Velež traži povratak na stadion pod Bijelim Brijegom

tačno.net
Autor/ica 21.5.2015. u 11:46

Velež traži povratak na stadion pod Bijelim Brijegom

Fudbalski klub Velež svoju posljednju domaću utakmicu Pod Bijelim Brijegom odigrao je 15. marta 1992. godine. Već 20 godine največi mostarski klub primoran je da svoje utakmice igra  u Vrapčićima.

Stadion Bijeli Brijeg se nalazi u vlasništvu Grada Mostara. Do ratnog vihora koji je obuhvatio i Mostar 1992. godine na ovom stadionu je igrao dotadašnji jedini mostarski jugoslavenski prvoligaš FK Velež.

U toku ratnog perioda stadion se koristio kao sabirni centar i logor za nehrvate iz dijelova Mostara i Hercegovine koje je kontrolirao HVO.

Završetkom rata u Mostaru novoosnovana mostarska općina Jugozapad dodjeljuje stadion HŠK Zrinjskom koji je 1992. godine obnovio svoj rad u Međugorju i time Zrinjski dobija svoj dom za odigravanje domaćih utakmica u tadašnjoj ligi Herceg-Bosne, a kasnije i Bosne i Hercegovine.

Kasnije je ovaj ugovor između općine Jugozapad – Mostar i uprave HŠK Zrinjskog produžen na 110. godina. Po registru kojeg vodi N/FSBiH gradski stadion u Mostaru nosi naziv Stadion HŠK Zrinjski i pripada istoimenom klubu.

FK Velež je više puta tražio dozvolu za odigravanje svojih domaćih utakmica pod Bijelim Brijegom (1998. i 2006. g.). Politička situacija u Mostaru također, Veležu onemogućava odigravanje domaćih utakmica na ovom stadionu iako je uprava FK Veleža N/FSBiH-u prijavila ovaj stadion kao svoj.

Ovim putem od Gradskih vlasti Mostara tražimo da se donesu odluke i da se Fudbalski klub Velež nakon decenijske nepravde vrati na svoj stadion, mjesto Veležove fudbalske memorije, mjesto koje za sve njegove navijače predstavlja jedini dom.

Vrijeme je da se konačno proces povratka završi i da se poslednji  izgnanik  FK Velež vrati svojoj kući!

 

tačno.net
Autor/ica 21.5.2015. u 11:46