Nurkić se odriče osam miliona dolara i vraća u Evropu?

tačno.net
Autor/ica 3.12.2014. u 11:15

Nurkić se odriče osam miliona dolara i vraća u Evropu?

Jusuf Nurkić blistao je u NBA predsezoni. Toliko je dobro igrao da je i uz relativno skromnu minutažu (prosjek 17,8 minuta) stigao bilježiti više od šest poena i osam skokova u devet mečeva, pa su ga američki stručnjaci svrstali među kandidate za debitanta godine u najjačoj svjetskoj košarkaškoj ligi.

Hvalio ga je i trener Brajan Šou (Brian Shaw), hvalio je i Jusuf njega, vjerovali smo da će se 20-godišnjaku iz Živinica otvoriti šansa da već u svojim prvim zvaničnim susretima dostigne neslućene visine u Americi.

Serija poraza

No, kako je ekipa zaredala s porazima, tako je Šou Jusufa prikovao za klupu. Nakon što je Denver ušao u pobjedničku seriju trener više nije ni osjetio potrebu da koristi Nurkića, pa je naš centar sedam od posljednjih 11 utakmica (zaključno s pobjedom nad Feniksom) proveo na klupi, dok je u preostale četiri odigrao ukupno 22 minute.

Prema “Avazovim” informacijama, iako se NBA sezona tek zahuktava, Nurkić je izuzetno nezadovoljan svojim statusom u ekipi, toliko da nije isključeno ni to da u skoro vrijeme napusti klub iz Denvera!

Ovu informaciju javno nisu željeli komentirati ni Nurkić ni njegov menadžer Enes Trnovčević, ali izvor blizak i njima i Nagetsima tvrdi da “stvari definitivno nisu iste kao na početku sezone, kad je Jusuf s velikim entuzijazmom počeo američku avanturu.”

Jače ponude

– Nurkić je u predsezoni, pa i ligaškim utakmicama u kojima je dobio nešto veću minutažu, pokazao da mu je mjesto u NBA ligi. Međutim, ovdje vladaju nešto drugačija pravila. Prema informacijama kojima raspolažemo, Nagetsi žele trejdovati neke od svojih skupih centara, Timofeja Mozgova (Timofey) i Džavala Mekgija (JaVale McGee), i zbog toga su im otvorili prostor.

S druge strane, Jusuf nikad nije bio spremniji u karijeri, fantastično je radio tokom priprema i želi igrati. Teško podnosi to što sjedi na klupi i zbog toga je spreman za sve opcije, od trejda u neku drugu NBA ekipu pa do povratka u Evropu, makar to značilo i raskid ugovora s Nagetsima vrijednog nešto više od osam miliona dolara za četiri sezone – tvrdi “Avazov” izvor.

Dodaje da naći novi klub u NBA ili Evropi ne bi bio nikakav problem:

– Dosta NBA ekipa željelo bi angažirati Nurkića, jer im je jasno o kakvom se potencijalu radi. Jusuf bez problema parira američkim centrima, čak i onim koji su fizički dominantni. Što se tiče Evrope, još prije odlaska iz zagrebačke Cedevite na stolu su ljetos bile finansijski čak i jače ponude od onih iz NBA, ali je presudila Jusufova želja za odlaskom u Ameriku. Sada, pak, želi nazad u Evropu.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 3.12.2014. u 11:15