Pellegrini: Sanchez je najbolji igrač Premiershipa

tačno.net
Autor/ica 14.1.2015. u 11:40

Pellegrini: Sanchez je najbolji igrač Premiershipa

Trener Manchester Cityja Manuel Pellegerini je uspoređujući napadače pretpostavio Alexisa Sancheza “svom” Sergiju Agüeru.

Napadač Arsenala je za Pellegrinija najbolji igrač Premier lige, čileanski trener dao je prednost svom sunarodnjaku u odnosu na Argentinca Agüera koji prošlog vikenda vratio na teren u remiju Cityja protiv Evertona (1:1).

“Alexis je pokazao zrelost i posvećenost timu. Napreduje iz godine u godinu. Sretan sam zbog Sancheza jer je on najbolji igrač u engleskom fudbalu”, kazao je Pellegrini.

“Uvijek sam vjerovao da će postati svjetska klasa. Jedino što mu se prije moglo prigovoriti je činjenica da ne postiže puno golova. Ali, silno se popravio u posljednje dvije sezone”, dodao je Cityjev trener.

Sanchez nije odmah zablistao u Barceloni, klubu u kojem su svi igrači u Messijevoj sjeni, ali je prošle sezone ipak došao do brojke od 19 golova, prije nego što je potpisao za Arsenal.

Pellegrinijeva procjena utemeljena je u brojkama. Igrač kojeg su Topnici kupili prošlog ljeta od Barcelone za 40 miliona eura, pokazao se sjajnom investicijom. Uspoređujući učinke igrača na njihovom početku u Premier ligi, Alexis Sanchez popeo se na visoko treće mjesto, piše Goal.

Analizirajući učinak u prvih 20 utakmica, bolji od Sancheza bili su samo Andy Cole koji je za Newcastle zabio 18 golova i imao četiri asistencije i tako direktno utjecao na 22 gola svoje ekipe. Cole je kasnije postao legenda Premiershipa, sa 187 golova drugi je na listi strijelaca iza Alana Shearera (260).

Kevin Phillipsiz Sunderlanda zabio je najviše golova (19), ali je s dvije asistencije drugi po učinku iza Colea. Sanchez je treći u tom društvu, ispred Erica Cantone i već spomenutog Sergia Agüera, koji je u svojim počecima, kad je u City došao iz Atletica, zabio 14 golova i imao četiri asistencije.

tačno.net
Autor/ica 14.1.2015. u 11:40