Od Haife do Dublina: Vratili ste se, dovršite posao Zmajevi

tačno.net
Autor/ica 16.11.2015. u 10:42

Od Haife do Dublina: Vratili ste se, dovršite posao Zmajevi

Prije tačno godinu dana na Sammy Ofer stadionu u Haifi Izrael nas je ispratio sa tri gola u mreži i ostavio sa dva boda nakon četiri kola kvalifikacija za Euro. Safet Sušić je dobio otkaz, a Zmajevi ostali u potražnji za novim selektorom koji će na sve moguće načine tražiti putokaz za Francusku. Danas, godinu dana nakon toga, stojimo pred posljednjom preprekom i čekamo majstoricu protiv Irske. Možemo li završiti “nemoguću misiju”?

Piše: Omar Tipura, klix.ba

U Zenici, dok na teren bez poziva nije stigla magla, Irci nisu uputili nijedan šut prema golu Asmira Begovića. Nakon što se magla nastanila na Bilinom Polju, broj šuteva porastao je na četiri, a jedna lopta je dodirnula i našu mrežu sa unutrašnje strane. Na Avivi će, prema svemu sudeći, biti “bistro” i nadamo se da će Irci pod takvim uslovima biti jednako učinkoviti kao i u Zenici dok se vidjelo, da će ostati na “nuli”. Ali mi, za razliku od Zenice, gdje smo šutali sa i bez magle, ovog puta moramo pogoditi.

Povratak povrijeđenih i suspendovanih

Nije zanemariva činjenica da smo favoriti u ovom baražu, da je cijeli svijet tako gledao na nas. Tome su jednim dijelom kumovale i povrede i suspenzije u redovima Irske, ali ionako se na nas gledalo kao na snažnijeg “boksera”. Reprezentaciji kojoj su ovo tek pete kvalifikacije za Euro to sigurno godi. Međutim, u Zenici je Irska uzela željenu robu – remi sa postignutim golom. Ali, ako su ultradefanzivni Irci mogli pogoditi na Bilinom Polju, onda to mogu i Zmajevi na Avivi.

No, moramo biti hladne glave. Ircima se vraćaju kapiten John O’Shea, koji bi trebao zauzeti svoju štopersku poziciju, i dva napadača spremni Jonathan Walters i Shane Long koji se tek oporavio. Pitanje je koliko mogu Long i O’Shea, ali svakako su ohrabrujući faktori u timu Martina O’Neilla.

Mi vjerovatno nećemo moći računati na Mensura Mujdžu kojem je izgleda presudio onaj okršaj sa Ciaranom Clarkom u Zenici. Ipak, raduje nas povratak suspendovanog Muhameda Bešića koji je bio i povrijeđen, ali nadamo se da će biti spreman i da će zaigrati.

Francuska kao Mešina sudbina

Od dolaska na klupu naše reprezentacije Mehmed Baždarević je znao jedno – može izgubiti samo od Belgije, ali zato sve ostale mečeve mora pobijediti i opet čekati da mu se još neki rezultati poklope. U takvim okolnostima nije lako voditi ni fudbalski klub s kojim ste svaki dan na okupu, a ne reprezentaciju gdje igrače trenirate 10-15 puta u dva mjeseca. Morao je Meša praviti narušenu atmosferu, sklapati tim po svojoj filozofiji, širiti klupu, računati na povrede i suspenzije, a svi dobro znamo da toga nije nedostajalo, ali uspjeli smo doći do baraža.

Stoga, možemo reći da je shvatljivo zašto smo u veznom redu u posljednjih pet mečeva, pored Pjanića imali Bešića, Medunjanina, Hadžića, Vranješa i Cocalića u početnim postavama. Izgledalo je dosta riskantno, ali Meša je tražio pravu kombinaciju i sve to u mečevima gdje nije smio pasti ako želi održati šanse za plasman u Francusku. Sve ono što je u nepunih godinu dana radio, analizirao, sklapao i rasklapao večeras će izaći na scenu gdje su greške veoma skupe.

Jedino veliko takmičenje na kojem je kao senior igrao je Euro u Francuskoj 1984. godine. Dvije godine kasnije Jugoslavija nije osigurala plasman na Mundijal, a onda ni na Euro 1988. Od Mundijala u Italiji udaljilo ga je: “Pljuv’o me, pljuv’o me”, a od Eura u Švedskoj, nemiri na brdovitom Balkanu. Sada kao selektor ima šansu da ode na Euro koji se nakon 32 godine igra u Francuskoj.

