Otvoreno pismo Nermina Bise predsjedniku Fudbalskog saveza BiH Elvedinu Dini Begiću

tačno.net
Autor/ica 20.5.2013. u 11:16

Otvoreno pismo Nermina Bise predsjedniku Fudbalskog saveza BiH Elvedinu Dini Begiću

Uvaženi predsjedniče,

Obraćam Vam se kao dugogodišnji aktivni sportski radnik i čovjek koji izrazito cijeni i pozdravlja vaše napore i aktivnosti koje za cilj imaju učvršćivanje i stabilnost naše krovne kuće fudbala, s prvim velikim ciljem kojeg svi sanjamo i maštamo: a to je odlazak naše reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazilu naredne godine. Budući da za nekoliko dana počinju glavne pripreme pred utakmicu protiv Latvije u Rigi, svjestan sam da je Vaše vrijeme maksimalno popunjeno obavezama, te ću imati apsolutno razumijevanje.
Ipak, ovu ću priliku iskoristiti da vam u nekolike rečenice pojasnim razlog za moje obraćanje ovim pismom:
Činilo bi nam svima Stočanima veliko zadovoljstvo da budete naš gost narednog vikenda u gradu na obalama Bregave, kada se priprema velika fudbalska fešta povodom plasmana FK Iskra iz Stoca u savezni rang takmičenja: Druga liga – Grupa Jug. Znam da će možda ovaj poziv od mnogih biti krivo shvaćen i protumačen uz primjedbe zašto bi iznimka trebala biti da dođete u Stolac, kad je na desetine klubova iz cijele BiH ostvarilo rezultat i plasman istovjetan kao što je to učinila stolačka Iskra, ali upravo pošto je riječ o tom klubu i tom gradu, ovaj poziv ima višestruki smisao i značaj, a evo i zašto:
FK Iskra iz Stoca je jedan od rijetkih klubova koji je uslijed ratnih strahota, razaranja i golgotwe na kratko bio ugašen. Bio je čak i istjeran i prognan iz svog grada i sa svog stadiona, ali je uspio iznijeti se sa svim poteškoćama i nedaćama. Ponovo je obnovljen rad kluba, krenulo se s nule, s našom djecom i evo nakon nekolike godine truda, rada i zalaganja došao je i rezultat. Ovaj rezultat je za naš klub veliki. Možda mi jesmo mali klub iz maloga grada, i vjerovatno da u našoj državi postoje i slični, s identičnim sudbinama, rezultatima i plasmanima, ali upravo onaj prkos i inat, onaj ponos koji je proradio u Stočanima, razlikuje nas od ostalih, te smo slobodni pozvati Vas u duhu prijateljstva i dobre saradnje da svojim dolaskom uveličate taj veliki dan za FK Iskra i za Stočane koji decenijama žive za svoj klub i njeguju ljubav prema njemu. S uma ne treba smetnuti ni činjenicu da je Stolac kroz desetljeća dao velika fudbalska imena, a jedno od njih je i trenutno možda jedan od naših najboljih reprezentativaca Asmir Begović koji je po majci Stočanin.
Uvaženi gospodine Begić,
Kada je 21.marta na Bilinom polju uoči utakmice protiv Grčke i naše briljantne pobjede na teren izašao Orkestar Stolačke limene muzike i intonirao himne Grčke i BiH, naša srca su bila radosna i prepuna sreće, kao uostalom i svih Bosanaca i Hercegovaca. Mnogi su skloni bili zaključiti kako su baš Stočani donijeli sreću našoj reprezentaciji koja je konačno savladala Grčku. I ne samo savladala, već bokserskim žargonom rečeno: nokautirala!
Stoga, imamo potpuno pravo i razlog da vas pozovemo da dođete u naš grad, kao što ste i vi pozvali nas Stočane u naš fudbalski hram u Zenici, da vam se i na simboličan način zahvalimo i ugostimo, onako kako ste i vi to učinili nama.
U nadi da će Vas ovo pismo zateći u dobrom raspoloženju i još boljem zdravlju, srdačno Vas pozdravljam i očekujem Vaš odgovor.
S poštovanjem!
Nermin Bise
U Stocu, 20.maja 2013.godine.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 20.5.2013. u 11:16