvajanja prvog seta. Džumhur je parirao Berdychu u razmjeni udaraca, u nekolika navrata odigrao je sjajne i efektne poene, i čak tri puta propuštao nešto više napraviti na Berdychov servis pri vodstvu od 30:0. Međutim, češki igrač sve je to uspio stizati, prvenstveno odličnim prvim servisom.

U drugom setu Džumhur je prilično rano ispustio svoj servis i daleko iskusniji igrač je to znalački iskoristio. Prvi servis nije slušao Džumhura, pa je Berdych do kraja seta uspio napraviti još jedan brejk, za uvjerljivih 6:2 na kraju drugog seta.

Svoju je igru Džumhur popravio u trećem setu. Opet je ušao u dobru seriju, s efektnim i lijepim poenima, a na neke njegove udarce Čeh nije imao rješenje. Kod 3:2 za Berdycha Džumhur je izgubio igru na svoj servis i više se nije moglo ništa učiniti kako bi se ovaj meč bar produžio. Berdych meč završava još jednim brejkom, za konačnih 6:2 u trećem setu.

I pored poraza koji je bio častan i dostojan oproštaj od njegovog prvog Grand slama u karijeri, Damir Džumhur je napravio odličan rezultat. Ovo je njegov najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri, a u superlativu o njegovoj igri i borbenosti govorio je i legendarni John McEnroe komentarišući meč na ESPN TV.
“Ovaj momak je rođen dan poslije strahovitog granatiranja bolnice u kojoj se nalazi porodilište u Sarajevu, rekao je McEnroe podsjećajući gledatelje na strahote pakla u opkoljenom Sarajevu 1993. godine.”
Plasman među 32 igrača na Australian Openu je Džumhuru veliki podstrek i poticaj da nastavi u velikom stilu. Ono što je mladi tenisač iz Sarajeva uspio na prvom ovogodišnjem Grand slamu nije za rukom pošlo daleko poznatijim i iskusnijim igračima, koji su u Top 20 u svijetu. Prije Džumhura kući su se iz Australije vratili Juan Martin Del Potro, Fernando Verdasco, Marin Čilić, Ivan Dodig, Ivo Karlović…
Momak koji je došao s tri pobjede kroz kvalifikacije na glavni turnir bio je top priča svjetskih medija, a vodeći svjetski sportski dnevnici posvetili su mu veliku pažnju i dali pristojan prostor.
Imao je Džumhur i ogromnu podršku navijača u Melbournu koji su ga bodrili i davali mu dodatnu snagu. Bosanci i Hercegovci do ovog turnira nisu imali priliku osjetiti draž i čaroliju uzbuđenja i ponosa u ovom kraljevskom sportu, ali su zahvaljujući Džumhuru dočekali i taj trenutak. Ne treba im zbog toga zamjeriti što su u meču drugog kola kada je Džumhur eliminirao Dodiga malo i zasvirali harmonikom na terenu.
U BiH su se svi Džumhurovi mečevi pratili s velikim zanimanjem. Nažalost, najveću sramotu svojim je gledateljima priuštila državna Televizija BHT koja nije uspjela osigurati televizijski signal ni sa jednog od mečeva Damira Džumhura koji su već ušli u povijest kao dosadašnje najveće postignuće bh. tenisa. Brojni su građani BiH potpuno razočarani ovakvim odnosom državne Televizije koju ti građani financiraju plaćanjem takse.
Jednostavno, ta televizija ne zaslužuje dijeliti isto ime države koje pored svog imena nosi i Damir Džumhur.
tačno.net
Autor/ica 17.1.2014. u 07:51