Ovi su momci dokaz da BiH postoji i da su njena svijetla budućnost!

tačno.net
Autor 28.7.2013. u 08:51

Tri smo nacije, ali jedna duša. Svi smo rođeni u jednoj državi i napokon je došlo vrijeme da shvatimo to.

 

U Sarajevu danas završava najgledanije Svjetsko juniorsko prvenstvo za rukometaše ikada odigrano na planeti.

Pohvale za organizaciju šampionata čelnicima Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine stižu za svih strana, a najvišu ocjenu dao je i Hasan Moustafa, predsjednika Svjetske rukometne federacije (IHF), što će biti izuzetno važno u kandidaturi BiH za organizaciju seniorskog SP 2019. godine.

Ipak, najljepšu priču na šampionatu ispričali su juniorski reprezentativci Bosne i Hercegovine. Iako rezultatski nisu zadovoljili, jer je cilj bio plasman u četvrtfinale (ispali u osmini finala), mladići iz svih dijelova entitetskom linijom podijeljene zemlje pokazali su da su daleko iznad tmurne svakodnevice u svojoj državi.

Dokazali su i da politika, ali i  šovinisti, pa i rat nisu mogli utjecati na njihovu plemenitost i ispravan životni put. Ivan Miličević, Stefan Janković, Petar Bubalo, Elvis Memić, Damir Halilković, Denis Serdarević, Tarik Kasumović, Josip Perić, Nemanja Bezbradica, Amer Lovnjanin, Dejan Malinović, Elmir Gradan, Ivan Milas, Josip Eres, Said Ajkunić, Muhamed Zulfić, Josip Čavar i Damjan Sarać, mladići su koji su rođeni u periodu od 1992. godine do 1995, mnogi od njih i na različitim zaraćenim stranama u Bosni i Hercegovini. Međutim, danas su na sportskom terenu, ali i van njega kao braća.

„Sa ovim momcima sam više od tri godine. Stvarno su uvijek kao jedan. Prava su klapa. Generacija su koja je rođena u najtežim danima naše historije, ali danas ova djeca dišu istim plućima. Oni svi kao jedan izgaraju za Bosnu i Hercegovinu. Dokaz su da BiH postoji i da su njena svijetla budućnost, te da  opstanak njihove zemlje nikada nije bio, niti će biti upitan“, rekao je za agenciju Anadolija (AA) Mirza Muzurović, direktor rukometnih reprezentacija BiH, naglasivši:

„Tačno je da nisu ostvarili rezultat koji su svi željeli. Veliki su bili i kada su se radovali tokom prvenstva, ali i onda kada su tugovali. Pokazali su pravu kolegijalnost i u teškim trenucima bodrili jedni druge. Moram reći ću da su na SP u Sarajevu tijesno izgubili od Njemačke. Ista ta Njemačka ovu generaciju naših igrača blago je nalupala prije dvije godine. To znači da su naši mladići, osim ljudski, i igrački itekako sazreli i velika su perspektiva bh. rukometa. Mnogi od njih bit će okosnica seniorske reprezentacija BiH u godina koje slijede. Vjerujem da će napraviti odlične rezultate za svoju državu“.

Da u juniorskoj rukometnoj reprezentaciji vlada izuzetna atmosfera, onakva kakva je ubuduće za poželjeti u cijelom bh. društvu, potvrdio je i Enid Tahurović, doskorašnji proslavljeni reprezentativni golman, danas trener u stručnom štabu juniora BiH.

„Stvarno su sjajni momci. Svi do jednog. Fascinira sam kako su kolegijalni. Perspektiva su ove zemlje u rukometnom i  svakom drugom smislu“, potvrdio je i Tahirović.

Banjalučanin Dejan Malinović jedan je od najboljih juniorskih reprezentativaca i u posljednje vrijeme i član seniorske selekcije BiH. Istinski je vođa tima svoje generacije, što je potvrdio i izjavom iz koje bi mnogi mogli naučiti puno toga:

„Porodica smo i svi ćemo uvijek za Bosnu i Hercegovinu na terenu ostaviti srce. Državni dres znači mi sve. Tri smo nacije, ali jedna duša. Svi smo rođeni u jednoj državi i napokon je došlo vrijeme da shvatimo to“.

tačno.net
Autor 28.7.2013. u 08:51