Utišaj Dublin, Mire

Ono što svi čekamo bit će bijela desetka u veznom redu. Miralem Pjanić. Velike se polemike vode o Miretu i ovdje nećemo pričati o učinku koji i ne može vidjeti svačije oko, nego o onome što svi vide i što direktno utječe na rezultat – golovi i asistencije. U tom smislu, svi čekamo da Princ proradi, dok se Irci toga plaše. Njegov trenutak inspiracije koji će utišati Dublin (i ne samo Dublin) nacija sanja dugo.

Lukavi dvojac najjače irsko oružje

Nismo puno u prvi plan stavljali trenerski dvojac koji sjedi na klupi Irske, a to je u ovom baražu najjače oružje našeg protivnika. Na jučerašnjoj konferenciji za medije Martin O’Neill je dobio pitanje da li bi plasman na Euro bio njegov najveći uspjeh. Iskusno, fokus je stavio na selekciju Irske rekavši da bi to za zemlju puno značilo i da on tu nije bitan. Možda bi odgovor bio drugačiji da O’Neill ne dolazi iz Sjeverne Irske, ali on svakako ima toliko uspjeha da nije lako mjeriti plasman na Euro s njima.

Sa Leicester CItyjem dva puta je osvajao Capital One kup u Engleskoj, sa Celticom je igrao finale Kupa UEFA i po tri puta osvajao ligu i kup u Škotskoj. Od prosječne Aston Ville napravio je tim koji se u Premiershipu borio za Ligu prvaka i u sezoni 2009/10. bio je veoma blizu završivši na šestom mjestu, dok je Liverpool bio sedmi. Stoga, to je trener s izvrsnim pedigreom. U historiji našeg tima, rijetko smo nailazili na bolje.

A mjesto do njega na klupi zauzima Roy Keane koji je 12 sezona igrao pod palicom Sir Alexa Fergusona, pa je onda kao trener u sezoni 2006/07. uveo Sunderland iz Championshipa u Premiership. Na klupu Irske stigao je u novembru 2013. godine zajedno s O’Neillom, a protekle sezone kratko je boravio i na klupi Aston Ville kao pomoćnik Paulu Lambertu.

Ovaj lukavi dvojac spremio je onaj recept u Zenici gdje su nam dali loptu, ali ne i prave šanse. Taj će isti dvojac i u Dublinu večeras na teren “iznijeti” poseban začin. Moramo biti strpljivi, dosta pažljivi, jer ona dominacija koju stvorimo na utakmici i nije baš slučajna. I što može biti zabrinjavajuće, ne dolazi samo zato što mi to želimo.

Ratobornim Ircima i njihovim vođama odgovara pritisak protivnika. Oni vole reagovati, a ne dirigovati. To smo vidjeli i u Zenici kada je Brady jedva dočekao svojih 40 metara “brisanog” prostora. Takvo nešto čekat će Walters, McClean, McGeady, Hendrick, nama dobro poznati i maloprije spomenuti Brady i Long koji je tako kaznio Njemačku.

Dovršite posao, Zmajevi!

Kad se podvuče crta, mi i dalje bez imalo sumnje stojimo uz Zmajeve. Ne plaše nas ni brzonoga krila Irske, ni njihova ratoborna krv, ni Aviva, ni dvojac na klupi. Znamo gdje su naši momci bili ovog datuma prošle godine i evo dokle su stigli. Znamo šta mogu, šta znaju i koliko to žele. A ni iskustva im ne nedostaje. Na kraju krajeva, okosnica našeg tima je igrala i prethodna dva baraža i Mundijal.

Još jednom u svojoj historiji igrat ćemo meč gdje nema kalkulacija, gdje statistika, prečke, stative, prazni golovi, sudijske greške i sve propušteno odlaze u drugi plan. Večeras će na Aviva stadionu, kao nekoć na Koševu protiv Danaca, ili u Kaunasu protiv Litvanaca, samo semafor biti u prvom, posljednjem i u svim ostalim planovima. Jedina kalkulacija i opcija koju znamo je da ispadamo ako ne postignemo gol. Zato Zmajevi, znate svoj posao – razveselite naciju!

tačno.net
Autor/ica 16.11.2015. u 10:42