Nikad bolji početak: Zmajevi sjajnom igrom do nove pobjede

Autor/ica 11.9.2012. u 22:11

Nikad bolji početak: Zmajevi sjajnom igrom do nove pobjede

 

I drugu utakmicu kvalifikacija za SP 2014 u Brazilu reprezentativci Bosne i Hercegovine okončali su pobjedom. Na Bilinom Polju pala je Latvija…

Da su daleko ozbiljniji protivnik od Lihtenštajna, kojeg su Zmajevi doslovno razmontirali usred Vaduza (8:1), latvijski reprezentativci pokazali su na samom otvaranju utakmice. Iz prvog kornera, nakon samo pet minuta igre, Latvija dolazi do prednosti. Stadion Bilino Polje, koji je večeras izgledao ljepše nego ikad prije, na trenutak se utšao. 
 
Naša odbrana nije najbolje reagirala na ubačenu loptu iz ugla, na drugoj strani ostao je sam Kaspars Gorkss, a Asmir Begović bio je potpuno nemoćan. Latvijci su poveli, ali mi smo nastavili igrati svoju igru, uz dakako nešto veću želju da se dođe do pogotka.
 
Edin Džeko je u sedmoj minuti oprobao udarac s 24 metra ali je lopta otišla pored gostujućeg gola. Nisu se gosti dugo radovali, već u 11. minuti na semaforu je pisalo – 1:1. Džeko je iznudio najstrožu kaznu, a Zvjezdan Misimović svojim 24. pogotkom u dresu bh. reprezentacije vratio stvari na početak.
 
Uglavnom smo napadali po lijevom boku preko agilnih Sejada Salihovića i Senada Lulića, ali svi ti ubačaji završavali bi se na glavama latvijskih stopera. U 20. minuti se u izglednoj prilici našao Džeko, ali je s nekih 11 ili 12 metara šutirao iznad gola. Umalo smo opet primili gol nakon kornera u 23. minuti, srećom ostalo je 1:1.
 
U 26. minuti Misimović izvodi korner s lijeve strane, Miralem Pjanić s ruba kaznenog prostora loptu “uhvatio” na volej, ali visoko iznad gola ju poslao. Nažalost, u 30. minuti povreda Senada Lulića, umjesto kojeg je selektor Safet Sušić u igru poslao Avdiju Vršajevića. 
 
Veliku šansu propustio je u gol pretvoriti Džeko dvije minute prije odlaska na odmor. Ni sam Dijamant nije očekivao loptu, koja ga je iznenadila, pa je sa svega pola metra pucao ravno u golmana. Ipak, na odmor odlazimo s prednošću. Džeko je proigrao Pjanića, koji je prizemno pucao, Vedad Ibišević propustio loptu, koja završava u mreži tvrdog gosta.
 
U petoj minuti nastavka, koji smo otvorili presingom na gol Latvijaca, Salihović je imao dobru priliku iz slobodnjaka. Sjajano je pucao s 26-27 metara, no malo pored lijeve stative gostujućeg golmana. 
 
Uspjeli smo brzo, nakon deset minuta igre u drugom dijelu, stići do trećeg gola. Sjajna akcija, na kraju raspoloženi Pjanić prizemno ubacuje s desne strane, a Misimović postiže svoj 25. gol u reprezentaciji, čime opet postaje najbolji strijelac Zmajeva svih vremena!
 
Moglo se lako dogoditi da gosti dođu ponovo na gol razlike, ali je Rudnevsov udarac glavom odbranio Begović. Ibišević je bio u prilici da u 66. minuti riješi baš sve dileme oko pobjednika. Izašao je sam pred gol Latvije, ali na kraju je njegov udarac odbranio Vanins.
 
Pjanić je u 72. minuti tukao iz slobodnjaka, golman gostiju uspio kratko odbiti, a nedugo nakon toga sjajan solo-akcija Ibiševića, ali je opet Vanins bio na visini zadatka te je jedini “krivac” što je Latvija primila “samo” tri pogotka.
 
Džeku večeras nije išlo. U 76. minuti izašao je sam na gol Latvije, došao na 10-ak metara, pucao iznad golmana Vaninsa, ali se lopta odbila od prečke u pod i odbila u polje igrališta. U posljednjim trenucima utakmice sjajna solo-akcija Džeke, koji se eto nakon nekoliko promašaja upisao u strijelce i izjednačio s Misimovićem na vrhu liste najboljih strijelaca BiH svih vremena. Njih dvojica sada imaju po 25 pogodaka na kontu.
 

Ovo je prvi put u povijesti da naša reprezentacija nakon prva dva kola kvalifikacija ima šest bodova na kontu. Uz to, lijepo je pogledati statistiku, a ona kaže da BiH ima dvije pobjede, nijedan remi i poraz, postigla je 12, a primila dva gola.

Autor/ica 11.9.2012. u 22:11