Otkriveni slučajevi namještanja teniskih mečeva čak i na Wimbledonu

tačno.net
Autor/ica 18.1.2016. u 11:11

Otkriveni slučajevi namještanja teniskih mečeva čak i na Wimbledonu

Svim igračima, uključujući i osvajače Grand Slam naslova, bilo je dopušteno da se i dalje takmiče. Iz TIU-a su poručili da imaju “nultu toleranciju” prema aferama vezanim uz klađenje, a Chris Kermode, čelnik Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP), odbacio je tvrdnje o namještanju dok one ne budu detaljno istražene.

Dodao je da će, iako se dokazi do kojih su dva medija došla odnose na događaje od prije 10 godina, istraga obuhvatati i sve novije informacije.

Mark Phillips, jedan od istražitelja, potvrdio je da su pratili određen broj igrača.

“Bilo je desetak tenisera za koje smo vjerovali da su najčešći počinitelji. Dokazi su stvarno bili jaki”, rekao je Phillips.

BBC je odlučio da ne objavljuje imena ovih tenisera jer bez pristupa njihovim bankovnim računima i kompjuterima nije moguće konkretno utvrditi jesu li lično učestvovali u namještanju mečeva.

Među otkrivenim slučajevima je i onaj iz 2007. godine koji je istraživao ATP. Tiče se susreta Nikolaja Davidenka i Martina Vassalla Arguella. Oba tenisera su oslobođena krivice za kršenje bilo kakvih pravila, ali se istraga razvila u mnogo širem obimu, obuhvatajući mrežu kladioničara povezanih sa vrhunskim igračima.

BBC piše da dokumenti do kojih su došli vode do kladioničara koji su zaradili velike novce u Rusiji, sjevernoj Italiji i na Siciliji. Tri sporna susreta odigrana su na Wimbledonu, a 2008. godine naređena je istraga 28 tenisera. Njeni rezultati nikada nisu objelodanjeni.

Godinu poslije uveden je novi antikorupcijski model u tenisu prema kojem nije otvorena nijedna nova istraga protiv tenisera spomenutih u izvještaju iz 2008.

Dodajmo i da čak osam “sumnjivih” tenisera nastupa na Australian Openu koji je počeo sinoć.

tačno.net
Autor/ica 18.1.2016. u 11:11