On je dokaz da se snovi mogu ostvariti

tačno.net
Autor 1.10.2016. u 09:50

On je dokaz da se snovi mogu ostvariti

Njegova životna priča mnoge je nadahnula da se počnu baviti nogometom ili nekim drugim sportom, da ne odustaju od svojih snova, da naporno rade i čekaju svoju priliku. On ju je dobio i iskoristio ali, nažalost, desilo se nešto što nije ni u najgorim snovima mogao predvidjeti.

Dok je imao 20 godina, Steve Savidan (31) amaterski se bavio nogometom u francuskom trećeligašu Angersu. Od nogometa nije mogao živjeti pa se zaposlio u lokalnom komunalnom preduzeću za čišćenje smeća. Danju je skupljao smeće s gradskih ulica, popodne bi išao na treninge, a subotom igrao utakmice.

“Tad nisam ni sanjao da ću biti profesionalac”, rekao je Savidan, koji je od 1998. do 2004. godine promijenio čak šest klubova.

Uopće mu nije išlo, a prošla je i jedna sezona u kojoj nije zabio ni jedan gol. Dosta loše za napadača. No kupio ga je trećeligaš Valenciennes. U 144 utakmice zabio je 61 gol i 2008. otišao u Caen, u kojem je sljedeće sezone bio jedan od najboljih strijelaca lige. U novembru iste godine debitirao je za francusku reprezentaciju u prijateljskoj utakmici protiv Paragvaja. Za njega ovo je bilo ispunjenje sna.

“Ovo nije Disneyland, već nešto što smatram veoma ozbiljnim. Nisam ovdje da vidim Mickeyja, već da radim svoj posao. Ne osjećam nikakav pritisak. Pritisak je kada moraš da razgovaraš sa novinarima, a igranje nogometa je sve samo ne to. Igranje nogometa je zadovoljstvo. Uvijek sam tako gledao na stvari i uvijek ću”, rekao je Savidan.

Savidan je svoju prvu noć u kampu reprezentacije Tricolora proveo kao cimer Francka Riberyja, sa kojim je dijelio i sličan put u karijeri. Obojica su do dresa reprezentacije Francuske stigli poslije mnogo mučenja u izolaciji nižih francuskihliga. Njih dvojica su zajedno igrali u trećoj diviziji, poznatoj kao Championnat National, jedan protiv drugog – Ribery je igrao krilo u Brestu, dok je Savidan bio špic Angoulêmea.

Izvor: AFP

Ključni sretni trenutak u njegovoj karijeri desio se u utakmici protiv Nantesa na čijem je golu stajao golman reprezentacije Francuske Fabien Barthez koji je čak četiri puta morao vaditi loptu iz mreže nakon golova Savidana.

Uslijedio je transfer vrijedan pet miliona eura u Caen, a zatim, konačno, i poziv u reprezentaciju.

“Dokaz sam da se sve može postići uz dovoljno truda. Ja sam dokaz da se sistem može zaobići. Rodio sam se u pogrešno vrijeme, u isto vrijeme su karijeru gradili Nicolas Anelka i Thierry Henry. Međutim, nije samo to problem, jer sam svaku priliku uništavao, zbog toga sam i pomišljao na samoubistvo. Srećom, pomogli su mi psihijatri, koji su me vratili na pravi put”, rekao je Savidan, koji je u dresu Francuske odigrao poluvrijeme zamijenivši Anelku.

Na žalost, jedna od najljepših nogometnih priča dobila je tužan kraj. Steve Savidan morao je prekinuti karijeru zbog srčane mane otkrivene rutinskim pregledom.

Sedam godina kasnije, Savidan drži kafić i veoma je često gost na francuskim televizijama. Nada se kako će uskoro postati trener. Kao njegov sunarodnjak i uzor Zinedine Zidane.

n1.ba

tačno.net
Autor 1.10.2016. u 09:50