Nermin Bise: Pobjedićemo! Velež će se vratiti na sveti stadion, sve ostalo je veleizdaja civilzacije

tačno.net
Autor/ica 16.3.2014. u 15:34

Nermin Bise: Pobjedićemo! Velež će se vratiti na sveti stadion, sve ostalo je veleizdaja civilzacije

Vjerovatno i sada ima onih koji misle isto. Šta će Velež raditi u Sarajevu? Šta će Velež igrati u Sarajevu svoje domaće utakmice? Kome će Velež igrati u Sarajevu? Za koga? Ukoliko se to desi, onda slobodno neka se rasformira taj klub i neka se ugasi. Ako se to desi, to bi značilo predaju i izdaju. I na koncu, ako bi se nekim slučajem to desilo, to više ne bi bio Velež iz Mostara.

Piše: Nermin Bise

FK Velež od 1989. godine nikada nije bio bliži plasmanu u neko evropsko takmičenje kao što je ove godine. Dakle, poslije cijelih četvrt jednog vijeka. Dvadeset i pet godina. Jedan od najslavnijih klubova bivše Jugoslavije trenutno ima najbolji tim u BiH. Narednih deset godina Veležu će pripadati sami vrh bosansko-hercegovačkog fudbala. Produkt je to nekoliko važnih faktora, od kojih nije zanemariv ni taj da se u našem prvenstvu ne igra onaj lepršavi fudbal kakav se igra u ostatku Evrope, ali tako nam je kako nam je – neko i u takvim okolnostima, s takvom ligom i kvalitetom igre mora biti najbolji. Velež je na pravom putu da to bude u deceniji pred nama. Nije ovo, međutim, onaj najvažniji faktor koji je spomenut maloprije. Ima jedan, daleko snažniji i odlučniji: taj faktor zove se prkos.

Može se tome dodati i ponos. Sve to skupa čini jednu cjelinu koju kroz 92 godine postojanja kluba na svojim krilima nosi ljubav prema tom klubu i vječita borba koja traje za njegovo ime, čast i slavu. To vam je tako s Mostarom i Hercegovinom i jednim od njihovih simbola uvijek kroz tugaljiva i teška vremena koja su nadživjeli zajedno. Ukoliko Velež iz Kupa eliminiše Čelik, naći će se među četiri najbolja u tom takmičenju, i dijelit će ga dva dvomeča koja Rođenim mogu ovjeriti vizu za evropsko takmičenje. Ako to i ne uspiju ove sezone, evropsko takmičenje bit će neminovno u narednih deset godina, u to se sa sigurnošću mogu kladiti u šta god želite.

Kada se to desi, Velež će samim plasmanom ostvariti svoju najveću pobjedu u istoriji dugoj 92 godine, ili možda na svoj 100. rođendan, nebitno je. Ta pobjeda bit će povratak na Gradski stadion Pod Bijelim brijegom. Svoje evropske utakmice Velež će jednostavno morati igrati na tom stadionu, koji je i njegov, koji je gradski i kao takav mu i pripada. Bit će to pobjeda Veleža kakva nije zabilježena u povijesti ove igre. Pobjeda koja će značiti vraćanje na mjesto gdje se klub pokušao udaviti i ugušiti, na mjesto odakle je protjeran s namjerom da ga više nikad ne bude. Prethodnih godina kada je Velež također bio blizu dometa do evropskih takmičenja (polufinale Kupa BiH) počelo se bilo govoriti kako će Rođeni, ukoliko odu u Evropu svoje domaće utakmice igrati u Sarajevu.

Vjerovatno i sada ima onih koji misle isto. Šta će Velež raditi u Sarajevu? Što će Velež igrati u Sarajevu svoje domaće utakmice? Kome će Velež igrati u Sarajevu? Za koga? Ukoliko se to desi, onda slobodno neka se rasformira taj klub i neka se ugasi. Ako se to desi, to bi značilo predaju i izdaju. I na koncu, ako bi se nekim slučajem to desilo, to više ne bi bio Velež iz Mostara. Velež bi, u tom slučaju, umro. Da se to ne bi desilo, naš Savez na inicijativu FK Velež pod hitno mora upoznati čelnike UEFA-e i FIFA-e sa činjenicama oko Gradskog stadiona Pod Bijelim brijegom, navodeći istinu i fakta pod kojim okolnostima i uslijed kojih zbivanja je Velež otjeran s tog stadiona. Ne učine li to na vrijeme i Savez i FK Velež će doći u situaciju da se suoče s otvorenim problemom i mnoštvom pitanja koja će zasigurno uslijediti.

S druge strane, neka UEFA i FIFA nakon što budu upoznate sa svim činjenicama donesu nepravednu odluku, ako smiju i mogu, onda ćemo bar znati na čemu smo i prema tome se i postaviti. U to čisto sumnjam, a najprije bi moglo biti da te dvije krovne kuće fudbala zadatak prebace na naš Savez i klubove zaintersovane u slučaju rješavanja korištenja Gradskog stadiona. Izostane li reakcija saveza i FK Velež po ovom pitanju, onda će izdaja i predaja biti i definitivno potvrđena. To više neće biti Velež. I to više neće biti država. Samo neka se zna, i neka ostane zapisano. Da niko ne može reći, okasnilo se i trebalo je na vrijeme o ovome voditi računa. Kao što i jeste. Ali, još nije kasno.

tačno.net
Autor/ica 16.3.2014. u 15:34