Ovako bi trebale izgledati grupe na SP u Brazilu, Zmajevi u četvrtom šeširu

tačno.net
Autor/ica 5.10.2013. u 11:42

Ovako bi trebale izgledati grupe na SP u Brazilu, Zmajevi u četvrtom šeširu

Izvršni komitet Svjetske fudbalske federacije (FIFA) jučer je potvrdio da će prvih sedam reprezentacija na FIFA rang listi biti nosioci u Brazilu.

Žrijeb grupa za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Brazilu održaće se 6. decembra u Bahiji u Brazilu.

U bubnju će se naći loptice sa imenima 32 svjetske reprezentacije koje izbore plasman u Brazil, a prilikom žrijeba biće podijeljene u četiri grupe.

U prvom šeširu naći će se nosioci, odnosno sedam najboljih reprezentacija svijeta prema FIFA rankingu, plus domaćin Brazil.

FIFA će koristiti svoju listu za mjesec oktobar, koja će biti objavljena 17. ovog mjeseca.

Na toj listi prvih deset reprezentacija stoji u ovom poretku: Španija, Argentina, Kolumbija, Njemačka, Italija, Hrvatska, Švajcarska, Holandija, Urugvaj i Belgija.

Reprezentacija BiH će na narednoj FIFA rang listi ostati na 18. poziciji.

To bi značilo da bi se u prvom šeširu prilikom žrijebanja trebali naći: Brazil, Španija, Argentina, Kolumbija, Njemačka, Italija, Hrvatska i Švajcarska.

Naravno, ukoliko neke od ovih selekcija, prije svih Hrvatska, uopšte izbore plasman na SP.

U ostala tri šešira, naći će se reprezentacija podijeljena po geografskom sistemu pripadnosti.

Evropu će predstavljati 13 selekcija, Afriku pet, Južnu Ameriku 4 do 5 (u zavisnosti od doigravanja), Aziju 4-5, Sjevernu i Centralnu Ameriku i Karibe 3-4 i Okeaniju jedna ili nijedna.

U drugom šeširu za žrijeb SP u Brazilu naći će se selekcije iz Azije, Okeanije, Sjeverne i Centralne Amerike.

Kako sada stoje stvari, tu bi se mogle naći reprezentacije Kostarike, SAD, Hondurasa, Irana, Japana, Južne Koreje, Australije, te pobjednik dvoboja baraža, koji će najvjerovatnije igrati Novi Zeland i Meksiko.

Treći šešir rezervisan je za reprezentacije koje dolaze iz Južne Amerike i Afrike.

Za sada su sigurni putnici u Brazil: Argentina, Kolumbija i Čile, dok će u afričkom baražu svoju mjesto naći pobjednici iz dvoboja:

Tunis – Kamerun, Gana – Egipat, Obala Slonovače – Senegal, Burukina Faso – Alžir i Etiopija – Nigerija.

Četvrti šešir rezervisan je za evropske reprezentacije, a nadamo se da će se u ovom šeširu naći i kuglica sa imenom Bosne i Hercegovine.

Prema trenutnom stanju na tabelama, u četvrtom šeširu mogle bi se naći sljedeće selekcije: Holandija, Rusija/Portugal, Engleska/Ukrajina/Crna Gora, Bosna i Hercegovina, te pobjednici utakmica baraža.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 5.10.2013. u 11:42