Od njih 70 u završnici Mundijala ostala samo dvojica Balkanaca

tačno.net
Autor/ica 3.7.2014. u 09:46

Od njih 70 u završnici Mundijala ostala samo dvojica Balkanaca

Sinoć su završene i posljednje utakmice osmine finala Mundijala u Brazilu i sada je poznato osam reprezentacija koje će se takmičiti za nastavak u ovom velikom sportskom takmičenju. Ipak, zanimljivo je da je od skoro 70 igrača koji su s Balkana ili vode porijeklo s Balkana u završnici Mundijala ostala samo njih dvojica, javlja Anadolija.

Naime, u četvrtinu finalu su se plasirali samo reprezentativac Njemačke Shkodran Mustafi i igrač Belgije Adnan Januzaj.

Shkodran Mustafi je odbranbeni igrač fudbalske selekcije Njemačke, rođen je u Bad Hersfeldu u Njemačkoj, ali su njegovi roditelji Albanci iz Gostivara u Makedoniji.

Adnan Januzaj nastupa za Belgiju, gdje je i rođen, ali su njegovi roditelji s Kosova, odakle su izbjegli 1992. godine.

Osim njih, na Mundijalu je bilo na desetine drugih igrača koji su nastupali za mnoge, uglavnom evropske reprezentacije, a koji vuku porijeklo iz zemalja Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Među njima je i Haris Seferović, reprezentativac Švicarske. Riječ je o igraču španskog Real Sociedada čija porodica je iz Sanskog Mosta, a u Švicarsku su se doselili u kasnim 80-im.

Upravo je reprezentacija koju vodi njemački stručnjak Ottmar Hitzfeld jedna od najistaknutijih kada su u pitanju igrači koji vode porijeklo iz zemalja Balkana.

Osim Seferovića, tu je i sjajni fudbaler Borussie Monchengladbacha Granit Xhaka koji je porijeklom s Kosova.

Također, među reprezentativcima Švicarske koji su porijeklom s Balkana je i Valon Behrami, igrač Napolija. Behrami je rođen u albanskoj porodici u Titovoj Mitrovici koja je nekada pripadala bivšoj Jugoslaviji, a danas pripada Kosovu.

Na listi Balkanaca je i fudbaler Napolija Blerim Xhemaili. Njegovi roditelji Fekredin i Shemije Xhemaili su Albanci iz Bogovinja u Makedoniji.

Slično je i sa sjajnim fudbalerom Bayern Municha Xherdanom Shaqirijem koji je rođen u Gnjilanama na Kosovu. Njegovi roditelji su se 1992. godine doselili u Švicarsku. Shaqiri ima albansko i švicarsko državljanstvo.

Slično je i s igračem švicarskog Zuricha Mariom Gavranovićem. Njegovi roditelji su iz Gradačca, a u Švicarsku su se preselili prije nego je njihov sin i rođen.

Slijedi Admir Mehmedi, fudbaler Freiburga, koji je albanskog porijekla, a rođen je u Gostivaru u Makedoniji.

Još jedan od Balkanaca u selekciji Švicarske je i fudbaler Bayer Leverkusena Josip Drmić koji je porijeklom iz Hrvatske.

Također, mnogo reprezentativaca koji vode porijeklo iz zemalja Balkana, posebno iz Hrvatske, nastupalo je za reprezentaciju Australije na Mundijalu u Brazilu. Među njima su bili Hrvati Oliver Bozanić, Ivan Franjić, Dario Vidošić, Matthew Špiranović, Mile Jedinak i Eugene Galeković.

Što se selektora tiče, tu je jedino Vahid Halilhodžić, legendarni bh. nogometaš i nogometni stručnjak iz Jablanice koji je vodio selekciju Alžira čak do osmine finala gdje je doživjela poraz od Njemačke.

Uz sve ove fudbalere i selektora koji su porijeklom s Balkana, u Brazilu su se, naravno, našle i selekcije Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje ipak nisu uspjele proći grupnu fazu i nastaviti takmičenje.

AA

tačno.net
Autor/ica 3.7.2014. u 09:46