Počinje najbogatija i najzanimljivija liga na planeti

Autor/ica 17.9.2012. u 13:02

Počinje najbogatija i najzanimljivija liga na planeti

Sutrašnjim utakmicama grupne faze počinje jubilarna, 20. po redu sezona u najelitnijem klupskom takmičenju na svijetu, Ligi prvaka.
 
Veliki klubovi donose mnogo novca, a nokaut sistem takmičenja, kakav je vladao u prijašnjem Kupu prvaka nije bio dovoljno isplativ. Evropska fudbalska federacija htjela je napraviti zanimljivije takmičenje, koje će donositi više novca i tako je u sezoni 1992/1993. rođena Liga prvaka kakvu danas poznajemo.

Liga prvaka je nasljednica Kupa prvaka, koji se igra od 1955. godine. U istoriji je ostalo zabilježeno kako je prva utakmica u ovom takmičenju odigrana u Lisabonu, između domaćeg Sportinga i beogradskog Partizana.

Prvi naslov u Kupu prvaka pripao je najtrofejnijem klubu ovog takmičenja, madridskom Realu, koji je do sada osvojio čak devet naslova. Drugi je Milan sa sedam titula, a treći Liverpool sa pet osvojenih naslova.

Kada je riječ o Ligi prvaka, prvi šampion je bio francuski Olympique de Marseille, koji je u finalu 1993. godine u Minhenu savladao Milan. Kasnije je Marseille upao u velike probleme, zbog kriminalnih radnji svog predsjednika Bernarda Tapiea, ali to je tome za drugu priču.

Inače, najbolji strijelac Lige prvaka u njenoj istoriji je legendarni španski napadač Raul Gonzalez, koji je u 144 odigrane utakmice postigao 71 gol.

Liga prvaka je ujedno i najunosnije fudbalsko klupsko takmičenje na svijetu. UEFA nagrađuje sa po 2,1 miliona eura svaku ekipu koja uđe u play-off Lige prvaka, a za ulazak u grupnu fazu nagrada iznosi 3,9 miliona eura, plus 550.000 eura za svaku odigranu utakmicu u grupi.

Svaka pobjeda u grupi nagrađuje se sa 800.000 eura, dok remi donosi 400.000 eura. Dalje, UEFA nagrađuje plasman u nokaut fazu sa po tri miliona eura, plasman u četvrtfinale donosi 3,3 miliona eura, polufinale 4,2 miliona eura, poraženi u finalu dobiva 5,6 miliona, a prvak devet miliona eura.

Autor/ica 17.9.2012. u 13:02