Nogometna reprezentacija Rumunije: Nije im sve „ružičasto“, ali najavljuju pobjedu

Sudbina selektora rumunske reprezentacije, Razvana Lucescua, uvelike ovisi o rezultatu subotnje utakmice na Bilinom polju, koja će odrediti kakva će biti njegova budunost na klupi državne selekcije. Zbog velikog uloga koji nosi ovaj meč i neizvjesne sudbine nakon njega, Lucescu je mnogo pažnje posve

Sudbina selektora rumunske reprezentacije, Razvana Lucescua, uvelike ovisi o rezultatu subotnje utakmice na Bilinom polju, koja će odrediti kakva će biti njegova budunost na klupi državne selekcije. Zbog velikog uloga koji nosi ovaj meč i neizvjesne sudbine nakon njega, Lucescu je mnogo pažnje posvetio odabiru igrača za dvoboj u Zenici. Iz tog razloga, pozivanje Adriana Mutua je sasvim očekivano, dok iznenađenje predstavlja priključenje reprezentaciji igrača koji nemaju klub ili nemaju veliku minutažu u ekipi.

Član engleskog WBA, odbrambeni igrač Gabriel Tamas, je sa svojim klubom odlično otvorio sezonu. To su prepoznali i čelni ljudi u klubu, ponudivši mu novi, bolji ugovor i veća primanja, želeći ga sačuvati u svojoj ekipi. Međutim, njegov klub je zapao u seriju loših rezultata, pa se u to sivilo uklopio i Gabi Tamas, zarađenim crvenim kartonom i pauzom od tri utakmice. Rukovodstvo engleskog prvoligaša je djelovalo brzo i na mjesto dotadašnjeg trenera Roberta Di Mattea postavilo donedavnog menadžera Liverpoola, Roya Hodgsona. Ta činjenica nije išla na ruku Rumunu, kojeg je Hodgson za razliku od Di Mattea, ostavio na klupi. U dva mjeseca neigranja, samo je jednom bio starter i to protiv Wolvesa, 20.februara.

Ali ako ne bude većih iznenađenja, Tamas bi uz Chivua trebao bi stub odbrane „trikolora“ koja će pokušati zaustaviti Džeku, Ibiševića i ostale.

U nezahvalnoj situaciji se nalazio bivši igrač Steaue iz Bukurešta a danas član talijanskog Palerma, Dorin Goian. On je obilježio protekli vikend na Apeninskom poluotoku, postigavši gol za svoju ekipu u pobjedi nad liderom Serie A, Milanom. Ne bi bilo ništa čudno, da se protekla dva mjeseca nije oporavljao od povrede. On je dobio prednost ispred 21-godišnjeg igrača Vasluia, Paula Pappa i njegovog saigrača 24-godišnjeg Dragosa Grigoria te 26-godišnjeg Cosmina Motia iz bukureštanskog Dinama, koji pružaju odlične partije u nacionalnom prvenstvu.

Najviše glavobolje im zadaje forma igrača sredine terena. Tako je Georghe Florescu izvan konkurencije u Alanii Vladikavkaz i nije odigrao zvaničnu utakmicu već četiri mjeseca, ali prema svim prilikama, startat će protiv nas. Također, Adrian Ropotan već nekoliko mjeseci nije odigrao službenu utakmicu za svoj Dinamo iz Moskve, ali će on prema svemu sudeći ostati na klupi za rezervne igrače. Nastupu od početka se nada i Ciprian Deac, koji u mjesec i pol dana koliko je u Schalkeu, nije imao mnogo prilike za dokazivanje. Prednost ispred Ropotana i Deaca ima Ianis Zicu, trenutno najbolji strijelac i igrač rumunjskog prvenstva.

U napadu je jedno mjesto rezervisano za Adriana Mutua, ali u zavisnosti od taktike za koju će se selektor odlučiti, priliku da zaigraju čekat će Ciprian Marica i Bogdan Stancu. Nijedan ni drugi ne pružaju blistave igre u svojim momčadima, Stuttgartu i Galatasaraju, pa bi umjesto njih mogao igrati fudbaler iz domaćeg prvenstva, Marius Alexe.

Selektor Lucescu je rekao da reprezentacija Bosne i Hercegovine ima veći pritisak na svojim leđima, jer igraju na domaćem terenu, ali da će oni to iskoristiti da ostvare što bolji rezultat.
“Moramo otići u Bosnu izvući pozitivan rezultat. Iako igramo u gostima, želimo pobijediti ovu utakmicu”, naglasio je Lucescu, a izjavu prenosi romaniansoccer.ro

Iako njihov selektor djeluje smireno, njegovi igrači su svjesni važnosti ovog dvoboja i pritiska koji je na njima. Dan Alexa, veznjak Temišvara, naglašava da će utakmicu odlučiti psihološka pripremljenost.

„To je sastavni dio igre, osjećamo da je velik pristisak na našim ramenima. Utakmica će pripasti onoj ekipi koja bude bolje mentalno spremna, dobro pripremljena i dovoljno agresivna.”, rekao je igrač čije riječi prenosi romaniansoccer.ro

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI