Norveška i Španija u borbi za zlato na EP-u

tačno.net
Autor/ica 21.12.2014. u 12:29

Norveška i Španija u borbi za zlato na EP-u

U Areni Papp Laszlo u Budimpešti večeras će biti odigrano veliko finale Evropskog prvenstva 2014. godine za rukometašice. Na parket će u 18 sati istrčati aktuelne olimpijske pobjednice, rukometašice Norveške i bronzane sa OI, reprezentativke Španije, koje će se boriti za osvajanje evropskog trona.

Repriza finala EP 2006.

Ovaj dvoboj predstavljaće ujedno i reprizu finala sa Evropskog prvenstva 2008. održanog u Skoplju u kojem su Norvežanke deklasirale reprezentaciju Španije sa 34:21. Uz to, spomenimo i podatak da će večerašnje finale biti i drugi meč Norveške i Španije na ovom turniru pošto su se obje selekcije susrele u drugom krugu grupe jedan u Debrecinu u kojem su Norvežanke pobijedile rezultatom 29:26. Sada ostaje pitanje da li će se ponoviti priča sa EP-a iz Skoplja od prije šest godina, odnosno glavne runde ovog EP ili će, pak, reprezentativke Španije smoći snage da se ipak revanširaju Norvežankama i osvojiti naslov.

Podsjetimo, Norvežanke su se u finale plasirale polufinalnom pobjedom u skandinanivskom derbiju nad Švedskom sa 29:25 (13:11), dok je selekcija Španije bila bolja od braniteljica naslova Crne Gore sa tijesnom pobjedom od 19:18 (13:8).
Sakupivši 18 odbrana, golmanica Silvia Navarro bila je ključ uspjeha Španije protiv Crnogorki za plasman u finale Eura 2014.

Bitka za srebro

Norveškoj će to biti sedma zaredom finalna utakmica i deveta ukupno iz posljednjih deset evropskih najjačih smotri u kojima je osvajanje titule slavila u pet navrata. Za razliku od Norveške, reprezentaciji Španije će večerašnji duel predstavljati drugo učešće u finalu poslije 2008. godine.

Uoči finalnog meča, biće odigrana i utakmica za treće mjesto i srebrnu medalju u kojoj će se u 15.30 sati sastati poraženi iz polufinalnih mečeva, reprezentacije Švedske i Crne Gore, prenosi Oslobođenje.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 21.12.2014. u 12:29