Nevjerovatna utakmica: United nadoknadio tri gola zaostatka!

Autor/ica 5.2.2012. u 19:11

Nevjerovatna utakmica: United nadoknadio tri gola zaostatka!

Jedan od najvećih derbija engleskog fudbala u posljednje vrijeme na Stamford Bridgeu su igrali domaći Chelsea i Manchester United. Domaći su prokocklai tri gola prednosti, pa je United u nastavku uspio doći do boda. Završilo je 3:3.

Manchester United je najtrofejniji engleski klub svih vremena i aktuelni prvak, ali četa trenera Sir Alexa Fergusona gotovo cijelu deceniju nije okusila slast pobjede na Stamford Bridgeu.

Manchester United je posljednji put slavio u gostima kod Chelseaja još u aprilu 2002. godine, kad su pobijedili sa ubjedljivih 3:0, golovima Paula Scholesa, Ruuda van Nisterlooya i Olea Gunnara Solskjaera.

Nakon toga, Stamford Bridge je postao neosvojiva tvrđava za Crvene đavole. U narednih devet utakmica izborili su samo dva remija, uz sedam poraza, a ta je tradicija nastavljena i danas, iako gosti sa Old Trafforda mogu biti prezadovoljni konačnim rezultatatom, s obzirom na to da su gubili 0:3.

Prvo poluvrijeme pruženom igrom na terenu i nije moglo opravdati činjenicu da ova utakmica nosi epitet derbija. Uz prilično opreznu igru sa obje strane, nešto opasniji su bili gosti, ali je Chelsea ipak taj koji je na odmor otišao sa prednošću na svojoj strani.

Igrala se 36. minuta kada je Daniel Sturigge probio po desnoj strani, te iz mrtvog ugla ubacio loptu u peterac gostiju. Lopta je pogodila Manchesterovog golmana Davida de Geu u nogu, odbila se od Johnnya Evansa i završila u mrežu Uniteda za vodstvo Chelseaja od 1:0.

Već u prvoj minuti drugog poluvremena Chelsea je povisio prednost na 2:0 i to sjajnim golom španskog internacionalca Juana Manuela Mate, ovosezonskog pojačanja pristiglog iz Valencije. Mata se četiri minute kasnije našao u ulozi asistenta, kada je slobodnog udarca pogodio u glavu Davida Luiza, ovaj je šutirao, a Rio Ferdinand ramenom skrenuo loptu u svoju mrežu za veliko vodstvo Chelseaja od 3:0. A, onda je krenuo igrati Manchester United…

Manchester United je uspio smanjiti na 1:3 u 58. minuti, nakon što je Wayne Rooney bio siguran sa bijele tačke, a predhodno je u kaznenom prostoru oboren Patrice Evra. Branislav Ivanović je u 68. minuti startovao sa leđa na Welbecka, a sudija Howard Webb je ponovo pokazao na kreč, iako je to vjerovatno bila i prestorga odluka. Rooney je potom postigao svoj drugi gol i smanjio rezultat na 2:3.

Sjajnu priliku za Chelsea u 77. minuti imao je Fernando Torres, ali Španac je po ko zna koji put potvrdio da je daleko, daleko od onog igrača koji je briljirao u dresu Atletico Madrida i Liverpoola.

U pretposljednjoj minuti Manchester je uspio doći do izjednačenja, nadoknadivši čak tri gola zaostatka. Ryan Giggs je ubacio loptu, a najviši u skoku bio je Javier Hernandez koji glavom postiže izjednačujući gol za konačnih 3:3.

Autor/ica 5.2.2012. u 19:11