Petrović: 4. 9. Latvija mora pasti, u Sloveniji ne želim biti turista!

tačno.net
Autor/ica 10.5.2013. u 13:43

Petrović: 4. 9. Latvija mora pasti, u Sloveniji ne želim biti turista!

Selektor košarkaške reprezentacije BiH Aleksandar Petrović danas nije davao obećanja, koja bi kasnije ispunjavao bez problema. Jasno je kazao danas da on i njegov tim na EP-u Sloveniji žele napraviti dobar rezultat.

„Protekle godine veći dio priprema za kvalifikacije košarkaški reprezentativci BiH veći dio priprema su obavili u BiH, ali pripreme za Euro Basket biće sasvim drugačije, samim tim i skuplje“, kazao je u uvodu selektor košarkšake reprezentacije BiH Aleksandar Petrović, te usporedio način na koji su njegovi izabranici igrali u kvalifikacijama i na koji će igrati na EP-u u Sloveniji.

„Bili smo najefikasniji tim u kvalifikacijama, izgubili smo najmanje loptu, ali to nije način na koji BiH mora igrati u Sloveniji da bi ostvarila dobar rezultat. Igra u kvalifikacijama zavisila je i od manjka rotacija u rosteru, ali smo se na Euro Basket plasirali bez većih komplikacij“, istakao je popularni Aco.

„Na spisku se nalaze 23 imena, 24. ime je ‘džoker’ koji je poznat samo meni i Harunu (generalni sekretar KSBiH op.a), a bh. javnosti trebalo bi biti poznato za dvije – tri sedmice, dok je Boris Savović jedini igrač čiji odgovor očekujemo nakon završetka sezone u Srbiji“, objasnio je prisutnim predstavnicima medija situaciju među imenima sa spiska, a potom je kazao i slijedeće:

„Moramo igrati maksimalno odbranu ako želimo napraviti rezultat rezultat, sigurno je da nećemo igrati ‘šarmantno’ kao u kvalifikacijama jer tako nećemo pobijediti selekcije kakve su Srbija i Crna Gora“.

Tokom priprema koje su podijeljene u tri faze košarkaši BiH odigrat će deset jakih utakmica, a za selektora će bitna biti i činjenica da će svi reprezentativci imati dovoljno vremena za odmor.

„Potrudili smo se da ‘simuliramo’ situaciju kakvu ćemo imati u grupi, pa ćemu u pet dana odigrati čak četiri utakmice, i tu moram pohvaliti Haruna koji je odradio odličan posao. Potom ćemo u sedam dana odigrati šest utakmica, protiv respektabilnih timova“, rekao je selektor BiH koji je potvrdio i da su naši košarkaši imali ponudu od Francuske za dvije prijateljske utakmice, ali su je odbili.

Košarkaška reprezentacija BiH će svoje utakmice na Evropskom prvenstvu igrati u dvorani u Jesenicama koja prima 5.500 gledalaca, u ne baš atraktivnim terminima.

„Zahvaljujem se organizatorima na podcjenjujućoj satnici, tzv. „džank tajkmu“, u kojoj ćemo igrati naše utakmice, jer bi to mogla biti i prednost u odnosu na naše protivnike, jer će recimo Srbija pred duel sa nama imati 5-6 sati odmora manje“, rezonovao je bh. stručnjak prednosti loših termina u kojima će BiH igrati svoje utrakmice.

Selektor BiH se potom osvrnuo na početak Euro Basketa i prvu utakmicu sa Latvijom.

„Latvija 4.9. mora pasti! Oni su jedina reprezentacija koja je u kvalifikacija u 80 minuta bila bolji tim od nas. Tokom sezone gledali smo kako igra Bertans u Partizanu, koji je njihovo najjače oružje. Ako dobijemo Latviju, rasterećeniji ćemo ući u ostale utakmice, a svi znamo šta to znači“, kazao je Petrvoić na kraju koji je istakao da u Sloveniju ne želi otići kao turista.

 

scsport.ba

tačno.net
Autor/ica 10.5.2013. u 13:43