Objavljen spisak: Ovo su košarkaši koji će igrati na Evropskom prvenstvu u Sloveniji

tačno.net
Autor/ica 19.6.2013. u 12:45

Objavljen spisak: Ovo su košarkaši koji će igrati na Evropskom prvenstvu u Sloveniji

Selektor seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine u košarci Aleksandar Aco Petrović objavio je danas u Sarajevu spisak igrača koji će braniti boje naše zemlje na Evropskom prvenstvu u Sloveniji, potpisan je sponzorski ugovor sa Sonyjem, a predstavljena je i nova oprema naših košarkaša, kao i neki navijački rekviziti.

Na početku konferencije za medije potpisan je sponzorski ugovor između kompanije Sony i KS BiH, a zadovoljstvo saradnjom su iskazale obje strane.

“Drago mi je što je kompanija Sony prepoznala volju i trud naših košarkaša koji se bore za državni grb. Nastup na EP u Sloveniji je naš ukupno osmi, a nadam se da ćemo našu zemlju predstaviti dostojanstveno”, izjavio je generalni sekretar KS BiH Harun Mahmutović nakon potpisivanja sponzorskog ugovora sa generalnim direktorom Sonyja Enisom Šoškićem.

Sony je poklonio mobitele Xperia Z selektoru Aci Petroviću te igračima Mirzi Teletoviću i Nihadu Đedoviću.

Predstavljena nova oprema košarkaške reprezentacije i navijački rekviziti

Nakon potpisivanja ugovora predstavljena je i nova oprema košarkaške reprezentacije, kao i navijački rekviziti, koje je dizajnirala dizajnerica Edina Selesković. Ona je u svijetu mode već 20 godina, a svoj rad je do sada predstavila u mogim svjetskim metropolama.

“Cilj je bio napraviti simbol koji će nam ulijevati snagu, a plašiti protivnika. U ovaj projekt je uloženo mnogo emocija s obzirom na to da se radi o državnom timu”, izjavila je Selesković.

Prodaja rekvizita će početi 1. jula, kao i nagradna igra u kojoj KS BiH osigurava putovanje na EP u Sloveniju za dva navijača. Za učešće u nagradnoj igri dovoljno je postati član stranice saveza na Facebooku. Ostale nagrade uključuju Sonyjeve proizvode, 10 lopti, 10 dresova sa potpisima košarkaša i mnoge druge nagrade. Savez namjerava napraviti i zastavu od fotografija 100.000 bh. fanova koji su članovi Facebook stranice.

Petrović vjeruje u plasman u drugi krug

Nakon potpisivanja ugovora novinarima se obratio selektor košarkaške reprezentacije BiH, Aco Petrović, koji vjeruje u plasman u drugi krug na EP u Sloveniji.

“Napravili smo spisak od 16 igrača i u Sloveniju ne idemo kao autsajderi. Imamo barem šest ili sedam vrhunksih igrača, a i ostali igraju na svom vrhuncu. Naš tim zna igrati u oba smjera, kako u napadu tako i u odbrani. Naša grupa jeste teška, ali mi nećemo tražiti alibi. U Sloveniju nećemo ići kako bismo bili žrtve, imamo dosta vremena za pripreme i 4. septembra ćemo za Latviju biti spremni. Imamo sjajnu atmosferu u timu, prošle godine smo počeli graditi novi tim, napravili smo kičmu reprezentacije i vjerujem da ćemo proći u drugi krug. Na dobrom putu bismo bili ako bismo pobijedili Latviju”, izjavio je Petrović.

Operacija “Eurobasket u Sloveniji” zvanično počinje 18. jula, za kada je zakazano okupljanje reprezentativaca u Sarajevu. U glavnom gradu BiH će boraviti sedam dana prije odlaska na pripreme u Kranjsku Goru u Sloveniji.

Prije samog početka prvenstva, košarkaški Zmajevi će odigrati nekoliko jakih pripremnih utakmica u Sloveniji protiv domaćeg tima, Gruzije i Rusije. Nakon toga, reprezentacija se vraća u Sarajevo, odakle će otići na turnir u Njemačku, gdje će odmjeriti snage sa reprezentacijama Grčke, Makedonije i domaćina Njemačke.

Nakon toga, izabranici Ace Petrovića putuju u Grčku, kako bi učestvovali na turniru zajedno sa Litvanijom, Italijom i Grčkom.

Poslije ovog turnira, planiran je povratak u Sarajevo, odakle će Zmajevi poletjeti prema Sloveniji u kojoj će prvu utakmicu u okviru Eurobasketa igrati protiv Latvije u dvorani Podmezakla u Jesenicama.

Na pripreme će kasniti Zack Wright, koji je zakazao vjenčanje, ali će se odmah nakon toga priključiti reprezentaciji.

Teletović i Đedović optimistični, Nurkić rezerva za Sinanovića

Današnjoj konferenciji za medije su prisustvovali naši reprezentativci Teletović i Đedović. Oni su istakli da su spremni za EP te su izrazili veliki optimizam.

“Imamo jaku grupu, ali ne trebamo razmišljati o protivnicima. Važno je da se koncentrišemo na našu ekipu, a u Sloveniji ćemo sigurno biti spremni. Ja sam spreman za narednih 15 godina”, izjavio je Teletović, košarkaš Brooklyn Netsa. On će se po pravilima NBA-a moći pripremati s reprezentacijom 35 dana, a pored toga će se pripremati individualno.

Selektor Petrović je za utakmice EP u Sloveniji pozvao sljedeće igrače:

Zack Wrigth – KK Spartak Sankt Petersburg
Muhamed Pašalić – KK Aris Solun
Filip Adamović – KK Igokea
Nihad Đedović – BC Alba Berlin
Nemanja Gordić – KK Partizan MTS
Marko Šutalo – KK Široki WWIN
Ante Mašić – KK Cedevita
Dalibor Peršić – KK Široki WWIN
Adin Vrabac – OKK Spars
Mirza Teletović – Brookly Nets
Edin Bavčić – BC Kaod
Miralem Halilović – KK Zagreb
Nedžad Sinanović – BC Blancos de Rueda Valladolid
Elmedin Kikanović – BC Enisey
Andrija Stipanović – BC Vanoli Cremona
Jusuf Nurkić – KK Cedevita

Petrović je objasnio poziv Jusufu Nurkiću.

“Nurkić će se priključiti reprezentaciji ukoliko ostanemo bez Sinanovića, kojem je rađeno čišćenje zgloba. On bi trebao biti s nama, ali sam Nurkića pozvao za svaki slučaj. On je dobar igrač, ali ga ne želim ometati, jer se pokušava nametnuti u Cedeviti. Ukoliko Sinanović ne mogne igrati, Nurkić će biti s nama od prvog dana”, kazao je Petrović.

Evropsko prvenstvo se održava u Sloveniji od 4. do 22. septembra. KS BiH nije ovlašten za prodaju karata za EP, tako da će bh. fanovi moći do njih doći samo preko slovenačkih ekskluzivnih predstavnika.

 

 

izvor: klix.ba

tačno.net
Autor/ica 19.6.2013. u 12:45