Okršaj Manchester Cityja i Juventusa na otvaranju Lige prvaka

tačno.net
Autor/ica 15.9.2015. u 10:13

Okršaj Manchester Cityja i Juventusa na otvaranju Lige prvaka

Večeras počinje nova sezona Lige prvaka, a bit će odigrano osam utakmica u grupama A, B, C i D. Najviše pažnje privlači okršaj Manchester Cityja i Juventusa u grupi D.

Grupa A

PSG – Malmö

Napadač PSG-a Zlatan Ibrahimović je svoju sjajnu karijeru počeo u Malmöu, a sada će igrati protiv svog matičnog kluba. Ibrahimović je sa švedskim klubom potpisao ugovor 1996. godine, a za seniore je debitovao tri godine kasnije. U 40 utakmica je postigao 16 golova, a potom je prešao u Ajax 2001. godine. Ostalo je sve itekako poznato. Parižani započinju svoju osmu kampanju u grupnoj fazi, a u prošle tri sezone su ispali u četfrtfinalu. Jedini nastup u polufinalu zabilježili su u sezoni 1994/1995. Ove sezone, kao i prethodnih, imaju najviše ciljeve, a glavni adut je svakako Ibrahimović.

Malmö je u grupnoj fazi drugu sezonu zareedom. U prethodne dvije je napuštao Ligu prvaka kao četvrtoplasirani u grupi. Šveđani se nadaju da ove sezone mogu napraviti bolji posao.

Trener PSG-a Laurent Blanc ne može računati na suspendovanog Sergea Auriera, a Javier Pastore je povrijeđen od 21. augusta.

Real Madrid – Shakhtar Donjeck

Utakmica protiv Shakhtara iz Donjecka će biti prva treneru Rafaelu Benitezu na klupi Real Madrida u Ligi prvaka. Desetostruki osvajač titule prvaka Evrope je dobio sve utakmice u grupnoj fazi u prethodne dvije sezone, tako da se Shakhtaru ne piše dobro. U svojoj historiji je Real upisao pet pobjeda, šest remija i samo jedan poraz od klubova iz Ukrajine.

Shakhtar je ukrajinski viceprvak i kreće u svoju 11. grupnu fazu Lige prvaka. Najbolji plasman je bio nastup u četvrtfinalu sezone 2010/2011.

Pod upitnikom u ekipi Reala su Danilo i James Rodriguez zbog povreda.

Iako se radi o Realu, u Shakhtaru se ipak ne prodaju, a ohrabruje ih i činjenica da su u 13 utakmica ove sezone odigranih u svim takmičenjima izgubili samo jedinom.

Grupa B

Wolfsburg – CSKA Moskva

Wolfsburgu svojoj drugoj grupnoj fazi takmičenje ponovo počinje utakmicom protiv moskovskog CSKA. U Njemačkoj je bilo 3:1 za Vukove, a u Moskvi 2:1 za CSKA. Viceprvak iz prošle sezone Bundeslige je prvi put u grupnoj fazi igrao u sezoni 2009/2010, a prošle sezone je ispao u četvrtfinalu Evropske lige od Napolija.

PSV – Manchester United

Susret PSV-a i Manchester Uniteda znači povratak kući aktuelnog igrača Crvenih vragova Memphisa Depaya, koji je iz holandskog tima ovog ljeta stigao na Old Trafford.

PSV je prvi put u grupnoj fazi Lige prvaka od sezone 2008/2009, dok se Manchester United vraća u elitno evropsko klupsko takmičenje nakon godinu dana pauze. Crveni vragovi u duelima s holandskim klubovima imaju podjednak učinak, dvije pobjede, dva remija i dva poraza. Gostovanje u Eindhovenu neće biti lagano, jer PSV u posljednjih 12 utkamica u svim takmičenjima nije poražen.

Trener holandskog tima Phillip Cocu od početka ove godine ne može računati na povrijeđenog Jozefzoona.

Grupa C

Galatasaray – Atletico Madrid

Galatasaray već četvrtu sezonu zaredom igra u grupnoj fazi Lige prvaka, a na otvaranju za protivnika ima Atletico Madrid, koji je u takmičenju tri godine zaredom. Galata protiv španskih ekipa ima skor od osam pobjeda, šest remija i 15 poraza, dok je Atletico u duelima s turskim ekipama izgubio samo jednom i to 2000. godineod Ankaragucua. Madriđani su pobijedili pet puta.

Benfica – Astana

Astana je prvi put u grupnoj fazi Lige prvaka i prvi je kazahstanski predstavnik koji je u tome uspio, dok je Benfica mnogo iskusnija i ima dvije titule. U portugalskoj ekipi neće biti povrijeđenog Eduarda Salvija, a u redovima Astane je suspendovan Patrick Twurmasi.

Grupa D

Manchester City – Juventus

Duel Manchester Cityja i Juventusa nainteresantnija je utakmica prvog kola grupne faze Lige prvaka. Građanima sjajno ide u engleskoj Premierligi gdje su na vodećoj poziciji, a sada žele dobro početi i u Ligi prvaka. Juventus je prošle sezone poražen u finalu, a City je ispao u šesnaestini finale. Oba kluba ove sezone ponovo imaju visoke ciljeve.

Sevilla – Borussia M’Gladbach

Svoje dugo odsustvo iz Lige prvaka Borussia M’Gladbach prekida gostovanjem kod Seville, samo sedam mjeseci nakon njihovog sureta u Evropskoj ligi u kojima je Sevilla upisala dvije pobjede, a kasnije i osvojila takmičenje. Sevilla na svom terenu nikad nije izgubila od njemačkih ekipa, zabilježila je šest pobjeda i četiri remija. Kada je riječ o gostujućim terenima u Evropi, Borussija je izgubila samo dvije od posljednjih deset utakmica.

U Sevilli neće biti povrijeđenih Daniela Carriça i Adila Ramija, dok je kod Borussije suspendovan Granit Xhaka.

Sve utakmice se igraju od 20:45 sati.

klix.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 15.9.2015. u 10:13